Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
Nöjesnytt Helsingborg HELSINGBORGSFESTIVAL!
caféprofilen HASSE & ANNE-LI PÅ CAFÉ SCHILLER Has
se Schiller har blivit en känd konditor för helsingborgarna. 1988 och 1990 blev han “Årets Konditor” och Café Schiller har vunnit utmärkelsen “Årets Konditori”. 1996 fick Hasse utmärkelsen “S:t Honnoré”, konditorns skyddsängel, vilken bara fyra konditorer i Sverige har fått. konditormästare Hasse Schiller tilldelats en mängd utmärkelser. Utmärkelser som gjort att han själv suttit med som jurymedlem i tävlingen “Årets Konditor”. – Efter att jag själv vunnit “Årets Konditor” för andra gången C ändrades reglerna. Numera är det så att har man vunnit titeln en gång så får man inte delta fler gånger. “Årets Konditori” har vi vunnit en gång, kommit tvåa en gång och vi blev även årets företag i Helsingborg 1997. Men S:t Honoré-medaljen smäller nog högst, den är en sammanfattning av hela karriären och bygger på att man har varit duktig inom yrkets alla delar, berättar Hasse Schiller stolt. INTE BARA FIKA Hos Café Schiller hittar man allt ifrån praliner, tårtor, bullar, kakor och lyxiga bakelser till goda smörgåsar, pajer, sallader och pastagratänger. – I tårtväg tycker vi själva att choklad- och hallonmousse är väldigt gott och det är nog också den tårta som vi säljer mest av. Sedan gör vi en bakelse med chokladmousse på biskvibotten som också är fin, men även mindre tårtor som alternativ till bakelser om man bara är några stycken som ska fika, berättar Anne-Li Schiller. – Våra matnyttiga smörgåsar finns med olika fyllningar och olika typer av bröd. Dessutom har vi alltid en dagens sallad och vill man inte ha den kan man istället välja bland till exempel grekisk, italiensk, kyckling eller räksallad. Det samma gäller lasagnen, här afé Schiller är ett familjeföretag som ägs och drivs av konditormästare Hasse Schiller och Anne-Li Schiller. Har man den minsta inblick i branschen vet man redan att finns det också alltid en dagens att beställa, tillägger Hasse Schiller. FOTBOLLSINTRESSERAD GÖTEBORGARE Från serveringsdisken promenerar vi genom Schillers varma och ljusa kök till fikarummet där väggarna är fyllda av foton på de prisbelönta tårtorna. Vi slår oss ner och när jag ber honom berätta om både svunna tider och nutidsfunderingar konstaterar jag att han inte låter riktigt skånsk. – Jag är född i Masthugget precis som alla andra Göteborgare, skämtar han. I början var det fotbollen som betydde mest för Hasse. Han började spelade i IFK Göteborgs pojklag som elvaåring och var med i några matcher som målvakt i allsvenska reservlagsserien. På den tiden tränande han med storheter som Bengt “Fölet” Berndtsson och Bertil “Bebben” Johansson och under en kort period spelade även Gunnar Gren med i laget. – Senare stod jag i Västra Frölundas mål och i det laget fanns då både Ronald “Sura-Pelle” Pettersson och Ulf Sterner, berättar Hasse. FRÅN LÄRLING TILL GESÄLLBREV Att det istället var konditorbranschen som skulle bli Hasse Schillers framtida intresse bottnar egentligen i en tillfällighet. Som femtonåring jobbade han i en sportaffär och på vägen dit passerade han dagligen ett konditori. – Jag tyckte att det luktade så fantastiskt gott från konditoriet så jag tog mod till mig och frågade om jobb. Jag hade tur för de hade faktiskt en lärlingsplats ledig, berättar Hasse. Efter ett halvår som lärling sökte han och kom in på konditorlinjen i Göteborg. För att ta gesällbrev skulle man egentligen ha varit i branschen i fem år, men Hasse fick dispens. 1961 var han så tillbaka som konditor på det stället där han en gång börjat som lärling. FRÅN NYBAKAT TILL CAFÉ SCHILLER När Hasse fullföljt sin värnplikt startade han, efter att först ha haft en anställning på livsmedelsföretaget Kåkå, ett eget konditori i Göteborg som han drev i flera år. 1983 blev det flytt ner till Helsingborg då han blev erbjuden att ta över Konditori Högvakten. Men istället blev det ett eget konditori på Väla och här har man funnits sedan den 22:e november 1983, fast då under namnet “Nybakat”. – På den tiden hade vi själva ett bageri i Ramlösa men målet har allt sedan dess varit ett konventionellt konditori, säger Hasse. Idag har kompanjorerna hittat drömläget för sitt konditori. Följer man gångstråket från ingång 3 tills man kommer fram till det öppna torget ser man Café Schiller direkt. Men det tog ett tag att komma hit och vägen till drömläget gick via den gamla “Lindex-hörnan” och det förra “Restaurangtorget”. – Ja, det är vårt tredje ställe på Väla och med Restaurangtorget borta känner vi att vi har fått tillbaka en egen liten mysig servering. Här kan man verkligen bara sitta och njuta så nu känns det som om vi äntligen har nått ända fram och det ska vi förvalta väl, avslutar Anne-Li Schiller. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM 22 | nöjesnytt
Nöjesnytt Helsingborg TREND
Nöjesnytt Helsingborg CITYPULS
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL