Nolltretton 1
KROG KROGKRÖNIKA MISSA INTE Där fisken hoppar rak
t upp på tallriken Text: Tobias Pettersson Illustration: Shutterstock Under sommaren står det klart: det är närheten till vatten som är grejen. Och helst vill man hitta en krog som tillhör kategori 1. Det vill säga: där man sitter så nära vattnet att fisken i princip skulle kunna hoppa upp och lägga sig direkt på tallriken. D et finns såklart många saker som gör en restaurang värd att besöka men en viktig detalj, inte minst under de sommarmånader som vi precis lämnat bakom oss, är närheten till vatten. I december vill vi måhända inte sitta och huttra på en uteservering i en blåsig skärgård men under sommaren är det något av svenskarnas heliga graal att hitta de där ställena med en glittrande vattenyta alldeles intill bordet. Själv åkte jag land och rike kring och njöt av havsblänk och skärgårdskänsla på såväl Blomstermåla i Särö och Henriks sjökrog i Hunnebostrand som Axmar brygga på Jungfrukusten och Bryggan i Västervik. De tillhör samtliga kategori 1, och ettan är det man som havstrånande restauranggäst allra helst vill ha på sommaren. Känner ni inte till bedömningssystemet är det inte så konstigt, för det är jag och min tjej som utvecklat det...under många, långa sommardagar med Aperol Spritz i glasen på uteserveringar intill landets kuster och vattendrag. Vi kände helt enkelt att det behövdes ett slags betygssystem för att bedöma och särskilja restauranger och deras närhet till vatten. Först har vi kategori 1. Det är där man sitter så nära havet, sjön, kanalen eller floden att fisken i princip skulle kunna hoppa upp och lägga sig på tallriken. Förutom möjligtvis en glasruta eller ett räcke finns det inget mellan gästen och vattnet. Man sitter alldeles intill vattnet, exempelvis på en brygga, en båt eller en kajkant. I Östergötland tillhör bland annat Mons båthus, M/S Kind, Loftet på Harstena, Stegeborgs hamnkrog och Stångs magasins restaurangflotte denna kategori. Kategori 2 innebär att man sitter så nära vattnet att man känner, eller åtminstone tycker sig känna, doften och svalkan men saknar den där direkta kontakten. Ofta finns det en gångväg eller liknande mellan serveringen och vattendraget, vilket gör att man har vattnet bara några meter bort med tydlig sjökänsla men tillräckligt avlägset för att önska att man helst satt lite, lite närmare. Exempel på dessa krogar är Tullhuset i Norrköping och Slusscaféet i Tannefors. I kategori 3 ser man vattnet klart och tydligt en liten bit bort och det kan blåsa in en och annan sjöbris som väcker upp semesterkänslan i dig, men avståndet är lite för långt för att man ska kunna kalla det vattenkontakt. Exempel på krogar i denna kategori är Santorini i Norrköping och Strandgatan 2 i Linköping. Allt efter detta tillhör kategori 4 och räknas som krogar utan närhet till vatten. Nu vet ni bedömningskriterierna, nu är det bara att ge sig ut bland länets restauranger och börja sätta betyg. Niklas Karlsson och Leif Bronsén ser fram emot firandet den 2-6 november. Cabo ordnar De dödas dag är en stor och viktig religiös högtid i Mexico som infaller den 2 november, under samma tid som Allhelgonahelgen firas här. Det är inte en dag då sorgen bejakas utan snarare ett tecken på firande och glädje, för i mexikanernas tro, vaknar och återvänder de dödas själar till de levandes värld för att dricka, dansa och spela musik med sina släktingar. Dagen är en festlig återförening som om deras närstående döda återvände från en riktigt lång resa – det är en hyllningsfest för de döda. Ofta firas ”Dia de los Muertos” under en hel vecka och på Cabo kommer festen pågå mellan den 2 och 6 november. Man kommer hela veckan att ha olika happenings såsom quiz, dj:s och olika tävlingar med utlottningar för att nämna lite. Man kommer även ställa upp ett ofrenda, som är ett mexikanskt altarbord, för att hedra de döda. Där kan man ställ ett foto eller en sak om man vill hedra någon bortgången. – Detta ska ej jämföras med vår Halloween utan är mer en hedrande fest med större respekt för de döda, där man dricker, dansar och spelar musik ”tillsammans” med sina bortgångna vänner, säger Niklas Karlsson som tillsammans med Leif Bronsén och Maja Westerlind ordnar med firandet på Cabo – Vi kommer även ha speciella erbjudanden på mat och dryck under veckan, en del av dem exklusiva för just denna fest. ”Dia de los Muertos är också startskottet på Cabos höstsatsning som kommer innebära mer event och happenings. – I och med att restriktionerna rörande pandemin lättas finns det möjlighet att erbjuda gästerna ett större utbud. Vi vill att det ska vara roligt att komma till oss och att man har möjlighet att förlänga kvällen hos oss efter sin måltid. Vi kommer även ha NOLLTRETTON 57 Text & Foto: Benny Nilsson hyllningsfest för de döda Tisdagen den 2 november firar man in ”Dia de los Muertos” på den mexikanska restaurangen Cabo på Platensgatan i Linköping vår populära After Work och Lördagsfiesta, säger Niklas. Varför ska man gå till Cabo? – Här finner man den mexikanska helheten – tacon, tequilan och musiken – vi erbjuder en bit av Mexico i höstkalla Linköping. Kan det bli trevligare? Foto: Cabo Foto: Cabo