Utmärkt Örebro 1
text Paul Dahlgren YUZU – ASIATISKA SMAKER PÅ STO
RTORGET Restaurangen Yuzu är ett positivt nytillskott med asiatiska smaker på Stortorget, i Kompassbyggnaden, i Örebro. Här erbjuds gästerna lunch, after work, asiatisk meny, cocktails, nattsudd och dj. Yuzus inbjudande och stilfullt designade lokal, inredd i trä, ger en mjuk asiatisk känsla. I mitten tronar en stor, öppen, bar. Yuzu besöks av gästerna för att ta några drinkar minglande vid baren, för att äta asiatiskt och/eller för att avsluta kvällen med dans och dj. Den bästa starten är någon av de friska och fräscha cocktailsen. Komorebi, med citrus och äpple, eller Wabi-sabi, en aperitif med sting och blommig smak, är bra val. För de som uppskattar asiatiska rätter rekommenderas avsmakningsmenyn – Omakase. Omakase är kockens val av rätter, här sju rätter i tre serveringar. En verklig smakkaskad. Menyn erbjuder smårätt och stora rätter att dela, maki, mixsushi och desserter. Rätterna och de goda smakerna har sitt ursprung från Asien, främst Japan. Smårätterna kan vara en perfekt halstrad pilgrimsmussla Hokkaido med gåslever, färsk tryffel och en ostronemulsion. Eller en Vietnamesisk Carpaccio, oxfilé från Närke tillsammans med en karamelliserad fisksås, överraskande och gott. Vi gillar Sichuan Dumplings, fläskkarré, shiitakesvamp och en chilisås från Sichuan. De större rätterna erbjuder ett flertal spännande alternativ. Bangkok Tom Yum är större räkor, limeblad, shiitakesvamp och chili. Short Ribs Chiang Mai är möra revben med en Masalacurrymix och nudelchips. En bra vegetarisk rätt är Morning Glory, tofu och vattenspenat, ostronsås, fermenterade sojabönor, chili och vitlökschips. Bland desserterna tilltalas vi främst av Yuzu Cheesecake, där vitchokladcrips, exotiska frukter och yuzugele samsas med chokladskal, kokosglass, misokaramell och exotiska frukter. Bakom satsningen står Laweka-gruppen vilka idag driver restaurangerna Frimis, Mojo, 62 Pitchers, Sooshi, Villa Strömpis och Yuzu. Yuzu har snabbt blivit en positiv mötesplats med asiatiska influenser för de som vill ta en drink, äta en måltid eller avsluta kvällen med en dj. Kompassen/Domushuset Tomten i hörnet köptes av Konsumtionsföreningen i Örebro redan 1941. På tomten fanns en biograf samt basarer. De revs i början av 1960-talet för att ge plats åt ett modernt men inte alltför vackert Domusvaruhus. En vanlig men omdiskuterad företeelse i de flesta av vårt lands större städer. Domushuset kunde invigas i april 1964. En omfattande ombyggnation skedde under 2011/2012. Idag har Kompassen gått från att vara ett varuhus till ett hus med främst ett stort utbud av barer och restauranger.