Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
KROGPROFILEN STEFAN MILDÉN PÅ SMAK Nu får ännu fl
er möjligheten att tillfredsställa smaklökarna. Atmosfärfyllda SMAK i Helsingborg har utökat och nu kan restaurangen, som är känd för sina råvaror och sin kvalitet, ta emot ännu fler. Stefan började sin karriär i Göteborg och trakterna runt om. Han har varit mycket på Västkusten, dels i Göteborgs skärgård, dels i Bohuslän och även arbetat mycket på krogar i Göteborg. Det var under en kökschefspraktik under en svensk utbildning F fast med placering i London, han träffade hustrun Toini. Hotellet var lyxiga Interncontinental Park Lane vid Hyde Park. – Det var väldigt flott med stora banketter, ett riktigt roligt äventyr, berättar han. WÄRDSHUS OCH BIG BOWL När han kom tillbaka till Sverige fortsatte han sin bana i Göteborg och sedan i Varberg där han och hustrun drev gourmet-restaurangen Wärdshuset på Kungsgatan. Restaurangen var jämfört med den de har i dag relativt liten, med 35-40 sittplatser. Inriktningen var framför allt på lyxmat och den dryck och service som hör till. När barnen kom, nu nio och tolv år, beslutade de sig för att flytta närmare släkten. – Min fru kommer från Helsingborg, så vi flyttade hit. I början arbetade Stefan Mildén på Big Bowl i Malmö, ett gigantiskt nöjespalats med många gäster. – Man kan nog säga att det var grymt stort och att vi serverade väldigt mycket mat. Jag tror det var 70 000 portioner om året. Arbetet innebar mycket administration och ekonomi, mindre matlagning. – Men jag lyckades på ett år öka marginalen med 20 procent, det var en fantastisk kick för mig och jag fick ett väldigt gott namn där nere. 16 | nöjesnytt ör Stefan Mildén, som driver SMAK tillsammans med hustrun Toini, är kvalitet ett absolut honnörsord. Han brinner för att allt ska vara riktigt och gillar inte om man fuskar. LUSTEN ATT STARTA EGET Efter fem år tog lusten att laga mat över igen. Då bodde familjen i Rydebäck och när paret fick tillfälle att ta över Rya Golfklubb slog de till. Efter fyra år där beslutade de sig för att lämna och satsa på SMAK. Luncherna är naturligtvis stora, men även cateringen, som utgör nästan en tredjedel av omsättningen. Inte minst bröllop är en speciell nisch som ligger paret varmt om hjärtat. namn och det innebär att privatpersoner anlitar oss istället för att fixa själva. Vi har arbetat upp ett bra inte bara företag utan även Nu närmar sig visserligen sommarsäsongen, men SMAK är också känt för sitt julbord. Utbudet består av traditionell klassisk julmat lagad från grunden, inte minst det stora antalet inlagda sillar – mästerligt tillagade av Stefan Mildén, som ju är född i sillastaden Göteborg. Året runt är det mycket fisk på SMAK-menyerna, det är inte många restauranger i Sverige som presenterar pinfärsk fisk varje dag. Vad sägs om de här smakproven från lunchmenyn härom veckan? Tempurabakad sej, mandelsmörbakad torsk eller red snapper. För den som vill njuta av annat än fisk finns det även husmanskost som stekt fläsk med löksås, ärtsoppa med pannkakor och en hel del vilt. KUNNANDE FRÅN GRUNDEN Den nu 40-årige Stefan Mildén är inte bara utbildad kock utan har även vidareutbildat sig inom gastronomi, marknadsföring och ekonomi. – Jag har arbetat med alla stegen inom yrket, har lärt mig allt från grunden och har haft turen att få jobba med riktigt bra kockar. Den varma och välkomnande atmosfären från restaurangen på Florettgatan i Berga Industriområde känns igen på hemsidan. När paret tog över hette restaurangen William men döptes om till SMAK och ligger fortfarande kvar mittemot Scandic Hotel Helsingborg Nord. – Vi har en röd tråd, så att gästerna känner igen sig – den röda färgen på mattan går igen på hemsidan och i loggan. För stamgäster finns ett speciellt stamgästkort, där man sätter in en valfri summa. Varje gång man handlar får man tio procent i rabatt och köpesumman dras av från summan på kortet. Med eller utan kort – här är det många som valt att komma tillbaka gång efter gång. Efter tillbyggnaden har restaurangen plats för över 200 lunchgäster om dagen. En av de saker som gör SMAK unikt är att man är mån om att aldrig ta in för många på bekostnad av servicen. – Vi har 170 sittplatser och fyller inte alla borden samtidigt, men har ändå plats för alla gäster, säger Stefan Mildén. Både som gäst i restaurangen och i samband med våra cateringarrangemang ska man känna sig trygg med oss och veta att det blir bra. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SPANING PÅ STAN
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg SERIER