Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg PÅ KROGEN
CAFÉPROFILEN MAGNUS NILSSON PÅ SIGNE BERGQVIST/KA
FFEREPET Han bakar med kärlek och känsla för kvalitet. Magnus Nilsson, som äger, driver och är bagare på conditoriet Signe Bergqvist/Kafferepet i Helsingborg, är noga när han understryker: – Vi är ett conditori, inte ett café. Kafferepet i över 30 år och Magnus har sedan dess älskat sitt jobb. Efter lärlingstiden stannade Magnus Nilsson i sju år men gick sedan vidare. Nu har han återvänt som ägare tillsammans med hustrun Teresia Nilsson sedan drygt tre år tillbaka. Att stiga upp klockan fyra sju dagar i veckan är egentligen inte alls något för honom. Men kärleken övervinner allt – och han kan inte tänka sig ett bättre jobb. H KLASSISKT CONDITORI Han knyter på sätt och vis igen en cirkel nu. Inredningen i conditoriet är klassisk och ombonad. Bufféserveringen är ett minne blott och kaffebaren återinförd. Bakverken bakas efter de gamla recepten från förr. – Det ska kännas att vi bryr oss om kunderna. Därför har vi servering vid borden. Det är kanske inte det mest ekonomiska sättet att konkurrera på, men vi vill visa att vi är lite annorlunda, lite trevligare och gladare. Man ska kunna ta med sig barnen hit och de ska få lov att höras. RUM FÖR HERRAR En annan nyhet är att man på nytt öppnat det så kallade herrrummet, som varit stängt i många år. Det var i det här rummet herrarna förr i tiden kunde dricka en öl, äta en sillamacka och ibland ta en nubbe till den. 18 | nöjesnytt an är med all rätt stolt, när han berättar om det anrika conditoriet, som invigdes för 125 år sedan. Han började som 17-åring som lärling hos Ragnar Persson som drev – Vi undersöker om vi kan få tillbaka den möjligheten. Det har ju blivit lite lättare i dag, i och med att man inte behöver ett fullt kök för att få servera öl. För att få förklaringen till conditoriets dubbelnamn får man gå tillbaka till 1970-talets mitt när Signe Bergqvist fanns på den ena sidan av Drottninggatan och Kafferepet på den andra sidan, alltså samma sida där conditoriet ligger i dag. – Men som vanligt på 1970-talet skulle fina gamla hus rivas och huset där Signe Bergqvist låg var ett av dem. Då fick ägarna till Kafferepet möjlighet att köpa Signe Bergqvist och flytta över verksamheten dit. – Kafferepet har funnits sedan 1889 och Signe Bergqvist öppnade inte långt efter det. ETT FAMILJEFÖRETAG När Magnus Nilsson var lärling på Kafferepet för 25 år sedan fanns 25 anställda, i dag har man tio. På den tiden bakade man tre gånger så mycket som i dag. – Ja, det är lite annorlunda i dag, men vi är ändå tre personer som bakar och min fru Teresia är kallskänka. Magnus Nilsson är infödd helsingborgare, men hustrun kommer ursprungligen från Malmö. Företaget är till stor del ett familjeföretag, båda döttrarna, Simone och Amelia, arbetar också där. Efter lärlingstiden hann Magnus Nilsson med att vara på två andra bagerier och drev även den egna lunchrestaurangen Kavalleristen på Berga Allé. Tillsammans med frun drev han tidigare också ett mindre conditori. – Jag hade ju aldrig provat på det, men det gick jättebra. Vi körde recepten jag lärt mig på Kafferepet som lärling och de gjorde verkligen succé. PERSONLIGA TÅRTOR Stor framgång har de specialbeställda tårtorna, som bakas när kunden vill ha något alldeles särskilt och personligt, men här finns allt från matbröd till praliner. – Jag tror faktiskt att vi bakar lite bättre än om man skulle beställa något liknande någon annanstans. Kaffeutbudet är stort även det, från klassiskt nymalt bryggkaffe i kanna till pressmalet med ett utbud av olika sorters kaffebönor. Självklart serverar man även espresso, cappuccino och latte. ■ AV: LAZZE X EVENTHÉN & LILITH WALTENBERG
Nöjesnytt Helsingborg NÖJESNYTT MODE
Nöjesnytt Helsingborg NOTISER
Nöjesnytt Helsingborg VIMMEL
Nöjesnytt Helsingborg TEKNIKPRYLAR
Nöjesnytt Helsingborg SPANING PÅ STAN
Nöjesnytt Helsingborg DIGILISTAN, RECENSIONER & FI
LMKOLL
Nöjesnytt Helsingborg SERIER