Nöjesnytt Kalmar Öland 1
poolen SOMMARLUNCH VID Sommar, sol och lata dagar
vid poolen. Då passar det bra med fräscha rätter och läskande drycker som är enkla att slänga ihop. Här bjuder Helena Elm på sommarlunch hemma hos bloggaren Inredningsfrun. ITALIENSK BRÖDSALLAD MED BURRATA 4 portioner 250 g cocktailtomater 2 msk pinjenötter 6 skivor surdegsbröd olivolja att ringla över brödet ca 200 g färsk spenat 1 basilikaplanta 2 st burrata alt. buffelmozzarella Salt Peppar Dressing: ca 0,5 dl olivolja ca 2 tsk flytande honung ca 1 tsk vit balsamvinäger Sätt ugnen på 175C. Halvera cocktailtomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en ugnsfast form. Salta och peppra lite, och ringa över lite olivolja. Låt stå i mitten av ugnen ca 15 minuter medan du förbereder resten. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de börjat dofta och fått färg. Lägg åt sidan. Dela brödskivorna i mindre bitar med händerna. Stek brödbitarna i olivolja tills de fått fin färg och blivit lite knapriga. Rör ihop dressingen. Blanda tomater, stekta brödkrutonger, spenat och basilikablad på ett stort uppläggningsfat. Strö över pinjenötterna. Lägg burratan i mitten på salladen. Salta och peppra och ringla över dressing. Servera gärna lite charkuterier vid sidan av. PAN CON TOMATE 4 portioner En av spanjorernas nationaltapas som både stora och små gillar. I originalversionen gnids en tomathalva mot brödet, här serveras tomatröran vid sidan av för att brödet ska behålla sin knaprighet. 4 normalstora tomater 2 msk olivolja Flingsalt Grovmalen svartpeppar 6 skivor surdegsbröd 1 vitlöksklyfta Ca 16-20 skivor spansk serranoskinkA Börja med tomatröran. Halvera tomaterna och lägg dem i en mixer. Mixa några varv, några sekunder räcker, så att tomaterna krossas till en lite grövre röra. Smaka av tomatröran med olivolja, salt och peppar. Skiva och halvera surdegsbrödet så att du får 12 st halva brödskivor. Skiva brödet tunt, och rosta skivorna i brödrost. Halvera vitlöksklyftan och gnugga dess snittyta mot de rostade brödskivorna. Lägg upp tomatröran i en skål och servera ihop med brödet. Bjud serranoskinka till. JORDGUBBS- OCH CHAMPAGNEGRANITÉ 4 portioner En festlig och fräsch vuxendessert som läskar gott i värmen, gjord på den alltid lika uppskattade smakkombinationen jordgubbar och champagne. 500 g färska jordgubbar 0,75 dl strösocker 3,5 dl champagne Skölj och snoppa jordgubbarna, lägg dem i en mixer ihop med strösocker och champagne. Det är bra om mixern rymmer strax över en liter vätska, annars går det bra att mixa det i två omgångar. Mixa till en slät röra, och frys i minst 6 timmar, gärna över en natt. TIPS! Har du sådan här granité i frysen och vill göra en snabb välkomstdrink till sommarfesten? Lägg en sked granité i botten på varje champagneglas, fyll upp med bubbel och rör runt! Funkar även toppen med en sked köpt sorbet med bärsmak. Recept och foto: www.baraenkakatill.se Instagram: @baraenkakatill 22 | nöjesnytt 2 | nöjesnytt