Nöjesnytt Kalmar Öland 1
NOTISER KALMAR PARKGOLF Utmana familjen eller kom
pisgänget i en runda parkgolf! På Kalmar Parkgolf hittar du 12 olika banor med hinder i form av lutningar, loopar, gupp och tunnlar. En grön oas som ligger i Vänortsparken, bara ett stenkast från Kalmars stadskärna. Alla kan vara med och spela parkgolf – oavsett om du är stor eller liten. Varje bana har två olika svårighetsgrader och du väljer själv hur mycket du vill utmana dig. Spelet avslutas med fördel med glass eller fika från Parkgolfens café. Den som kommer sist kanske får bjuda hela sällskapet? KROPPKAKOR I NY KOSTYM Arontorps Kroppkakor lanserade nyligen en ny förpackning och i samband med detta började man att sälja sina kroppkakor i utvalda matbutiker. Detta blev en omedelbar succé och därför kommer man inom kort att utöka med ännu fler butiker. Förpackningen är unik i sitt slag och har inte funnits för kroppkakor tidigare. Kroppkakorna ligger vakuumförpackade i sitt egna spad och för att värma dem sticker du bara hål på plastpåsen och stoppar in den i mikron. 9 minuter senare har du en öländsk delikatess, redo att serveras med lingon, smör och grädde! att utveckla verksamheten och producera produkter. Trädgården används framförallt för visning och vem som helst är välkommen att strosa runt bland alla örter och växter. Kryddorna de säljer köps in från olika leverantörer och flera kryddblandningar blandar de själva. Ölands Örtagård har även egen tillverkning av hudvård, senap, grillmarinader och smaksätter oljor och vinäger. –Vi har bland annat inlett ett samarbete med Ekberg & Forsberg som tillverkar oljor. Till dem gör vi en ekologisk jordgubbsvinäger som man bland annat kan använda i sallader, till desserter eller i asiatisk matlagning. Vi brukar lansera den lagom till Victoriadagen och i år kommer vi att producera cirka 4000 flaskor, säger Elisabeth. ÖLANDS ÖRTAGÅRD 20 ÅR Ölands Örtagård är ett populärt utflyktsmål, både bland turister och Ölandsbor. Och så har det varit sedan slutet av 1990-talet då de slog upp portarna för verksamheten. Gården har varit i samma familjs ägor sedan 1700-talet men det var först när bondgården la ner och Bengt och Kristina Jönsson tog över, som den förvandlades till en örtagård. –Trädgården är uppbyggd enligt Benediktmunkarnas vis med rutor på 1x1 meter och med fyra olika örter i varje ruta. Totalt har vi cirka 320 olika växter här på örtagården, berättar Elisabeth Magnevall som tog över gården efter sina föräldrar 2016. Hon driver den tillsammans med sin man Jörgen och arbetar heltid med Under de 20 år som Ölands Örtagård har varit igång har det hänt mycket. Från att bara vara öppet sommartid är nu Ölands Örtagård en verksamhet som är öppen under stora delar av året. De har utökat sitt sortiment rejält och under högsäsong har de även en servering med hembakat fika och enklare luncher där lokala råvaror och egna kryddor står i fokus. Höjdpunkten på året är skördefesten då över 16000 besökare hittar till örtagården och personalstyrkan måste ökas upp till 15 personer. HUR KÄNNS DET ATT FYLLA 20 ÅR? –Det känns jättebra, det är fantastiskt roligt att kunna få vara med om det. Den 6:e juni hade vi firande här på gården men man kan fortfarande köpa vårt jubileumste med smak av jordgubb och citron och vår jubileumskrydda som passar till rostade grönsaker och ljust kött. VAD HAR NI FÖR FRAMTIDPLANER? –Att vi ska fortsätta i samma anda och utveckla våra produkter efter de trender som råder. Även försöka specialisera sortimentet lite. Just nu är det till exempel väldigt trendigt med libbsticka, en smakrik växt som ofta används i grytor och soppor. Det är också väldigt hett med olja och vinäger just nu. 58 | nöjesnytt