Nöjesnytt Kalmar Öland 1
50 ÅR MED LAMMET & GRISEN I slutet av 1960-talet
var det stor uppståndelse när Lammet & Grisen öppnade upp portarna till sin Medelhavsinspirerande restaurang – mitt på öländska alvaret. Inte trodde man väl då att det skulle komma att bli en av Sveriges mest uppskattade. I år firar Lammet & Grisen 50 år. Vi har pratat med Mattias Richert om hur allting började och hur restaurangen har utvecklats HEJ MATTIAS. BERÄTTA OM LAMMET & GRISENS HISTORIA! –Bröderna Jan och Bengt Richert byggde Lammet & Grisen på Öland år 1969. Jan kom hem till Sverige efter att ha bott 9 år på Mallorca där han varit med och startat de första grisfesterna på ön. Bengt ägde Horns Kungsgård där han bedrev en mycket storskalig fåravel, och behövde avsättning för sin lammproduktion. Därför byggdes krogen på Kungsgårdens mark, och namnet var självklart. Man planerade ju att servera lamm för det fanns ju på kungsgården, och gris för det var vad svenska folket gillade mest. Under 1985 var det dags för nästa generation bröder, nämligen jag och min bror Joachim, tillsammans med familj och vänner att ta över verksamheten. 1991 etablerade vi även Lammet & Grisen i Sälen vilket blev succé från start. Idag är Lammet & Grisens två restauranger bland de populäraste i Sverige. JAG FÖRSTÅR ATT DET VAR VÄLDIGT UPPSEENDEVÄCKANDE NÄR MAN BYGGDE EN STOR SPANIENINSPIRERAD BYGGNAD MITT PÅ ALVARET… –Ja det var det. När krogen skulle öppna kunde man i rikspressen läsa stora rubriker om ”det vita svartbygget på Öland”. Men tack vare en mycket glad invigningsfest, med kommunpamparna inbjudna, beviljades emellertid bygglovet i efterhand. BERÄTTA LITE OM ERT KONCEPT! –Om man är på Öland ska man inte missa en kväll med öländsk fest på Lammet & Grisen. Krogen är helt unik med hela lokalproducerade lamm som grillas mitt i restaurangen, kockar som skär upp köttet framför dig, den stora medelhavsinspirerade byggnaden med murade valv, vitkalkade väggar och öppet i tak. Dessutom fantastisk underhållning varje kväll och en härlig stämning. Många av våra gäster säger att detta är ”semesterns höjdpunkt". HUR KÄNNS DET ATT FIRA 50 ÅR? –Häftigt! Och samtidigt respektfullt. Tänk så många kära stamgäster. Med sina bekanta pratar de stolt om Lammet & Grisen som de gästar varje sommar, minst en gång. Det tycker vi är fantastiskt. HUR HAR LAMMET & GRISEN UTVECKLATS UNDER ÅREN? –Lammet är nu för tiden en ”grön köttkrog”. Förr var det helstekta köttet nummer ett på tallriken för alla. För många är det nog fortfarande så, men för flertalet är nog alla supergoda tillbehör minst lika viktiga. Uppskattningsvis en tredjedel är kött och två tredjedelar är grönsaker och annat på en genomsnittlig tallrik. Vi har lyckats få till ett jättebra samarbete med flera fårfarmare på Öland och KLS i Kalmar. Därför erbjuder vi mestadels öländskt och småländskt kött. Gästerna kan välja bland 14 styckningsdetaljer hos kockarna och av dessa är hela 11 lokalproducerade! VILKET ÄR DITT BÄSTA MINNE FRÅN DINA ÅR PÅ LAMMET & GRISEN? –Det har varit alldeles för många magiska kvällar genom åren för att kunna välja en. Vi hade en helt galen Karneval en kväll tidigt 80-tal och både gäster och personal kom maskeradutklädda. En annan kväll hade vi Molly Sandén med systrar på scenen. Prins Carl Philip kom som gäst med två livvakter en kväll. Men jag minns särskilt hur pappa Bengan myste då han sina sista år i livet besökte krogen och berättade att han var så himla nöjd och stolt över hur krogen han en gång startade hade utvecklats. LAMMET & GRISEN Grundades: 1969 av Bengt och Jan Richert. Drivs idag av: Mattias och Joachim Richert med familj och vänner. Ligger var: Mitt ute i bushen, utanför Löttorp på Norra Öland. Specialitet: Öländsk fest med helstekt lamm, gris och fantastiska tillbehör. 38 | nöjesnytt