Loading...
Byggnadsarbetaren Ledaren
Byggnadsarbetaren Din lön
Byggnadsarbetaren Lönekollen
Byggnadsarbetaren Verktygslådan
Byggnadsarbetaren Byggnytt
Byggnadsarbetaren ADHD inte bara en superkraft
Byggnadsarbetaren Stolta jobb
Byggnadsarbetaren Krönika
Byggnadsarbetaren Tävling
Byggnadsarbetaren Porren som försvann
Byggnadsarbetaren Besserwissern
Byggnadsarbetaren Instruktionsboken
Byggnadsarbetaren Så målas Örestundsbron
Byggnadsarbetaren Byggmissar
Byggnadsarbetaren Berättat av...
Byggnadsarbetaren Sagan om pyttebron
Byggnadsarbetaren Efter jobbet EFTER JOBBET I Alft
a = bara saftsås. ”Helst ska den knarra i munnen” HÄLSINGEOSTKAKAN ● För den ovana ätaren av hälsingeostkaka påminner den om en mild halloumi. Den görs på ostlöpe, mjölk och vetemjöl eller majsenamjöl om man vill göra den glutenfri. Hälsingeostkakan är lite segare än den småländska. Den här kan man skära i skivor och värma i mjölk eller steka i stekpanna. Ät den med sylt och grädde eller med saftsås på jordgubbar och rabarber! VÄRD ATT FIRA! Du behöver inte vänta till jul. Den 14 november är det ostkakans dag. Men har du koll på alla varianter du kan njuta av? JÄRVSÖOSTKAKAN ● Järvsö i Hälsingland har ett recept som är knutet till orten. Där görs den på liknande sätt som hälsingeostkakan men i denna adderar man saffran. Den serveras också i skivor med vispad grädde och saftsås eller med hjortronsylt. Ostkakeexperten Astrid Wedin började göra hälsingeostkaka på 80-talet och har jobbat med det i 15 år. Hon brukade sälja sin ostkaka i en kiosk vid vägen i Alfta i Hälsingland, men idag är hon pensionerad. Den söta och mjölkiga hälsingeostkakan är bäst när den skivas och steks i smör, men enligt Astrid ska det varken vara sylt eller grädde till. – Det ska vara saftsås som helst är gjord på flera sorters saft. Om man bara skulle göra det på hallon- eller jordgubbssaft, blir det för sött. Jag gör den gärna med rabarber också. Ostkakan var förut en festmåltid som åts som efterrätt och på julafton. Nu kan man äta den lite när som helst – och det är det bästa, enligt Astrid. Men det är fortfarande viktigt att den görs på rätt sätt. – Den ska helst knarra lite mellan tänderna. Enligt min mamma var det fel men jag tycker om det. Jag har som egenföretagare varit med i olika projekt där kockar försökt uppgradera ostkakan men jag vet inte, jag tycker att den ska vara klassisk. INES SVEDIN Smörstekt med hjortronsylt till är en norrländsk variant. 48 BYGGNADSARBETAREN #11, 2020 F O T O : E V A A FOTO: FORSA GÅRDSMEJERI FOTO: NES SVEDIN FOTO: JARSEOST N D E R S S O N
Byggnadsarbetaren Medlem i Byggnads