019 1
LUNCH TEXT OCH BILD: THOMASHELSING LILY’S BURGER
D et tog tid. Från det att de första rapporterna kom om att Joel Kinnaman synts på stadens gator för att reka lokal till sin restaurang, till att den faktiskt öppnade på Stortorget i mitten av juni, hann det gå nästan precis två år. Klart att nyfikenheten varit stor och därför kunde jag inte låta bli att testa lunchen redan dagen efter premiären. Lily’s Burgers luncherbjudande är lite speciellt. Vid kassan beställer man en grundburgare – antingen en vanlig ostburgare, falafel eller halloumi. I priset på 105 kronor får man välja på lökringar eller pommes och vill man ha en dricka tillkommer 25 kronor för det. När burgaren sedan är klar får man sedan fylla den med de toppingval man själv vill. Schysst! Jag lade på bacon, gul lök (rå), marinerade champinjoner (suveränt goda), picklade rödlök och lite dressing. Det gör mig visserligen medskyldig till smakupplevelsen men trots det är det här den godaste burgare jag ätit i den här stan på ganska länge. Osten är härlig med lagom sälta och själva köttpucken är saftig med utmärkt kryddning. Pricken över i:et för just min burgare är dock de där champinjonerna jag valde. Däremot är stripsen rätt trista och kan bäst beskrivas som bättre friterade snabbmatskedjestrips vilket förtar lite av matglädjen. Här bör man utveckla något bättre. Som helhet är dock hamburgaren värd ett besök - håller Lily’s burger den här nivån även när premiärhetsen har lagt sig så höjer de ribban för hamburgare i stan. Ett litet frågetecken dock för att 130 kronor för burgare och dricka är i dyraste laget lunchtid. MOCCA DELI M occa Deli har virvlat in i hjärtat av Örebro som en frisk fläkt. Det är populärt bland krogägare att beskriva sina ställen som vardagsrum, men i fallet Mocca Deli är den beskrivningen ganska bra. Jag väljer pizza (här kallad Flatbread) i form av en calzone från dagens luncherbjudande. Trots ganska mycket gäster går det hyfsat snabbt innan den är klar. Pizzan är snyggt upplagd, dekorerad med ruccola och rikligt med parmesan strött ovanpå. På sidan om finns en väldigt god tomatsås i ett litet shotglas, tyvärr är jag väldigt fumlig denna dag och lyckas spilla ut det mesta på bordet. (Ursäkta Mocca Deli!) Nåja, pizzan är välgräddad och själva degen är väldigt god. Det är väl tilltaget med fyllning men däremot är parmesanen lite menlös i smaken och tillför ingenting. En kul detalj i serveringen är att pizzan serveras på en planka, men under pizzan finns ett pappersunderlägg som är rätt kul (det är utformat som en tidningssida med trivia om fish’n’chips). Det funkar dock illa tillsammans med en så här pass vätskefylld pizza. Pappret blir uppblött och går snabbt sönder och troligen får jag i mig en och annan pappersbit under måltiden. Ett glas isté med persikosmak (ingår i lunchpriset) är vansinnigt gott och det matchar sältan i maten perfekt. Efter att ha provat någon slags plocktallrik tidigare kan jag konstatera att maten här håller en utmärkt nivå. Det finns både kärlek och ansträngning i köket. Vad gäller just den här måltiden finns det dock lite detaljer att slipa på. Priset ligger trots allt på 110 kronor vilket kan ses som lite väl dyrt för en pizza. Även om den, som här, är väldigt god. 10 NOLLNITTON