gänglighet för viltkött. – Vi jägare har ofta väl
fyllda frysar men tyvärr är det alltför sällan det fi nns något vilt i köttdisken i din Ica-butik. Anders pratar varmt om den ekologiska aspekten och hållbart kött. På Trädgårdsscenen föreläste han om ”Jakt – ett hållbart tillvaratagande av våra ekologiska läckerheter”. – Det fi nns inga tillsatser i viltkött, det är högt på protein och mineraler och innehåller lite fett. Anders bidrar med recept på vildsvin nedan, speciellt för Jaguarmagasinets jägare. Också Torsten Mörner föreläste, temat var ”Jaga ditt eget viltkött – naturligt och hållbart!”. – Vi är ett samlarfolk, vi plockar svamp, vi fi skar och vill gärna allt mer äta närproducerat. Utifrån hälsoaspekten är vilt också mycket nyttigt. Det är ekologiskt producerat, klimatsmart, ”Köp inte en frys till, se till att köttet kommer ut på marknaden istället!” står för djurvänlig djurhållning och är mycket smakrikt. Torsten presenterade en del fakta, som att 87 procent som tillfrågades 2013 var positiva till jakt, huvudsakligen för viltköttet och ”Jag känner en jägare”. Och påpekade näringsvärdet liksom Anders. – Det har högre proteinhalt, vitaminhalt, mineralhalt, högre Omega 3 och inga läkemedelsrester. Det lättaste sättet att få tag i kött är att själv bli jägare tipsar han. Och erkänner att han själv har fyra frysboxar hemma fulla med kött. – Men köp inte en frys till, se till att köttet kommer ut på marknaden i stället. Torsten tipsar också om att lagrat kött är som en god lagrad ost. – Äldre kött är mycket godare än färskt. Ser ni en orange lapp med extrapris i butiken för att datum håller på att gå ut, köp! TEXT & FOTO: Boel Ferm På Trädgårdsscenen kunde man bland annat lyssna på Torsten Mörner.