NG Gbg 1
TRISS I VINTERDRYCKER Överraska de du (inte?) tyc
ker om med ölcocktails och varmt franskt vin i jul. TEXT: REDAKTION GUINNESS TOLKAR GLÖGGDRINKAR Kaffe sattes i halsen när vi fick ett pressmeddelande om den klassiska stoutens inspel i två vintriga glöggcocktails. Det var inte riktigt kärlek vid första ögonkastet. Det faktum att den prisbelönte bartendern Jens Dahlberg står som avsändare på kreationerna gör däremot det hela intressant. Han har utgått från klassiskt juliga smaker och skapat drinkarna ”Friar in Disguise” och ”St James Christmas tiki”. FRIAR IN DISGUISE Här samsas glöggsockerlag, bitter och whiskey med Frangelico och citronjuice. Detta toppas med ett lent Guinnessskum. 4 cl Monkey Shoulder whiskey 1,5 cl Frangelico 2 cl glöggsockerlag 3 cl citronjuice 1 dash Angostura bitter Guinness-skum Flingsalt Såhär gör du: Häll alla ingredienser förutom Guinnessskum och saltet i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett rocksglas (whiskeyglas), fyll upp med is, toppa med skummet och avsluta lite flingsalt. 50 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2019 ST JAMES CHRISTMAS TIKI En smakfull blandning av citrusfrukter, ljus rom, kanelsockerlag och likör med karibiska toner. Även denna cocktail toppas med rostad smak från Guinness, här i form av en float. 3 cl Plantation Three Star 2 cl Velvet Falernum 2 cl grapefrukt och kanelsockerlag 3 cl limejuice 3 dash Peychaud Bitters Float med Guinness Såhär gör du: Häll alla ingredienser förutom Guinness i en shaker. Skaka tillsammans med mycket is. Sila upp det i ett cocktailglas. Häll på Guinness försiktigt ovanpå drinken, använd en sked så att det inte blandas direkt. Meningen är att det ska sikta sig som två olika lager. EN BIT AV FRANKRIKE Vin chaud kan från franskan direktöversättas till varmt vin, och inte vilket vin som helst, utan varmt rödvin. För oss som föredrar rött framför andra alkoholhaltiga drycker är det såklart det perfekta alternativet under vinterhalvåret. Ursprungligen kommer traditionen att dricka upphettat vin från de gamla grekerna. Närmre bestämt var det läkekonstens fader Hippokrates som sägs ha serverat upphettat vin med kryddor, sötad med honung som en uppfriskning till de sjuka. Det värmda vinet kan även spåras tillbaka till medeltiden, där man kryddade vinet rejält i försök att dölja den oönskade smaken av gammalt vin. Vad är då ingredienserna som utgör vin chaud? Det är rödvin som kokas ihop med kanelstänger, stjärnanis, socker och apelsinjuice, som slutligen toppas med apelsinskivor. Vin Chaud bör heller inte blandas ihop med glögg, då glögg är betydligt sötare och innehåller andra kryddor. Om man inte är fransk eller har bott i Frankrike under vintern är det troligt att man inte fått smaka på drycken, men den dricks ofta på afterski i franska Alperna och brukar även förekomma på terrasserna i Paris.