Byggnadsarbetaren Välkommen
Byggnadsarbetaren Bodsnack
Byggnadsarbetaren Ledare
Byggnadsarbetaren Bilden
Byggnadsarbetaren Byggnytt
Byggnadsarbetaren Tipsa oss
Byggnadsarbetaren Reportage Epoxi
Byggnadsarbetaren Tävling
Byggnadsarbetaren Ansvarsfrågan
Byggnadsarbetaren Reportage Kall fred i Linköping
Byggnadsarbetaren Grejer & grepp
Byggnadsarbetaren Test Montagehandskar
Byggnadsarbetaren Efter jobbet Efter jobbet Skräpm
atskedjornas sladdriga burgare och sorgsna pommes frites har fått konkurrens av restauranger som tar snabbmat på allvar. Vår reporter for till Malmö och tryckte i sig en burgare fylld med kärlek. TexT: peter leander foTo: andré de loisted Burgarrevolution Vi smakar på den nya trenden – snabbmat med stil Hamburgarerestauranger som Flippin Burgers, Sloppy Seconds och Käk, som drivs av rapparen Petter, i Stockholm har alla en sak gemensamt. De tror på snabbmaten som en kvalitetsupplevelse. Men trenden med lyxig (och dyrare) snabbmat, sträcker sig långt utanför huvudstaden. I centrala Malmö har krögaren Daniel Jörnstrand ”Köttet och brödet är det som gör skillnaden mellan en dålig och bra hamburgare.” Daniel JörnstranD, krögare öppnat Bronx Burger Bar. Där serveras hamburgare och pommes frites. Enbart. – Jag tror på konceptrestaurangen. I Sverige rör vi oss bort från de likriktade restaurangerna där alla har en kött, en fisk och en pasta på menyn. Istället väljer vi restaurang efter vad vi är sugna på, säger Daniel Jörnstrand. I november 2012 slog Bronx Burger Bar upp dörrarna och gjorde sig snabbt ett namn i Malmö. – Det har fuskats med hamburgaren i femtio år. Alla utgår ifrån McDonald’s när de tänker på hur en hamburgare ska smaka. Därför är det ganska enkelt att sticka ut om man serverar lite kärlek på tallriken. Daniel Jörnstrand tror också att suget efter kvalitetshamburgare har att göra med konsumenternas medvetenhet när det kommer till bra råvaror. – Köttet och brödet är det som gör skillnaden mellan en dålig och bra hamburgare. Vad du sen lägger på hamburgaren är en smaksak. Daniel Jörnstrand testade sig igenom 30 olika Hotta upp din burgare Daniel Jörnstrands fem tips: l Rör till en bra köttfärs. Ingen blandfärs från Ica. Högrevsfärs är bäst. Finns numera i större matbutiker. l Baka eget bröd. Det finns många recept på nätet. l Våga experimentera. Det måste inte vara bacon och ost på alla hamburgare. Lägg istället på sådant du gillar. l Om du inte får tag i bra kött: Släng i hackade oliver och fetaost som ger köttet mer smak. l Använd bra ost. Inte färdigskivad hamburgeost. 40 byggnaDsarbetaren nr 3 mars 2014 brödrecept innan det kändes helt rätt. Burgarsmeten satte han däremot på första försöket. – Innan jag öppnade Bronx Burger Bar var jag i kontakt med flera hamburgebloggare och duktiga slaktare. Mina hamburgare består av tre delar. Den största delen är högrev och de andra två är hemliga, säger han. Köttet är restaurangens stoltHet. Bronx Burger Bar försöker också, så långt det går, att tillaga alla tillbehör själva: pommes friten, såserna och till och med den inlagda gurkan görs i köket. När tidningen Byggnadsarbetaren besöker Bronx Burger Bar i Malmö testar vi deras amerikanska hamburgare, Mr Smith. Den serveras med ost, senapsmajonäs, bacon, sallad och inlagd gurka. När rätten anländer till vårt bord har Daniel Jörnstrand hunnit spruta ur sig ett ton superlativ om den Goda Hamburgaren. Han får snabbmat att mer låta som en religion. ”Herregud”, tänker jag till slut, ”det är ju bara en hamburgare”. Men trots det gör första tuggan mig helt klart överraskad. Även om jag inte skulle kalla det för en religiös upplevelse smakar det riktigt bra. – Det vi gör är en burgarrevolution. Du förstår inte vad det är förrän du varit här.
Byggnadsarbetaren Bildkryss 3
Byggnadsarbetaren Inblick
Byggnadsarbetaren Sista ordet
Byggnadsarbetaren Sudoku