6 1 2 3 4 5 6 7 Tips från Lasse Bengtsson Hygien!
A och o. Om det går, vänta med att ta ur viltet tills det är inne i slaktboden. Använd alltid plasthandskar. Tre knivar räcker: en flåkniv, en buköppnare och stickkniv. Ättika är bra. Har du fått bukinnehåll någonstans, skär bort det kontaminerade och duscha med ättika. Torka med en ren trasa. Investera i en vacuummaskin. Skär tvärs över muskulaturen vid tillagning. Mango, papaya, kiwi och ananas innehåller papain som bryter ner muskelfibrerna och hjälper till att göra köttet mörare. Alltid olika skärbrädor till grönsaker, kött, fisk och fågel. kör vi en kommentar om automatvapen också. – Fullständigt vansinnigt! Det är det första skottet som gäller. I de allra flesta fall sitter det bra, vad man då ska ha ett helt magasin till begriper jag inte. Han berättar om fjolårets fem älgar. En av dem krävde två skott. – Jag hade en tjur som kom fint över ett hygge, jag satt bra till och sköt första skottet. Det kändes fint, men älgen gick vidare. Jag väntade och efter sjuttio meter lade han sig ner. Sätt det första skottet där det ska sitta, är Lasses råd. Sedan ska man avvakta, avvakta och avvakta. Fler skott ökar risken att något hamnar i buken eller att man skjuter sönder köttet. Med sämre och mindre kött som följd. Så ligger älgen där. Vad gör vi nu? – Om man har möjlighet, och det har de flesta nu förtiden med fyrhjulingar, älgdragare och traktorer, gör ingenting, se bara till att transportera älgen till slaktboden inom tre-fyra timmar. Såvida det inte handlar om bukskott har man råd att vänta den tiden. Ska man inte sticka den då? Så att blodet rinner ut? – Nej. Blodet pumpas bara runt i en minut efter dödsfallet. Det är bara blodet som finns i brösthålan som rinner ut. Du har ingen möjlighet att tömma muskulaturen på blod här. Att passa älgen i skogen är heller ingen bra idé enligt Lasse. Det är både enklare och mer hygieniskt att ta ur den på rätt sätt när den väl hänger i slaktboden. Öppnar man bröstkorgen rinner inälvorna ut och lägger sig fint på golvet utan att kontaminera vare sig filéer eller lår. Hängningen är också ett kapitel för sig. Bara att hänga upp i hälsenorna? Icke! – När du hänger djuret i hälsenorna packas låret ihop ända ner till entrecôten. Muskefibrerna trycks ihop 58