sked om stress. En fuktig och förstorad mjälte si
gnalerar att det här djuret varit utsatt för stress. Det gäller också att inte ha för bråttom vid nedkylningen. Första dygnet ska temperaturen helst inte gå under tio grader. – Är det kallare får du låsningar i muskulaturen och stenhårt kött som i princip är oätligt. Efter första dygnet är det emellertid bara att köra ner till två-fyra grader. Träning, träning, träning. Det är inget annat som gäller när vi kommer till styckningen. – Är du osäker, anlita någon som kan. Risken att fördärva köttet är större än man tror, säger Lasse och konstaterar att det är ganska trist att stå där med en back... oidentifierbara köttklumpar. – Och använd en vacuummaskin! Är man i ett jaktlag har man gott och väl råd att gå ihop om en. Själv använder jag min varje dag. Han berättar om det oväntade besöket som dök upp en dag i somras. Lasse öppnade frysen och hittade rådjursinnanlår. En av förpackningarna var sju år gammal enligt dateringen. – Men när jag tinat upp dem gick det inte att se någon skillnad. Det var tack vare vacuumförpackningen. Det var en artikel i Svensk Jakt år 2003 som fick Lasse Bengtsson att börja agera än mer för bättre vilthantering efter skottet. – Anna Strandell, som läste till veterinär hade gjort bakterieprov på älgfärs ur ett antal jägares frysar. I många fall var köttet i princip oätligt. Nä, nu måste jag göra något, tänkte jag. Något, det blev tre böcker och företaget Lasse Viltskola där Lasse både föreläser och håller utbildning om rätt hantering av viltkött. – Jag håller nog tio kurser per säsong, plus föreläsningar eller framträdanden tillsammans med Leif Mannerström, säger Lasse och plockar upp Bonnie för att fotograferas i dörröppningen. TEXT: Tina Hjorth Svensson FOTO: Boel Ferm Här hittar du Lasses viltskola! EFTER 61 SKOTTET