Nöjesguiden 1
Krog BISTRO RENARD Swedenborgsgatan 25, bistroren
ard.se LOKALEN PÅ SWEDENBORGSGATAN 25 har gått igenom en rad transformationer de senaste åren. Från vegetariskt matkafé via pizza och bärs till vad som nyligen stöptes om till kvarterskrogen Bistro Renard. Här möter nu mörka träslag en välkomnade bardisk och ett öppet kök. Ledorden till inredningsarkitekten får vi ana var franskt, varmt och högst sannolikt klassiskt. Detta gäller även utformningen av menyn som består av idel välbekanta rätter. Vi beställer in lite tryffelkroketter för 95 kronor medan vi läppjar på en husöl och ögnar igenom övriga menyn. Vårt val faller sedan på tonfisktartaren och bouillabaisse, samt hamburgertallrik till den minsta i sällskapet. Vår något snurriga men ack så sympatiska kypare kilar iväg och bongar in beställningarna som anländer snabbare än en grävling. Tartaren för 175 kronor är egentligen en förrätt men duger gott som huvudrätt med lite pommes och tryffeldipp, det senare på förslag av nämnda kypare. Anrättningen är kanske inte något kulinariskt nyskapande men fräsch och fin i både smak och textur. Fiskgrytan är i sin tur ett klart snäpp upp från den klassiska lunchbouillabaissen som pliktskyldigt återfinns på var och varannan lunchmeny. Råvarorna är av hög kvalitet och i stora bitar så de inte klumpar ihop för mycket. Fonden är tämligen klar och ger även den ett uttryck av fräschör, och aiolin potent. Det här är en bra rätt och värd sina 295 kronor. Även barnhamburgaren, som brukligt nog serveras med samtliga tillbehör a par, slinker ner med två tummar upp. Med en nota för hela familjen på cirka 800 kronor ser vi inga anledningar till att inte göra Bistro Renard till ett återkommande inslag i den månatliga krogrutinen. Öppet: sön-mån 11 - 21, tis-tor 11-22 samt fre-lör 11-00. NY GINBAR TILL HAMMARBY SJÖSTAD Hemmagjord gin och asiatisk fusion står på menyn. I FEBRUARI ÖPPNAR Copper Club Distillery & Asian Bistro, som är en förlängning av destilleriet med samma namn. Konceptet är en asiatisk fusionrestuarang med ginbar och platsen Heliosgången 18 i Hammarby Sjöstad. BAKOM SATSNINGEN STÅR Benny Sonesson, som även driver Thaibåten i Skanstull. Restaurangen kommer att hålla öppet för såväl lunch som middag. COPPER CLUB DISTILLERY släppte i slutet av förra året även sina första ginvarianter under parollen "Buddha's Hand" i Systembolagets lokala sortiment. 66 NÖJESGUIDEN | NR 2, 2024 SPENDRUPS GÅR IN SOM ÄGARE I SVENSKA BRASSERIER Blir den tredje största ägaren i krogkoncernen. SVENSKA BRASSERIER, MED krogar som bland andra Sturehof, Riche och Gondolen i sitt stall, har fått en ny storägare i form av bryggerijätten Spendrups. SPENDRUPS LEVERERAR REDAN sedan en tid tillbaka dryck till krogkoncernens restauranger, som inom kort utökas med kommande Café Klotet. FRÄMMAT SÖKER KOCK INFÖR ÖPPNING PÅ SÖDERMALM Kalle Nilsson jagar förstärkning till den nya filialen. EN KOCK FÖR heltidsanställning med början i slutet av mars samt hungriga extrajobbare till köket är vad som efterlyses inför Främmats stundande expansion till Söder. Bakom krogen står Kalle Nilsson, som tidigare även var med och grundade Punk Royale, tillsammans med Jonas Helgesson. VAR SÖDERMALMSENHETEN KOMMER att ligga och när den öppnar är emellertid ännu inte officiellt. KORVRESTAURANG BLIR FÖRST UT I MESS Banger vill ta Stockholms gatukök till en ny nivå. DEN 1 250 KVADRATMETER stora restauranglokalen på Mäster Samuelsgatan 19 får sin första hyresgäst då den nya korvrestaurangen Banger flyttar in. Bakom densamma står bland annat Taylor and Jones grundare Kerim Akkoc. – Med Banger känner jag för första gången att jag hoppar på något som verkar för bra för att vara sant – men den här gången är det faktiskt sant. Tillsammans skapar vi något helt nytt med långsiktighet i fokus, där korven får chansen att ta den plats den länge förtjänat. När vi lyckas kommer vi att ha förändrat korvsverige för evigt, säger Kerim i ett pressmeddelande. FÖR INREDNINGEN STÅR arkitekten Thomas Sandell, som även har fått möjligheten att skapa sin egen korv till menyn.