Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3 INNEHÅLL 5 BAGARFAMILJEN BJUDER IN Br
ödpassionerade familjen Christenson fi xar enkel fredagsfest med doft av nybakat. 10 CHEF RAMZI Följ med på en unik matresa till Beirut och Chef Ramzi, arabvärldens svar på Jamie Oliver. 22 19 TID FÖR LAMM Racks eller lägg? Rosa eller genomstekt? Lär dig mer om lammkött. 20 COOL SUPÉ MED ZELMERLÖW Måns Zelmerlöw bjuder killarna i storbandet på cool middag efter spelningen. 812 »Invandrade rätter BERIKAR OSS – IGEN« MÅNGFALD HAR DISKUTERATS LIVLIGT under senare tid. Ett ämne som vi gärna och ofta anknyter till i Buffé. Många av våra populäraste recept har vi som bekant fått från andra världsdelar. Jag har många sådana favoriter. Det är indiska rätter som periodvis kan skapa abstinensproblem. Men det är också rätter från andra världsdelar, som t ex syrlig etiopisk injera och kryddvarm mexikansk enchilada. Listan kan göras lång med smaker som skapar ett grymt sug. Men vi har ju vår svenska husmanskost! Räcker inte det? Och visst, det fi nns massor av underbar husman att välja bland. Tilläggas bör väl att det mesta som räknas dit har invandrad bakgrund… Vid en titt i det här numret konstaterar jag att många av rätterna är nyligen invandrade. Ta bagarparet som gjorde succé då de vände blickarna mot Frankrike och det stenugnsbakade levainbrödet (recept på ICA.se/buffe). Grillat levainbröd med mozzarella och tomat blir här en härligt enkel förrätt, men i mer italiensk anda... När vi hälsar på hos Måns Zelmerlöw, som står bakom årets stora julskiva, hamnar vi också utomlands. Han bjuder på en trerätters med julinspiration, och då är farmors danska fl äskstek ett måste. En amerikansk cocktail inleder dock till tonerna av The Rat Pack. Sist, men absolut inte minst, får vi träffa arabvärldens störste kock, Chef Ramzi, som vi besökt i hemlandet Libanon. Därifrån sänder han nästan dagligen matlagningsteve till hundratusentals fans världen över. Vi får ta del av många underbara rätter, jag bara älskar dem, alltifrån det enkla pitatilltugget till den saftiga lammsteken och slutligen, den i mina ögon smått »galna«, mannagrynskakan. Räcker länge… Håll till godo, massor av invandrad mat som berikar oss– igen! . Tony Wallin, chefredaktör PS. Om du har synpunkter på mina krönikor kan du gå in på ICA.se/buffe och ge din kommentar. RE EPTREGISTER RECEPTREGISTER Apelsinbakad tofu 26 Barazek – sesamkakor 17 Danskt surdegsbröd 8 Dillkött på kyckling 25 Farmor Zarahs äppelmaräng 7 Fattoush – syrlig sallad med rostat pitabröd 13 Fårfi ol med knäcke 28 Getostrullar med aprikos 28 Glöggmanhattan 21 Heta saffransräkor 28 Kanelbullar i långpanna 9 Karamelliga popcorn 28 Khaleet – syrlig libanesisk ratatouille 12 Knaprig fl äskstek 22 Kyckling med grönsakscouscous 31 Kyckling med valnötter 12 Lammfi lé med rosmarin & morotsbearnaise 27 Lammlägg på libanesiskt vis 15 Löksoppa med kantarelltoast 31 BUFFÉ 1 1 • 2 010 3 Mandel- och päronkaka med citron 28 Nammoorah – mjuk mannagrynskaka 17 Ostbollar med romrussin 28 Pappardelle med salsiccia och spenat 7 Pitatilltugg 11 Rödkål med balsamvinäger, chili och kanel 22 Små smörrebröd med lax och hovmästarräkor 22 Snabb hallonsorbet med mynta 23 Surdeg 8 Spenat- och valnötspasta 30 Tabbouleh med linser 12 Thaifi sk med kokos och matvete 31 Vinkokta kryddäpplen 22 Äppelkorv med rotfruktspuré 30 25 TESTLAGARNAS ÅRSBÄSTA Lamm med morotsbearnaise koras av Helena till årets bästa testlagarrätt. 28 LINAS CURRY Nu stundar glöggtider. Snittar med heta saffransräkor och frasiga fi lorullar passar till. 30 BILLIGA VECKAN Äppelkorv med rotfruktspuré eller thaifi sk med matvete. Vilka blir dina favoriter? 39 VINN MÅNS JULSKIVA Tävla och vinn Måns Zelmerlöws jazziga julskiva. Och ta chansen att chatta med honom.
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40