Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 GLUTENFRITT Joel och Fias bröd är svå
ra att baka utan gluten. Besök istället ica.se/buffe för goda glutenfria brödtips KANELBULLAR I LÅNGPANNA Bullar med extra allt – fyllning, vaniljkräm och glasyr. De jäser bara en gång, men desto längre då, cirka två timmar. GER 1 LÅNGPANNA/CA 20 BULLAR 15 g kardemummakärnor (ca 3 1/2 tsk) 50 g jäst 5 dl kall mjölk (3 %) 200 g socker (ca 2 1/4 dl) 8 g salt (ca 1 tsk) 200 g rumsvarmt smör i bitar ca 1,1 kg vetemjöl (ca 18 dl) smör till formen 1 ägg + 1/2 msk vatten att pensla med florsocker att pudra över FYLLNING 150 g rumsvarmt smör 120 g socker (ca 1 1/4 dl) 20 g vaniljsocker (2 msk) 12 g kanel (1 1/2 msk) VANILJKRÄM 1/2 vaniljstång 5 dl mjölk (3 %) 50 g + 75 g socker (ca 3 msk + ca 3/4 dl) 120 g äggula (ca 6 stycken) 55 g Maizena majsstärkelse (1 dl) GLASYR 2 dl florsocker 1 1/2 msk vatten GÖR SÅ HÄR: 1.Börja med vaniljkrämen. Skär ett snitt i vaniljstången på längden. Skrapa ut fröna. Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 50 g socker i en kastrull. 2.Rör ihop äggulor och resten av sockret med majsstärkelsen i en bunke. Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät. Sila sedan ner resten. 3.Häll tillbaka i kastrullen. Värm under vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och ställ krämen kallt. 4. Fyllning: Rör ihop alla ingredienser i en bunke. 5. Vetedeg: Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör så att jästen löser sig. 6.Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör. Blanda i mjölet. 7.Kör degen i maskin på låg hastighet tills den har blivit riktigt smidig, ca 5 minuter. Eller arbeta för hand ca 10 minuter. 8.Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord, ca 35 x 45 cm. Bred ut smörfyllningen. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 2 cm tjocka skivor. 9.Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Smöra kanterna. Lägg i bullarna med ca 1/2 cm mellanrum. Spraya dem lätt med lite vatten från en blomspruta. Täck med plastfolie och se till att det är tätt. 10.När bullarna har jäst ihop ordentligt är de klara för gräddning, det tar ca 2 timmar. 11.Sätt ugnen på 200°C. 12.Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen. Tryck ner struten till bottnen av långpannan genom varje bulle. Tryck ut så mycket vaniljkräm att den kommer upp igen. 13.Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. 14.Blanda ägg och vatten till penslingen. Pensla på tunt direkt när bullarna kommer ut ur ugnen. Lyft upp dem på galler och dra försiktigt bort papperet. Låt svalna. 15. Blanda florsocker och vatten till glasyren. 16.Lägg en klick glasyr på varje bulle. Pudra över florsocker. Skär bullarna med kniv och servera. FÖR ALLA? Innehåller gluten och ägg. Gör laktosfri: använd laktosfri mjölk och laktosfritt matfett. Gör mjölkproteinfri: ersätt mjölk med t ex Solhavre, och byt smör mot mjölkfritt matfett. BUFFÉ 1 1 • 2 010 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32
Buffé Sida 33
Buffé Sida 34
Buffé Sida 35
Buffé Sida 36
Buffé Sida 37
Buffé Sida 38
Buffé Sida 39
Buffé Sida 40