NG Sthlm 1
KROGNYHETER HÄR LIGGER CHRISTIAN HELLBERGS NYA KR
OG Grillat på menyn i klassisk lokal. Det senaste från krogvärlden i vår gastronomiska huvudstad. TEXT: PELLE TAMLEHT I SLUTET AV november serverades det första hummerspettet på kocken Christian Hellbergs nya restaurangsatsning La Boca Doce, som ligger på Fredsgatan 12 i Stockholm. Inspirationen till konceptet kommer från Buenos Aires och främst de stökiga hamnkvarteren i La Boca. – Restaurangen kommer att ha stort fokus på mat där gästerna själva involveras i alla steg och kanske till och med blir serverade av kocken direkt i köket. Ambitionen är att vara en varm famn i Stockholms nattliv, säger Christian Hellberg själv om öppningen. MATENS TILLAGNINGSSÄTT HAR starka influenser av såväl Sydamerika som Medelhavet, med inspiration från olika grilltekniker såsom asado och churrascarior. – Våra gäster är sådana som gillar att gå ut och umgås, samlas runt ett bord som fylls till brädden med fat, skålar och glas. Kombinationen av mat, musik och puls blandat med det familjära är något vi verkligen brinner för, detta kommer att reflekteras i restaurangen, fortsätter Hellberg. JIM & JACOBS NYA KROG ÄR HÄR Eriks Bakficka har blivit Kasten Bistro & Vinbar. FOTOGRAFISKA ODLAR GRÖNSAKER I KÄLLAREN Ett avancerat odlingssystem förser restaurangen med gröna växter. EFTER MÅNADER AV planering och renovering har Kasten Bistro & Vinbar öppnat upp för allmänheten den. Kasten är en fiktiv person som kommer från Kastenhof – ett av Stockholms första värdshus med vinskänken Kasten vid rodret. Fredrikshovsgatan där krogen idag huserar, är också döpt efter Kastens son som också han var vinskänk. KASTEN BISTRO & Vinbar har öppet alla dagar i veckan. SEDAN OKTOBER HAR Fotografiskas restaurang kunnat skörda dill, thaibasilika, bladväxter och örter från det hydroponiska odlingssystemet i museets källare. Den AI-styrda odlingen håller koll på växtprocessen så att grödorna får precis rätt mängd vatten, ljus och näring i ett cirkulärt system. ATT EN ODLING är hydroponisk betyder att man istället för att odla med jord istället använder sig av vatten och näring. Det innebär i praktiken att man kan få fram en förhållandevis stor skörd på en liten yta. Laktosfri njutning. Det ska vara gott att välja bort. Vår laktosfria choklad finns i 5 härliga smaker. Köp, bryt och njut! 68 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2021 laktosfrichoklad Laktosfri choklad www.laktosfrichoklad.se