NG Sthlm 1
ETOILE ÖPPNAR PIZZAKEDJA Den första restaurangen
har premiär på nyårsdagen. STELLA ÄR NAMNET på stjärnkrogen Etoiles nya satsning som får sin första etablering på Sturegatan 4 i Sundbyberg. Konceptet är Svenssonpizza. – Jag och Danny har egentligen ingen relation till finkrogsvärlden sedan tidigare, vi är uppväxta med klassisk Svensson-pizza från förortspizzerior. Nu vill vi höja kvaliteten ett snäpp och skapa pizzor som är hållbara och hantverksmässiga, men samtidigt tillgängliga och ligger i samma prissegment som vanliga pizzor. Man får inte glömma bort vilket kulturarv pizza är för oss svenskar, berättar Jonas Lagerström för White Guide. PLANEN MED STELLA är att öppna ett tiotal serveringsställen under 2022, varav de flesta i Stockholm. På menyn ryms klassiker som såväl kebabpizza som Hawaii. STELLA PIZZA KOMMER att hålla öppet alla dagar 10-22. NOOK FLYTTAR TILL STOCKHOLMSVERKEN Får en fem gånger större lokalyta på Rosenlundsgatan. NOOK HAR LEGAT på Åsögatan på Södermalm i snart åtta år och har under åren både belönats med såväl stammisar som en Bib Gourmand. Nu tar de sitt pick och pack och flyttar verksamheten till stadsdelen Stockholmsverken vid Södra Station. DEN NYA RESTAURANGEN som ligger på Rosenlundsgatan 33 kommer att bestå av fyra olika delar, varav matsalen är en. Dessutom kommer två uteserveringar att finnas. – Vi har många spännande planer för restaurangen och återkommer framöver med mer information om vad vi kommer att erbjuda här, säger Alexander Bäckman som är restaurangchef för Nook. KROGEN VÄXER FRÅN cirka 200 till drygt 1 000 kvadratmeter. Samtidigt menar Alexander Bäckman att målet är att bibehålla den känsla av kvarterskrog som restaurangen på Åsögatan utstrålar idag. Nook gör i samband med flytten restauranger som Gemla och Bun Bun sällskap i den nyetablerade stadsdelen. 70 NÖJESGUIDEN | NR 12, 2021 DUBBELT UPP FÖR RUTINERAD TRIO En ny krog på Lidingö och en på Södermalm i januari om allt går vägen. DET ÄR DEN rutinerade trion Anna Ungh, Fredrik Ander och Fredrik Vogel som ligger i slutfasen med två kommande krogar. Den ena är Bibliothék som öppnar i stadsbibliotekets tidigare lokaler i Lidingö Centrum. Här blir det frukost, lunch och middag på en över 400 kvadratmeter stor yta. I SAMMA VEVA förväntas det försenade projektet Plais på Högbergsgatan stå klart. Krogen är av typen kvartersbistro som till en början håller öppet kvällstid tisdag till lördag, samt även för lunch på lördagar. För matkonceptet på båda krogarna står Fredrik Ander. BÅDA KROGARNA PLANERAR öppna i januari månad. GUSTAV OTTERBERG TILL GRAND HOTEL SALTSJÖBADEN Tar över som kökschef. PALESTINSKA MELLANRÄTTER PÅ MAZRA'A Rutinerad duo öppnar nytt på Södermalm. NIDAL KERSH OCH Jenny Hedström driver sedan tidigare krogarna Falafelbaren och Pita, nu har tiden kommit för något nytt. I början av 2022 öppnar duon Mazra’a på Skånegatan 82, och på menyn står palestinska mellanrätter. MAZRA’A KOMMER ATT 40 sittplatser inomhus och till våren även en uteservering med plats för ytterligare 24 gäster. DEN VÄLRENOMMERADE KOCKEN Gustav Otterberg har tidigare arbetat på bland annat på Artipelag och restaurang Ekstedt. Senast kommer han från Van Der Nootska Palatset, och nu ska han sätta sin prägel på Grand Hotel Saltsjöbaden. – Jag ser fram emot att bli en del av hotellet samtidigt som jag hoppas att min kunskap om matlagning ska kunna höja Grand Hotel Saltsjöbaden till en kulinarisk matdestination, säger Gustav Otterberg. OTTERBERG TILLTRÄDDE SIN nya tjänst i november.