STT 1
6 Vår i Trädgården - bilaga som medföljer STT Vec
ka 17 onsdag 27 april 2016 FOTO: SARA BRENNE Sara och Magnus Brenne: Tips för att odla ekologiskt VÄXTFÖLJD Odla grönsakerna i växtföljd/växelbruk. Byt plats på de sorter du odlar så att de inte kommer tillbaka på samma växtplats mer än högst var fjärde år. Det minskar risken för insektsangrepp och sjukdomar. JORDFÖRBÄTTRING Jordförbättra med kompost och naturgödsel på våren och gödsla med gräsklipp på sommaren. Själv använder familjen gödsel från sina egna hästar samt gräsklipp för att gödsla grönsaker eller jordförbättra i rabatterna. Gödselstacken ligger under tak och därför är det inte mycket ogräsfrön i gödseln. LUCKRAR UPP Klipp ned perennriset rakt ned i rabatterna på våren. Det gynnar mikrolivet i jorden och gör den mer lucker. Finfördelar du riset multnar det snabbare. GRÄSKLIPP Använd gräsklippet som gödsel. Låt lite gräsklipp vara kvar på gräsmattan, fördela det jämnt med en räfsa för bästa effekt. Man kan även använda det till buskar och träd som växer dåligt, men helst inte efter midsommar så att grenarna hinner mogna av före vintern. VÄXTSORTER Satsa på friska och sjukdomsresistenta växter. Numera står det ofta på sättpotatisen om sorten passar för ekologisk odling eller på bärbuskarna eller fruktträden om de är resistenta mot vanliga sjukdomar. Var rädd om så kallade arvesorter som frodats i våra trädgårdar i generationer. Många gamla sorter är tåliga. När det gäller grönsaker har ofta de äldre sorterna en större bredd i smak och utseende än moderna. NÄSSLOR Nässelvatten i all ära men det luktar inget vidare. Det går lika bra att torka och smula ned nässlorna till pulver och strö ut som extra gödsel under växterna. TRÄDGÅRDSENGAGEMANG. Hela familjen Brenne; Sara och Magnus med barnen Tindra, 6 år, och Noel, 9, är engagerade i trädgården. Odlar med hälsan och miljön BERGHEM Intresset för ekologisk odling har på sistone fullkomligt exploderat, men för trädgårdsentusiasterna Sara och Magnus Brenne, på Nyhagens trädgårdar, har det aldrig funnits något annat alternativ. – För oss är det självklart att odla ekologiskt, säger paret som sätter miljön, hälsan och den biologiska mångfalden främst. I Lekvad, Berghem har paret Sara och Magnus Brenne skapat en prunkande oas. Det är en lantlig trädgård med mycket perenner och lökväxter, mängder av spännande buskar och träd på tillväxt, samt en stor köksträdgård med fruktträd, bärbuskar, upphöjda odlingsbäddar, drivbänkar och växthus. Trädgården ligger i en norrsluttning men är terrasserad med hjälp av stenmurar för att göra det lättare att odla samt för att förbättra mikroklimatet. I direkt anslutning till tomten betar familjens hästar och stora mängder lökväxter är planterade både i trädgården och i hagmarken bakom huset. Mycket arbete har gjorts för att öppna upp hagarna från det igenvuxna skick de var i när familjen flyttade hit. Detsamma gäller trädgården. – Vi värnar mycket om den biologiska mångfalden och odlar givetvis ekologiskt, säger Sara Brenne. Själv är hon uppvuxen med det sättet att odla och Magnus har fått växa upp med både mor- och farföräldrar som haft härliga köks trädgårdar. – Med familjens stora intresse för djur och natur känns det självklart att vi vill vara rädda om den plätt på jorden som är vårt paradis, säger Sara Brenne. Men valet gjordes också inte bara för att värna om djur och växter i den naturliga biotop som deras trädgård utgör. – Vi är rädda om vår egen och våra barns hälsa. Idag används kemikalier i en aldrig tidigare skådad omfattning utan att man vet säkert vad de långsiktiga konsekvenserna av detta blir varken för hälsan eller miljön, säger Magnus Brenne. Familjen har därför valt ett annat alternativ i harmoni med naturen. – Att odla ekologiskt handlar om att odla på ett sätt som inte påverkar miljön negativt genom att till exempel undvika kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, säger Sara och berättar att gödsel från de egna hästarna samt gräsklipp används för att jordförbättra i rabatterna och få grödorna att växa bättre. Att välja ekologisk odling innebär vissa utmaningar. – För att lyckas gäller det att odla växter som är friska och tåliga, detta gäller både grönsaker, frukt, bär och blommor, säger Magnus. Familjens egen gröna oas är både full av vackra skönheter och ätbart i många former. – Vi älskar att laga mat. Att få hämta färska ingredienser i köksträdgården är en njutning. Kryddor och örter används i daglig matlagning men torkas även till eget örtsalt och huskurer som pepparmyntste som är oslagbart vid förkylning, säger Sara. Trädgården som kallas Nyhagens trädgård är öppen för visningar för allmänheten ett flertal helger i vår och sommar (Öppen trädgård och Tusen trädgårdar). – Vi delar gärna med oss med tips och råd, säger Magnus och visar runt i familjens oas, där dottern Tindra, 6 år, just plockar åt sig av jordgubbarna. Hon och brodern Noel, 9, är gärna med i trädgården. ”Vi delar gärna med oss av tips och råd.” MAGNUS BRENNE – De älskar att så och givetvis tar de för sig av bär och grönsaker vilket också är meningen. Men de följer även alla de insekter och djur som finns i trädgården med intresse, något som gör att de har goda naturkunskaper. Rensa ogräs får oftast mamma göra själv men det är helt okej, säger Sara med ett skratt. TEXT & FOTO: LENA CARLSSON Markbladet I familjens odlingar finns gott om läckerheter att ta för sig av. Här plockar Tindra, 9, jordgubbar.