STT 1
Vecka 17 onsdag 27 april 2016 Vår i Trädgården -
bilaga som medföljer STT 15 Fotograf Maria Fors Östberg har tagit bilderna till boken om Sara Bäckmos odlingsarbete. FOTO: PRIVAT Sara tipsar: Så får du familjen självförsörjande Rätt sorter: Det gäller att hitta rätt sorter, och odla lagom för att kunna äta upp. Eller odla sådant som kan stå länge ute i trädgården. Vissa grönkålssorter kan stå hela vintern. Ekologiskt: Man kan inte säga att en privatträdgård är ekologisk eftersom man inte har de mätverktygen. Men jag använder bara ekologiska fröer och gödslar inte med något annat än gräsklipp och växtdelar. Odlar man själv får man bästa möjliga giftfria mat. Förläng säsongen: Genom att ha tunnelväxthus på 40 kvadratmeter förlänger jag säsongen då vi har färska grönsaker. Våga fråga: Människor är otroligt generösa med sin kunskap. De som arbetar med trädgård är glada över andras framgångar. Styra utbud efter behov: Det är lätt att drunkna i mängden. Sätt inte femton squashplantor, nöj dig med tre. Blanda ut tomatsåsen med squash, lök och paprika och frys, en bra bas för många maträtter. Varken en handbok eller coffee table book. – Den är i ett format så man ska kunna smita undan med den och läsa den på toaletten, säger Sara Bäckmo. Sara Bäckmo Aktuell: Med boken om Skillnadens trädgård tillsammans med fotograf Maria Fors Östberg. Sysselsättning: Journalist som bloggar och gör videoklipp för tidningen Land, håller föredrag om sin odling av grönsaker. Odlar för familjens hela husbehov för sjätte säsongen. Ålder: 38 år. Bakgrund: Uppvuxen i Göteborgs södra skärgård, jobbat som journalist sedan 16 års ålder. Arbetat främst med barn- och ungdomsprogram i P4 som Vi i femman, jobbat med Meny i P1. Varit med och startat Barnkanalen i SVT. Bor: I Vederslöv, Småland. Familj: Man och fyra barn. Sara Bäckmo började projektet att odla en köksträdgård. Bloggandet om arbetet blev så populärt att hon nu skrivit en bok om livet med köksträdgård. FOTO: MARIA FORS ÖSTBERG Saras projekt gjorde skillnad på mathållningen BOKTIPS Sara Bäckmo odlar sin Skillnadens trädgård i Vederslöv sedan 2011. Målet var att få familjen självförsörjande med grönsaker. Via Facebook och blogg har hon fått många följare. I våras kom också hennes bok om odlingsarbetet. – Första och andra upplagan av boken har redan sålt slut och tredje är på gång, säger Sara Bäckmo, som låter fascinerad över hur stort intresset blivit för hennes projekt att odla grönsaker för husbehov. Det gör hon på en odlingsyta som hela tiden har vuxit men nu är på 450 kvadratmeter, både friland och tunnel växthus. Vid sidan av att blogga och göra videoklipp för tidningen Land, är Sara Bäckmo ute och berättar för trädgårdsföreningar och på matfestivaler om hur man kan göra skillnad när man börjar odla sina egna grönsaker. – Min familj sparar så pass mycket på att odla grönsaker att vi har råd att köpa kött av bra kvalitet, från djur som vi kan säga hej till på vägen till förskolan. Sara Bäckmos nyutkomna bok handlar inte om mysigt trädgårdsarbete, något som man gör för nöjes skull iklädd blommiga snickarbyxor. – Jag vill något annat. Det handlar om matproduktion på hemmaplan, hur man lever med en köksträdgård, säger hon. Det röda hus hon bor i köpte hon redan 2004. Hon kom till Småland när hon fick jobb på radion i Växjö. – Det var aldrig meningen att jag skulle odla, jag var mer intresserad av att renovera gamla hus. Sedan hon mött sin blivande man, fick hon ett tidsbestämt jobb i Stockholm. Efter det gick flytten tillbaka till Vederslöv för gott och de fick sedan tre barn i tät följd. Så sent som förra veckan föddes deras fjärde barn. – Det blir andra gången jag kommer att arbeta med odling med en nyföding. Då blir inget som man planerat. Det var 2011 som Sara lät en grävmaskin gräva upp en köksträdgård som ett fritidsprojekt. Hon tänkte ge det tre år för att se om det gick att bli självförsörjande. – Jag visste inte då om det var möjligt. Men efter två år var vi självförsörjande med grönsaker sex månader om året. Odlingsprojektet fick en Facebooksida som ett sätt att dokumentera arbetet. När följarantalet växte gick Sara över till en blogg, och de som var intresserade hittade även dit. Nu har Facebooksidan 33 000 följare och bloggen 200 000 sidvisningar i månaden. – Och det för en kvinna mitt i livet som bloggar om trädgård och sunt familjeliv, inte om mode och träning, säger hon. Istället för att efter många år som frilans, tacka ja till ett fast jobb, lämnade hon radion 2014 och kan nu hålla hela sin verksamhet runt trädgården på olika sätt, genom att skriva, blogga och föreläsa. en bok. 2014 grodde också idén om – Genom en bok kan man ”Det handlar om matbevara det man gör, det blir ett dokument. Till Facebook och blogg tar Sara bilderna från trädgårdsarbeproduktion på hemmaplan.” SARA BÄCKMO Östberg. tet själv. Men med boken har hon samarbetat med fotograf Maria Fors Så åter till Saras odling. För det är hon som odlar. Hennes man är inte alls intresserad. – Han gillar att laga mat. Men jag odlar mycket tillsammans med mina barn. Första året 2012 provodlade hon utan så mycket mer förkunskaper än att hon var uppvuxen i en köksträdgård. – Men det är lätt att odla och det finns många handböcker med råd. Det svåra är att få tid att ta hand om det i sitt vardagliga liv. Nu skördar de mer än de klarar av att äta upp. Ett problem i dag är att utrymmen för att lagra grönsaker saknas. – Vi har inte skafferier och jordkällare som man hade förr. Det är skillnad på att vara konsument och handla det man vill ha i en butik, och att vara matproducent. Det är bland annat sådant som hennes bok handlar om. Om hur man styr utbudet efter vad man vill äta och hittar sorter som kan stå länge ute i landen. – Vi har också skaffat två frys boxar, säger hon. ANN SOFIE WAHLBERG annsofie@stthuset.com