Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Nostalgisk älgjakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Allmänna uppdraget
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Vildsvinsjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av appstyrda åtelkameror
Svensk Jakt Vildsvinsskador
Svensk Jakt Jägare mot alla odds
Svensk Jakt Rävjakt
Svensk Jakt Gör ditt eget ensilage
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Hälge
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Fråga veterinären
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt april
Svensk Jakt Soltiderr
Svensk Jakt Viltsmak
Läs fler recept på svenskjakt.se/viltsmak « RÅBIF
F MED JALAPEÑO, FRITERAD SÖTPOTATIS OCH CHEDDARMAJONNÄS Den krämiga cheddarmajonnäsen och hettan från den syltade jalapeñon ger den här råbiffen karaktär. Om du byter ut sötpotatisen mot chips går rätten snabbt att laga. 4 råbiffar Ca 300–400 g mört viltkött, till exempel innanlår, ryggbiff eller filé 1 inlagd jalapeño på burk, skuren i tunna skivor Salt och peppar Hacka köttet fint med vass kniv. Det går lättast om köttet är lite halvfruset. Salta och peppra och forma till fyra puckar. Cheddarkräm Riven lagrad cheddar VARIANTER AV RÅBIFF Råbiff är lätt att lyckas med och går att variera i det oändliga med olika kryddor och tillbehör. När du väljer tillbehör till det hackade köttet, tänk textur och kontraster mellan salt, surt och sött. Välj Något knaprigt (till exempel rostad lök, chips, friterade jordärtsskocks chips eller sötpotatis strimlor, smörstekta rågbrödskrutonger). Något fett (till exempel majonnäs, en tsk brynt smör eller äggula). Något salt (kapris eller soja). Något syrligt/sött (till exempel något picklat: svamp, lök eller rödbetor, blomkål. Eller strimlor av färskt äpple eller päron). SVENSK JAKT Nr 4 2021 Råbiff med svarta vinbär, rödbeta och pepparrotsmajonnäs. 1 klick majonnäs Blanda riven ost med en klick majonnäs till en tjock krämig sås. Friterad sötpotatis 1 sötpotatis Neutral olja till fritering Skär sötpotatisen i tunna skivor 2–3 mm. Strimla sedan varje skiva i tändsticksstora strimlor. Hetta upp oljan till cirka 140 grader. Lägg i sötpotatisstrimlorna och fritera tills de fått färg och är krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Om du vill förenkla byter du ut den friterade sötpotatisen mot färdiga chips. Servering Lägg en råbiff på varje tallrik. Lägg på några klickar cheddarmajonnäs och tunt skivad jalapeño och toppa med friterad sötpotatis. Variant Du kan också halstra rå biffen: stek den i mycket het panna några sekunder på varje sida. CARPACCIO MED FIKONSIRAP, ÄDELOST OCH VALNÖTTER Här serveras köttet med en söt/ syrlig sirap och ost. 4 pers 200–300 g viltkött (50–80 g viltkött per person), gärna innanlår eller ryggbiff Skär köttet till carpaccion tunt med vass kniv. Lättast går det när köttet är halvfruset. Lägg gärna de tunna köttskivorna mellan plastfilm och banka ut köttet ytterligare, till exempel med en gjutjärnspanna. Fikonsirap 1 dl balsamvinäger 2 torkade fikon 100 g blåmögelost 1 näve valnötter, eller andra nötter Salt och peppar Några droppar olivolja Skär de torkade fikonen i små bitar och värm upp dem tillsammans med balsamvinägern till sirapslik konsistens. Här serveras råbiffen med löjrom, picklad svamp, friterad jordärtsskocka och majonnäs. Servering Rosta nötterna i en stekpanna. Arrangera köttskivorna på tallrik. Salta och peppra. Droppa över olivolja, smula över ädelost, lägg på nötterna och ringla över sirapen med balsamvinäger och fikon. 87
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer