Nöjesnytt Helsingborg 1
Nöjesnytt Helsingborg Sida 2
Nöjesnytt Helsingborg Sida 3
Nöjesnytt Helsingborg Mingel
Nöjesnytt Helsingborg Sida 5
Nöjesnytt Helsingborg Sida 6
Nöjesnytt Helsingborg Sida 7
Nöjesnytt Helsingborg Krogprofilen
Nöjesnytt Helsingborg Sida 9
Nöjesnytt Helsingborg Rebecka Törnqvist
Nöjesnytt Helsingborg Sida 11
Nöjesnytt Helsingborg Sida 12
Nöjesnytt Helsingborg Sida 13
Nöjesnytt Helsingborg Modeprofilen
Nöjesnytt Helsingborg Sida 15
Nöjesnytt Helsingborg Sida 16
Nöjesnytt Helsingborg Sida 17
Nöjesnytt Helsingborg Sida 18
Nöjesnytt Helsingborg Sida 19
Nöjesnytt Helsingborg Sida 20
Nöjesnytt Helsingborg Sida 21
Nöjesnytt Helsingborg Sida 22
Nöjesnytt Helsingborg Sida 23
Nöjesnytt Helsingborg Sida 24
Nöjesnytt Helsingborg Sida 25
Nöjesnytt Helsingborg Sida 26
Nöjesnytt Helsingborg Sida 27
Nöjesnytt Helsingborg Sida 28
Nöjesnytt Helsingborg Sida 29
Nöjesnytt Helsingborg Sida 30
Nöjesnytt Helsingborg Sida 31
Nöjesnytt Helsingborg Sida 32
Nöjesnytt Helsingborg Sida 33
Nöjesnytt Helsingborg Sida 34
Nöjesnytt Helsingborg Sida 35
Nöjesnytt Helsingborg Sida 36
Nöjesnytt Helsingborg Sida 37
Nöjesnytt Helsingborg Sida 38
Nöjesnytt Helsingborg Sida 39
Nöjesnytt Helsingborg Sida 40
Nöjesnytt Helsingborg Sida 41
Nöjesnytt Helsingborg Sida 42
Nöjesnytt Helsingborg Sida 43
Nöjesnytt Helsingborg Sida 44
Nöjesnytt Helsingborg Sida 45
Nöjesnytt Helsingborg Sida 46
Nöjesnytt Helsingborg Sida 47
Nöjesnytt Helsingborg Sida 48
Nöjesnytt Helsingborg Sida 49
Nöjesnytt Helsingborg Sida 50
Nöjesnytt Helsingborg Sida 51
Nöjesnytt Helsingborg Sida 52
Nöjesnytt Helsingborg Sida 53
Nöjesnytt Helsingborg Sida 54
Nöjesnytt Helsingborg Sida 55
Nöjesnytt Helsingborg Sida 56 HELSINGBORG FÅR ETT
EGET BRYGGERI IGEN! Nu tas den gamla traditionen med ölbryggning i Helsingborg upp igen. Rasmus Varfeldt och Hans Nelson är männen som har hyrt ett fantastiskt brygghus diagonalt mitt emot där gamla Hälsingborgs Bryggeri låg. plats så nu återstår bara lite svetsande och fixande sedan kan det börja bryggas. Själva bryggandet tar bara en dag men sedan ska det lagras mellan en och några veckor. Så efter mältning, maltkross, mäskning, avsilning, vörtkokning, jäsning, lagring och buteljering kommer ölen att vara klart att drickas - helst kall. Försäljningen kommer att ske via lokala restauranger, pubar, festivaler och via Systembolaget. I HÄLSINGBORGS BRYGGERI Redan 1850 grundades Helsingborgs första bryggeri. Bryggeri- et var ett av de tre första i Sverige och utvecklades till ett stort bryggeri som producerade många olika typer av öl, varav den första var en bayersk underjäst öl. Verksamheten startades i en byggnad på hörnet av Bryggare- gatan och Södergatan och på tomten fanns det även en liten bäck som bildade en damm sydost om själva bryggeribyggnaden. Under vintern försåg man sig med is från dammen, som man använde till att kyla ned vörten med. Ett tag förvarade man ölen i källaren på Kärnan och man kan än idag se märken av den gamla ingången på den östra sidan. KUNGLIG HOVLEVERANTÖR 1894 blev Hälsingborgs Bryggeri, kung Oscars hovleverantör. 1903 hade bryggeriet en stor paviljong på Industri- och konstutställningen i Helsingborg, då man även fick ta emot en guldmedalj. 1909 blev man hovleverantör till Kronprins Gustav Adolf som förnyade utmärkelsen 1918 när han själv blev kung. Bryggeriet köptes av Pripps på 1960-talet och den gamla bryggeritomten döptes i folkmun om till “Prippstomten”. Pripps valde dock som bekant att lägga ner verksamheten i mitten på 70-talet. Men nu, 2010, börjar alltså Helsingborgs Bryggeri att se ljuset igen! 56 | nöjesnytt den gamla byggnaden, som är under omvandling till framtidens mikrobryggeri, ska det bryggas ett lokalt kvalitetsöl för Helsingborgsregionen. Bryggeriutrustningen står redan på NYA HELSINGBORGS BRYGGERI Denna gång är det Rasmus Varfeldt, som även driver Sumsar Innovation och Helsingborgs Glassfabrik AB, samt Hans Nelson, som driver Reklambyrån AddEmotion 2.0 AB, som har startat upp verksamheten. Historien bakom samarbetet är att Hans Nelson för ungefär fem år sedan fick en bok skriven av Ola Tufvesson, som är lektor på Campus, i sin hand. Boken handlade om att varje ort med självaktning måste ha ett eget bryggeri. Fascinerad av tanken letade Hans på nätet efter mer kunskap om ämnet och fick fram hela historien om det gamla bryggeriet. Dessutom registrerade han namnet Helsingborgs Bryggeri och något år senare ringde Rasmus Varfeldt honom och berättade att han hade en företagsidé men att namnregistreringen hindrar honom. Då bestämde de sig för att starta bryggeriet tillsammans och efter att nu ha lärt känna varandra inser de att de, genom sina andra egna verksamheter, kompletterar varandra perfekt. Hans Nelson sköter idag marknadsföringen och försäljningen medan Rasmus Varfeldt tar hand om produktionen och själva byggnaden, som har ingått i det gamla husarregementet. Denna byggdes 1880 och användes för uppvärmning av både hästar och manskap genom att det var en ångpannecentral. Vilket ju rimmar bra med den nya verksamheten! LYCKADE TESTBRYGGNINGAR Till sin hjälp har de, förutom en bryggare, bland annat Helena Sikberg som är ansvarig för visningar och evenemang. Genom henne kommer grupper att kunna arrangera ölprovningar och visningar av bryggeriet. Bryggeriet kommer att brygga 2-3 välsmakande standardöl, samt utveckla några spännande nya öl, och man har redan gjort fyra testbryggningar i en 50-liters labutrustning. Under en visning där andelsägarna för första gången fick se utrustningen på plats, fick de också möjlighet att smaka testbryggningarna med gott resultat. ANDELAR HELSINGBORGS BRYGGERI Helsingborgs Bryggeri har erbjudit 250 andelar till max 200 personer vilket motsvarar 20% av bolaget. Dessa är nu fulltecknade men är du intresserad av andelar kan du sätta upp dig på deras intresselista. Maila i så fall till rasmus@helsingborgsbryggeri.se. FACEBOOK För den som vill följa utvecklingen har man även skapat en sida på Facebook, med över 1700 fans, där man bland annat kan ta del av videoklipp av Joakim Jardenberg, känd debattör inom områden som rör nätets utveckling och mediernas framtid och initiativtagare för att öka öppenheten inom det offentliga. På Facebook pratas det också om en första laddning öl från bryggeriet till Valborg, så det är bara att hålla tummarna. TEXT & FOTO: LAZZE X EVENTHÉN/WWW.LAZZEX.COM
Nöjesnytt Helsingborg Sida 57
Nöjesnytt Helsingborg Sida 58
Nöjesnytt Helsingborg Sida 59
Nöjesnytt Helsingborg Sida 60
Nöjesnytt Helsingborg Sida 61
Nöjesnytt Helsingborg Teknik
Nöjesnytt Helsingborg Sida 63
Nöjesnytt Helsingborg Sida 64
Nöjesnytt Helsingborg Sida 65
Nöjesnytt Helsingborg Sida 66
Nöjesnytt Helsingborg Sida 67
Nöjesnytt Helsingborg Sida 68
Nöjesnytt Helsingborg Sida 69
Nöjesnytt Helsingborg Sida 70
Nöjesnytt Helsingborg Sida 71
Nöjesnytt Helsingborg Recensioner
Nöjesnytt Helsingborg Sida 73
Nöjesnytt Helsingborg Sida 74
Nöjesnytt Helsingborg Sida 75
Nöjesnytt Helsingborg Sida 76
Nöjesnytt Helsingborg Sida 77
Nöjesnytt Helsingborg Serier
Nöjesnytt Helsingborg Sida 79
Nöjesnytt Helsingborg Sida 80