NG Gbg 1
kalorier och kolhydrater jämfört med andra rusdry
cker, och i en tid när många millennials helt vänder alkoholen ryggen av hälsoskäl så kommer det här som en gåva från ovan och ligger helt rätt i tiden. En Budweiser har 145 kalorier medan en White Claw, det bäst säljande märket, landar på 100. Och medan Budweiser har 11 gram kolhydrater har White Claw bara 2 gram. Det är bara i alkoholhalt de liknar varandra, 5% ABV. Så våra medvetna ungdomar kan slappna av nu när de har hittat ett sundare sätt att dricka sig fulla. ÄN SÅ LÄNGE har Systembolaget två hard seltzers att välja mellan som båda lanserades här i början av året. Bostonbaserade Truly som är marknadstvåa i USA, samt Carlsbergs satsning Amber Bay, båda än så länge endast tillgängliga i en smak. Trulys Wild Berry och Amber Bays Fresh Lime. Norska Bekk gör sitt intåg i början av april, och det med en produkt som är ännu lägre i alkoholhalt (4%) i smakerna hallon och mango. Men den stora spelaren heter alltså White Claw och deras ankomst är nog bara en tidsfråga. White Claw introducerades i 2016 och har tillsammans med Hard Seltzer-segmentet som helhet vuxit explosionsartat. Förra året ökade White Claws försäljning med 275 procent medan hard seltzer totalt sett ökade med 190 procent. Det såldes alltså nästan tre gånger så mycket alkovatten förra året som under 2018 – vilket sålde nästan tre gånger så mycket som 2017. Totala omsättningen gick från knappa 500 miljoner dollar i 2018 till nästan 1,5 miljarder dollar förra året. Förväntningen är att det ökar till 2,5 miljarder dollar i år. Den här snabba utvecklingen märks också på antalet spelare. Under 2018 fanns det totalt runt 20 hard seltzermärken i USA, varav White Claw hade någonstans mellan 40 och 45 procents marknadsandel. Förra året växte antalet seltzers till 80. Men trots det ökade White Claw sin marknadsandel till 63 procent vilket pekar på antingen fantastisk marknadsföring eller en överlägsen produkt. Problemet för White Claw, som 46 NÖJESGUIDEN | NR 03, 2020 också varit ett problem för Truly, är att de inte hinner producera i takt med den ökade efterfrågan. De håller just nu på att bygga en ny jättefabrik i Arizona – för att det var där de kunde få de snabbaste byggnadstillstånden - på 85 000 kvadratmeter till en kostnad av 250 miljoner dollar. INTE FÖR ATT vi kommer hinna få möjligheten att pröva dem i Sverige i år men White Claws nya smaker för 2020 heter vattenmelon, citron och mandarin. Sedan tidigare finns hallon, mango, körsbär, lime och grapefruit plus en ren vatten. Hard seltzer har precis blivit större än hantverksöl, och hard seltzer-marknaden imiterar ölbranschen på det sätt att det nu dyker upp hard seltzer-mässor som visar upp långa rader av små mikrohardseltzerbryggerier. Försäljningsargumentet är att folk gärna vill ha något som ser ut som och känns som en cocktail men som har avsevärt mycket lägre alkoholhalt. Till och med vinet är en förlorare. I kölvattnet på hårdseltzerns framgång såg vi en nedgång i den amerikanska vinkonsumtionen för första gången på 25 år. MEN NU NÄR har alla lärt sig vad en hard seltzer är, vad är egentligen en seltzer? Kort sagt så är det den amerikanska varianten av kolsyrat vatten. Medan resten av världen dricker mineralvatten, så tar amerikanerna bort alla eventuella mineraler innan de kolsyrar och eventuellt smaksätter vattnet och kallar det för en seltzer. Det var en gång, för länge, länge sedan, några kloka människor runt i världen som alla förstod att man kunde ta till vara på vattnet i de smått magiska hälsobrunnar som fanns lite varstans. Innehållet i dessa mineraliska vattenkällor ansågs medicinskt och ibland ville man dricka det, ibland ville man bada i det. Till slut kom man på att man också kunde stoppa det i flaskor och sälja det. Eftersom ingen ännu hade listat ut hur man gjorde kolsyrat vatten hade dessa svagt brusande spakällor någon slags monopol. Utan att förringa Lokas eller Ramlösas betydelse så har källorna i Spa i Belgien, och Niederselters i Tyskland fått större inflytande. Spa gav namn till hela kurortsrörelsen medan Niederselters har gett namn till detta amerikanska sodavatten, som ironiskt nog har tagit bort alla eventuella mineraler. Men det resulterade i alla fall i en dryck som blev populär i USA i början av 1900-talet och växte ytterligare, speciellt under förbudstiden. Sedan tog läskedryckerna över totalt och den snart bortglömda seltzern kom inte tillbaka i ropet förrän på 2000-talet. Eller egentligen inte på bred front förrän La Croix exploderade 2015. Millenials-gänget gjorde den revolutionerande slutsatsen att både klassisk läsk och light-versionerna var dåliga för hälsan och plockade upp detta smaksatta sodavatten istället. Denna trend och La Croix plötsliga popularitet efter många års harvande har utan tvivel hjälpt till att bana vägen för White Claw och andra hard seltzer-märken. SÅ, KOMMER DENNA trend fortsätta och hur stort kommer det bli? Först kan man konstatera att ingen annan dryckesprodukt de senaste många åren har fått lika stor medial uppmärksamhet. Något som naturligtvis multiplicerats med tanke på sociala medier av idag. Några menar att folk faller för lurendrejarkonceptet ”hälsosam alkohol”. Men det är inga tvivel om att den yngre generationen faktiskt dricker mindre alkohol idag, och då passar det här som handen i handsken. VI FÅR SE hur stor hard seltzer-trenden kan växa sig, men man kan samtidigt konstatera att hard seltzers kanske egentligen bara är den senaste i raden av smaksatt, billig, drickfärdig, lättdrucken alkohol med extra stark attraktionskraft hos nybörjardrickarna, och speciellt de riktigt unga. Vi väntar med spänning på den första förbudsmotionen till riksdagen.