Svensk Jakt Chefredaktören
Svensk Jakt Knip- och säljakt
Svensk Jakt Ögonblicket
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Opinion
Svensk Jakt Riksnytt
Svensk Jakt Det viktiga EU-valet
Svensk Jakt Vårbockjakt
Svensk Jakt I backspegeln
Svensk Jakt Test av hundpejl
Svensk Jakt Jaktmuseum
Svensk Jakt Jägartips
Svensk Jakt Kraniumtroféer
Svensk Jakt Träna fågelhunden
Svensk Jakt Viltvård
Svensk Jakt Hälgekrysset
Svensk Jakt Utrustning
Svensk Jakt Hälgeserien
Svensk Jakt Hört, sett & läst
Svensk Jakt Vapen & skytte
Svensk Jakt Vapenutrustning
Svensk Jakt Frågor och svar om vapen
Svensk Jakt Från Svenska Jägareförbundet
Svensk Jakt Jaktbart vilt
Svensk Jakt Vild vardagsmat
Läs fler recept på Svenskjakt.se/viltsmak och vil
tmat.nu Philly cheesesteak sandwich En berömd amerikansk snabbrätt, som har sina rötter i Philadelphia. Rätten består av kött, ölkokt lök, paprika, jalapenos och massor av smält ost i en bit baguette. I originalet använder man ett bröd som heter hoagie roll, men det duger bra att använda färdiga baguetter. Vill du inte sylta jalapeno själv, finns färdiga att köpa på burk. 4 personer Kött 250 g tunt skivat kött, ca 3x3 cm till exempel från en rådjursstek eller hjortstek Olja till stekning Salt och peppar Bryn köttet i olja i en het stekpanna. Det ska inte stekas i mer än ett par sekunder. Krydda köttet med salt och peppar. Lök, karamelliserad i öl 4 gula lökar, i tunna skivor Smör till stekning 1 dl öl Salt Stek löken i smör i en gryta på svag värme, under omrörning. När löken börjar få färg, häll på ölen, och låt vätskan koka bort. Smaka av med salt. Paprika 1 röd paprika, i strimlor 1 grön paprika, i strimlor Skär jalapeno i tunna skivor. Koka upp vatten, ättika och socker i en liten kastrull och häll den varma lagen över jalapenon. Låt dra i minst 10 minuter. 4 bröd 16 skivor ost Gör en skåra i brödet, men utan att skära helt igenom. Lägg i kött, paprika, karamelliserad lök, syltade jalapeno och till sist ost på toppen. Sätt in brödet under grillelementet i ugnen tills osten har smält. Servera direkt. Olivolja till stekning Salt och peppar Fräs paprikan i olivolja ett par minuter, den ska inte bli helt mjuk. Smaka av med salt och peppar. Syltade jalapenos 4 jalapeno chili 2 dl vatten 1 dl ättika 50 g socker Turkisk köfte på vilt Köfte är den turkiska varianten på köttbullar. Skillnaden är kryddningen och att färsen träs upp på ett spett innan köttet grillas eller steks. Servera med hummus på mjukt tunnbröd. 4 personer Köfte 400 g viltfärs 1 tsk spiskummin, mald 1 tsk koriander, mald 0,5 tsk paprikapulver (till exempel piment d’espelette) 0,5 tsk rökt paprikapulver 25 g panko ströbröd 6 kvistar färsk mynta, plockade och hackade blad 200 g gul lök, finhackad 3 klyftor vitlök, finhackade 0,25 dl olivolja 10 g flingsalt Blanda viltfärsen med spiskummin, koriander, paprikapulver, panko ströbröd och mynta i en skål. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme tills löken är glansig. Kyl löken och blanda den sedan med färsen. Forma långa köttfärsrullar (ca 80 g) och trä upp dem på spett. Om spetten är gjorda av trä, lägg dem gärna i vatten en stund innan du trär upp köttet. Grilla cirka 5–8 minuter. Hummus 200 g avrunna färdiga kikärtor 1,5 dl citronsaft 2 klyftor vitlök 0,5 dl olivolja 50 g tahini (sesampasta) 1 tsk salt Mixa kikärtorna i matberedare med övriga ingredienser till en slät kräm. Smaka av med salt. Till servering Tunnbröd, typ libabröd Chilisås Färsk mynta Servera spetten med hummus och tunnbröd. Droppa gärna på lite chilisås och toppa med färsk mynta. Sedan är det bara att njuta. Nr 5 | 2024 SVENSK JAKT 87
Svensk Jakt Redaktionen
Svensk Jakt Regionalt Norrbotten & Västerbotten
Svensk Jakt Regionalt Jämtland & Västernorrland
Svensk Jakt Regionalt Dalarna & Gävleborg
Svensk Jakt Regionalt Värmland & Örebro
Svensk Jakt Regionalt Mälardalen & Gotland
Svensk Jakt Regionalt Västra Götaland
Svensk Jakt Regionalt Sydost
Svensk Jakt Regionalt Halland & Skåne
Svensk Jakt Bernts betraktelser
Svensk Jakt Nästa nummer