STT 1
STT Vecka 6 onsdag 10 februari 2016 27 VARDAGSLIV
EFTERLYSNINGEN: Blomsterhyllad Limmaredsbo KIND Fredrik Ohlsson, som återkommande medverkar i STT med kåserier under titeln ”Tankar från mitt stockholmsfönster” har i sin ägo fått en mängd gamla fotografier från Kind. En del av dessa publiceras i STT, med efterlysningar om vilka människorna på bilderna är. D Peter Karlsson, vd på ACE Protection visar en filtermask för Berit Dahl, Märta Lund och Lillemor Skoglund. FOTO: PRIVAT SPF på studiebesök SVENLJUNGA SPF Seniorerna Svenljunga har varit på studiebesök på ACE Protection och Naturbruksgymnasiet. Intresset var stort och ett 60-tal medlemmar mötte upp. På ACE Protection tog vd Peter Karlsson emot och berättade om företaget. ACE tillverkar filtermasker, ca 20 miljoner per år, som främst säljs till industrier, gruvor och lasarett. I Svenljunga har man 17 anställda, man har också faÄNNU MERA ELIN Semlekonspirationen Tänk dig att ni ska berätta för en amerikan om olika svenska traditioner. Du har lyckats övertyga honom om att det där med att vi väcker varandra på morgonen iklädda nattskjorta och med ljus i hår är lika normalt som att vi låtsas att vi är små grodor samtidigt som vi hoppar runt en stor blomsterklädd fallossymbol. Amerikanen tycker att svenskarna verkar vara ett lite udda men ganska kul folk och frågar vidare vad det finns för traditionella maträtter och det är då du kommer till traditionen där i början av februari. Den som vi precis har passerat. Du berättar om ”the fat tuesday- fettisdagen” som firas varje år som ett tecken på att fastan som vi inte längre har är över. Amerikanen frågar vidare hur dagen firas och du berättar att man äter semlor, och det är när du ska förklara vad en semla är som du inser att du blivit lurad i hela ditt liv. Semlan är en så totalt oglamorös bakelse. Den innehåller bara tråkiga ingredienser. Ingen guldkant, bara en simpel upphottad bulle. Det godaste i den är mandelmassan, något som hälften av svenskarna inte ens gillar, och vi ska inte ens gå in på den tråkiga torra vetebullen. Jag menar, man vet ju att det är ett riktigt tråkigt bakverk när det blir godare om man häller varm mjölk på. En konspiration Fettisdagen är en konspiration, ett sätt för bagerierna att på ett lätt sätt tjäna pengar under en av årets fattigaste månader. Vetebulle, mandelmassa (som dessutom är utblandad), och grädde är inga dyra ingredienser och du behöver inte direkt vara en cakeboss för att kunna gröpa ur den där torra bullen. Men vi sväljer det med hull och hår, trycker i oss vetedeg och mandelmassa som om det vore det godaste i världen. tiskt har funnits sedan urminnes tider och är en tradition. Men det håller inte, med det tänket hade vi fortfarande kollat på svartvit TV, ätit fiskaladåb och haft på oss strumpor uppehållna med strumpeband. Men det gör vi inte för vi har uppdaterat oss och hittat nya, roligare, godare och bekvämare sätt att leva våra liv. ”Du inser att du blivit lurad i hela ditt liv.” Om det varit på riktigt Alltså tänk om vi på riktigt faktiskt hade fastat och högtiden inte bara var en kvarlämning av det gamla. Där efter veckor av ingen mat skulle det äntligen vara dags för en riktigt godsak som tecken på att fastan brutits. Du skulle inte kunnat tänka på annat än allt gott du skulle fylla magen med, och så när du kommer ut i köket så stor det ett stort fat med semlor, men där finns också kladdkaka, prinsesstårta, wienerbröd och toscakakor. Jag vågar sätta min högra fot på att ingen hade valt semlan först då. En ohållbar tradition Nu sitter säkert någon där hemma och tycker att semlan fakElin Larsson, krönikör i STT, är uppvuxen i Sexdrega och bor i Redslared. Här skriver hon om vardagsfunderingar ur en ung Kindsbos perspektiv. Tipsa henne gärna på elin@stthuset.com. Hon finns även på annumeraelin@blogspot.com. Öppet: Vardagar 10–18 Lördagar 10–16 Söndagar 10–16 • Tel: 033-720 17 10 www.blomsterlandet.se • Reservation för slutförsäljning Pris avser växt om inget annat anges. Lev livet lite grönare Lockryd Så nu höjer jag rösten och säger; låt oss göra detsamma med fettisdagen. Ut med semlan och in med kladdkaka, prinsesstårta och wienerbröd eller vad man än vill äta för att fira att den där fastan som vi slutade med för längesen är över. briker i Kina, Brasilien och Sydafrika. Företaget har en omsättning på 50-110 miljoner om året, mest blir det om det utbryter en pandemi någonstans i världen. Efter det intressanta besöket på ACE var det lunchpaus i Naturbruksgymnasiets matsal. Daniel Rundgren, naturguidelärare, berättade att gymnasiet har 120 elever och är näst störst i Sverige. Han visade och berättade om den nya multihallen som öppnade i oktober, den är inte tillräckligt stor för vissa sporter, men väldigt många går att utöva i hallen. Det finns en gradäng som går att fälla ut och då har man 200 sittplatser. Det finns också viltvårdshantering där man tar hand om allt vilt som skjuts och sedan tillagas i skolans kök. Man har också skogsmaskiner och maskinhallar. En ny skolsal görs iordning för simulatorer, där eleverna kan träna på skogsavverkning. Inskickat av MARIANNE GEDDA Sekreterare SPF Seniorerna Svenljunga en här mannen kallar jag för ”Limmaredsgubbe” –väl vetande att han kanske inte ens är hälften så gammal som jag. Och jag vill inte kallas för gubbe! Även om det händer då och då. Men det är ju skillnad på gubbe och gubbe. ’Min älskade lilla gubbe’ – följt av en varm kram– har ju en annorlunda betydelse än ’jäkla gubbstrutt’ - följt av en fet smäll till exempel. Nå, denne man tycker jag mig verkligen känna igen, men jag kan inte för mitt liv komma på vad han heter. Snälla läsare, hjälp mig! Jag tror mig ha sett honom under hela min uppväxt i Limmared. Jag tror nog att han jobbade på Bruket eller i Hyttan som man också kallade Glasbruket förr. Det kanske man gör fortfarande för resten? Spännande! Vem är han?” FREDRIK OHLSSON FOTNOT: Vet du vem mannen är? Hör gärna av dig till redaktion@stthuset.com Vem är mannen som blivit uppvaktad med så många blomster? FOTO: PRIVAT Alla hjärtans dag 14 februari