Hemma Hos Hemma Hos
Hemma Hos Ledare
Hemma Hos Innehållsförteckning
MATSMART Ta till vara på maten Var fjärde matkass
e som vi bär hem hamnar i soporna. Hemma Hos tipsar om hur du bättre kan ta hand om din mat. Vår mat produceras, transporteras, förädlas, lagras och lagas – allt detta påverkar miljön. Om maten slängs har denna miljöpåverkan skett helt i onödan. För bara ett par generationer sedan så togs nästan allt ätbart om hand, enligt devisen ”inget får förgås”. I dag präglas vårt tänk alltmer av slit-och-släng; vi köper snabbmat och storförpackningar och slänger mat i en större omfattning än någonsin. En undersökning gjord av Konsumentföreningen Stockholm visar att över hälften av den mat som vi slänger är fullt ätbar. FAKTA OM MATSVINNET i Sverige i dag visar: Varje vecka slänger ett medelhus- håll 5,6 kg i matavfall. 57 % av matavfallet hade kunnat ätas om det tagits om hand på rätt sätt. Bli matsmart! Planera dina inköp. Skriv en inköpslista. Gör en veckomatsedel och utgå från det du har hemma. Undvik impulsköp, exempelvis ”tag 3 betala för 2”. Undvik stor- förpackningar av färskvaror; risken är att allt inte hinner användas. Matproduktionen svarar för cirka 50 % av övergödningen av sjöar och hav och för cirka 25 % av växthusgaserna. 6 av 10 vet inte skillnaden mellan märkningen bäst före- och sista förbrukningsdag. (Bäst före-dag är bara en garanti, ingen absolut regel!) 57 % instämmer helt eller delvis i att utgånget datum är största anledningen till att de slänger. Var 4:e matkasse vi bär hem hamnar i soporna. STÖRSTA SYNDARNA vad gäller att slänga mat är vi konsumenter. Men även livsmedelsbutikerna slänger årligen flera tusen ton kött, frukt och grönt. Handlarna skyller på att kun- derna vill se välfyllda diskar med bra bäst före-datum och att man därför tvingas beställa hem mer än vad som säljs. Men som konsument kan du göra stor skillnad för att sänka matslöseriet samtidigt som du sänker matbudgeten och bidrar till en bättre miljö. Här intill får du tips på hur du kan bli matsmart. • Laga lagom mycket mat. Laga mat på rester och gör matlådor. Förvara maten på rätt sätt. Frukt och bär kan lagras i frys i ett år eller mer. Se till att för varings kärl, plastpåsar kring bröd, ost etc är torra och fräscha. Fukt gynnar mögel. Rekommenderade temperaturer: kyl +2–50, sval +6–120, frys -180 eller kallare. Tänk på att bäst före-datum är satt med marginal. Lita på dina sinnen. Lukta och smaka innan du slänger. (Detta gäller inte känsliga livsmedel som vakumförpackad lax och livsmedel märkta med sista förbrukningsdag.) Ägg har tre veckors bäst föredatum men håller mycket längre om de förvarats i kyla både i butiken och hemma. Släng inte mjölken förrän du ser, eller känner på doften, att den är dålig. Förvara brödet i plastpåse i rumstemperatur. Det åldras snabbare om du har det i kylen. Om brödet är torrt kan du stänka vatten på det och lägga det i plastpåse några sekunder i mikron – det ger en nybakad känsla. Tina den frysta fisken i mjölk så smakar den som färsk. Hårdost har lång hållbarhet. Om du upptäcker mögel, skär bort det samt en MER INFO www.slanginte maten.se www.lovefood hatewaste.com Gör skillnad ”Matsmart” ger inspiration och visar att det finns bättre alternativ – och att var och en av oss kan göra skillnad genom våra egna matval och matvanor. Boken innehåller 17 reportage om nytänkare och finsmakare inom livsmedelsbranschen, bjuder på klimatsmarta shoppingtips och förmedlar en längtan efter det äkta. Återvinn dina matrester Du som bor hos Mimer, och får matrester över, kan gratis hämta den bruna papperspåsen som finns i din miljöbod. När du lagt i matrester, så lägger du påsen sedan i det bruna kärlet för matavfall. Av ditt matavfall blir det miljövänlig biogas som används i biogasfordon. Grattis, du har nu gjort något matnyttigt för miljön! centimeter runtomkring. Resten går bra att använda. Förvara osten i plastpåse i kylen. Förvara potatis mörkt och svalt och inte tillsammans med lök; potatisen är känslig för lökens etylengas. Kokt pasta, ris och bönor går bra att frysa. Kött som förvarats i obruten kylkedja från butik till matlagning, luktar fräsch och inte är kladdig på ytan går att tillaga även efter bäst före-datum. Köttfärs, grytbi- tar och skivat kött ska frysas in i platta, tunna paket. Tina långsamt i kylen för att förhindra att köttsaften rinner ut. Ge bort till gran- nen om du ska åka bort. Källa: Konsumentföreningen Stockholm, Lantmännen och Hushållningssällskapet. NR 1–2012. HEMMA HOS | 13 FOTO: ISTOCKPHOTO