Nöjesnytt Helsingborg 1
Krog KOKBOKSBONANZA Som vanligt är sommaren fullk
omligt översvämmad av gastronomiska boksläpp. Här är några av färskingarna som du kan slänga ett extra glupskt öga på. TEXT: REDAKTIONEN MAT FÖR SNÅLA OCH FATTIGA Jenny Bäcklund, Mondial Förlag Går det att laga mat som är såväl god som varierad, svinnsmart och dessutom billig? Den frågan besvarar Jenny Bäcklund i sitt senaste släpp. Boken är baserad på Jennys instagramkonto med samma namn. Ute den 6 juni. MÅLTIDER ATT MINNAS Ceña Atelier Den kreativa studion Ceña Atelier lanserar den tredje boken i serien Måltider att minnas. Serien är en exklusiv receptsamling som rör sig i världen mellan kokbok och matmagasin. Recepten är indelade kapitlen frukost, aperitivo, middag och dessert. Tanken är att du ska kunna följa dem utan vare sig komplicerade tillagningsmetoder eller exklusiva ingredienser. TOMAT TOMAT Julia Tuvesson, Polaris Fakta Från bannlyst afrodisiakum via pizzapålägg till något man kastar på dåliga skådespelare. Tomatens resa genom historien är hissnande och detta har kokboksförfattaren Julia Tuvesson tagit fasta på i sitt nyutkomna alster med samma namn. Givetvis är den också proppfull av tomatbaserade recept. CRAVINGS Anja Olaug Jelinek, Polaris Fakta Anja Olaug Jelinek står bland annat bakom instagramkontot @enmatinsta och Cravings är hennes debut som kokboksförfattare. Boken bjuder på vegetariska och lättlagade recept som ger cravings efter mer. Anja har länge varit öppen med att hon har levt med ätstörningar under större delen av sitt liv. Idag är hon emellertid frisk och hon ser sin kokbok som en slags revansch på dagens ätstörda samhälle. MAT & MUSIK Erik Videgård och Eric Gadd, Mondial Förlag Erik Videgård och Eric Gadd är knappast några namn som kräver en längre introduktion. Men att de skulle förenas i en kokbok kanske inte var det första man tänkte på. Nu är det emellertid precis de som Erickarna har gjort, och i Mat & Musik laborerar de med samspelet mellan de två konstarterna. Njutningar för såväl gom som öra utlovas därmed. 72 NÖJESGUIDEN | NR 5, 2023 42 | nojesnytthelsingborg.se ENKEL GOD MAT Olle T Cellton, Natur & Kultur Natur & Kulturs receptsamling är en ny kokboksserie där förlaget samlar favoriter bland deras tidigare utgivna mat- och dryckesböcker. Den 26 maj släpps de första fyra böckerna i serien. Däribland Olle T Celltons dryga 60 recept långa samling av enkla anrättningar som inte kräver en massa avancerade tekniker eller specialutrustning. SNITTAR & BUBBEL Lena Djuphammar, Ordalaget Bokförlag Ibland behöver inte livet vara så himla svårt och allvarligt. Lena Djuphammar ger dig här en bok med smårätter att inleda en fest med. Totalt 50 recept med allt från lyxiga snittar med löjrom till matiga pintxos tillsammans med bubbliga drinkar. Boken är även kompletterad med en guide till mousserande viner. Festligt och enkelt. ”Därför måste vi ha ihjäl recepten” DEN SISTA KOKBOKEN Amanda Nordlöw, Mondial Förlag Om man gillar att laga mat så har man med största sannolikhet kokböcker hemma. I kokböckerna finns recept. Tyvärr gör recept läsaren dum i huvudet eftersom de lurar en att tro att man ingenting kan, ingenting vet och ingenting vågar. Därför måste vi ha ihjäl recepten så att annat kan leva. Till exempel vår kreativitet. Så inleder Amanda Nordlöw sitt kommande verk Den sista kokboken och följer sedan upp det med tolv lektioner i metoder för att laga mat. Allt för att du ska kunna ta steget från receptslav till smaksäker expressionist.