Nöjesnytt Helsingborg 1
pedro ximenez Den nya modedruvan på allas läppar
skulle kunna vara pedro ximenez. Lite av en doldis, spännande i kubik och lägg till att sorten står bakom vin där smak kommer med extra allt. Visst låter det intressant. Men det lär inte bli jackpott än för pedro ximenez, även om den borde utklassa chardonnay och chenin blanc (under vissa givna likvärdiga förutsättningar). Pedro ximenez är inte okänd, tvärtom. I den stora guppen vinälskare känner många druvan för att den används i tillverkningen av starkvinet sherry. Men få är dem som känner till övriga viner. Under senare tid har någonting ändå ändrats. Som i det här fallet, i den traditionsbundna spanska starkvinsvärlden. Från att bara vara ämnad för tillverkning av sherry i grannkommunerna Manzanilla Sanlucar de Barrameda och Jerrés-Xeres-Sherry har pedro ximenezdruvan från Montilla Moriles väckt intresse främst bland områdets vinmakare. Framförallt som torra PX viner (när det är ett vin används förkortningen) har det skapats rubriker med hög wow-faktor. Vinerna tillverkas på ett mycket spännande, nygammalt sätt i så kallade tinajas. En tinaja är en mycket stor behållare, en leramfora eller cement (lera anses vara lite bättre för att materialet andas mer) som kan rymma så mycket som 48 hektoliter. Exempelvis kan vinet påbörja jäsningen i ståltank varpå det flyttas över till en tinaja. Där avslutas jäsningen genom att ett lager av flor lägger sig på den öppna ytan (så som traditionen bjuder). Det torra vinet vilar sedan 8 månader eller längre under skydd av ett flortäcke. Dessa ”nya” PX viner håller vanligtvis runt 11 eller 12 volymprocent alkohol. Just den låga alkoholhalten är uppskattad vilket ligger helt rätt i tiden för vad många konsumenter efterfrågar. Så från att som tidigare sälja sina viner till en av grannkommunerna för tillverkning av sherry har vinmakarna i Montilla Moriles insett att de kan göra dunderbra vin själva. Inte bara som starkvinets sherrylika fino’s och oloroso’s utan vin som står för en ny torr stil med bibehållen respekt för traditioner. Sist men inte minst handlar det om jorden där vinstockarna växer. I Montilla Moriles är marken delvis lika vit och kritdammigt elegant som i Champagne eller i närliggande Jerez. Ja, här i Montilla Moriles finns samma grundkomposition av fossila lämningar av krita, kalksten och märgel. Självklart får vinerna en karaktär, smak och stil som sticker ut. Jag är övertygad om att kombinationen av klockren friskhet med nervig mineralton är det som lockar vinälskaren lite extra. Det är dags att släppa fram pedro ximenez. ALVEAR 3 MIRADAS PARAJE DE RIOFRÍO ALTO 2020 (79514), 219 kr Torr, lätt aromatisk och mycket komplext vin som smakar friskt av mogna äpplen och citron med en touch av mandel i kombination med sommarhonung. Eftersmaken är lång, ren och distinkt av en elegant mineralton. Servera till en finare fiskmiddag eller tapas, små-, plockrätter av olika slag. Betyg: 5 OVNI PEDRO XIMENEZ 2021 (92485), 169 kr Torr, fruktig, nyanserad smak av päron och äpplen, gröna kryddörter, nötter och citron. Lång eftersmak. Producenten Equipo Navazos har sitt säte i Jerez, där det tillverkas sherry. Här är hans torra vita vin från Montilla Moriles. En bättre fördrink, med lättsaltade marconamandlar, är svår att tänka sig. Betyg: 4 DON PX 2002 (76180), 290 kr för 375 ml De söta vinerna från Montilla Moriles tillsammans med Ungerns söta tokajiviner räknas in i den lilla gruppen ”världens sötaste viner”. Don PX med årgång 2002 smakar koncentrerat sött av fikon, dadlar, russin, lite lakrits, mörk sirap och vanilj. Texturen är sirapslik. Njut i små glas som en dessert på egen hand eller gott att ringla över en gräddig vaniljglass. Betyg: 5 RAVENTÓS I BLANC DE NIT 2021 (92664), 199 kr Mousserande vin och rosé är en svårslagen sommarkombination. Bärig, frisk smak av smultron, med en välgörande kärvhet av rabarber och grape. Lägg till det goda mousserande vinets kännetecken av kex och bröd. Spanska druvorna xarel-lo, macabeu och parellada. Cava när som bubbelbäst och för att fira alla viner från Spanien. Betyg: 4+ TEXT ELKE LJUNG, UTBILDAD SOMMELIER OCH SKRIBENT 40 | nöjesnytt 44 | nojesnytthelsingborg.se