Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Denna gång har jag
hittat två viner från ett av världens bästa, enligt mig, och kanske det dyraste vinområdet i världen. Här i Bourgogne gör man viner i världsklass av druvan pinot noir och även fina viner av chardonnay. Producenten Louis Jadot producerar årligen närmare 900.000 lådor vin, samtidigt som man satsar målmedvetet på det småskaliga. Deras viner är mycket prisvärda och håller en hög kvalitet. När vi ändå är i området Bourgogne så vill jag nedan avsluta med ett tips på nyårsbubbel från denna region. /Text: Peter Lannesand COUVENT DES JACOBINS - BOURGOGNE BLANC 2017 / Frankrike / Art.nr 5798 / 149 kronor Ett härligt vitt vin av druvan chardonnay. Vinet har en bra fatkaraktär vilket ger vinet en underbar doft av citrus, nötter, päron och en balanserad smörighet som man bara hittar i en vit bourgogne. Passar perfekt för t ex hummersoppan… eller varför inte när du avnjuter en god hummer. Strävhet Fyllighet Syra INKOKT INGEFÄRSLAX MED ROMSÅS Jennys Jul: Jenny Warsén / Bonnier Fakta DU BEHÖVER: (cirka 4 portioner) 4 benfria laxfileér á 150 g Lag 1 liter vatten 1 msk salt 1/2 strimlad purjolök 50 g färsk ingefära i tunna skivor 1 citron i skivor 1 dillkvist Romsås 75 g räkor med skal (ca 11/2 dl) 11/2 dl gräddfil 11/2 dl crème fraiche 1 burk röd stenbitsrom, ca 80 g salt nymalen svartpeppar att ens bli nominerade, säger Stefan Winkler, kökschef på Restaurant Munkklostret. Han berättar att Vadstena Klosterhotel satsar väldigt hårt på att synas både nationellt och internationellt, vilket han tror är en av anledningarna till att de har lyckats knipa en plats i tävlingen. – Vi har bra samarbeten med bloggare och är bra på att exponera oss både i Sverige och ute i världen. Sedan är vi ganska duktiga också, säger han och ler. Restaurang Munklostrets vinkällare har en unik karaktär. Restaurangen tävlar i prestigefylld tävling Vadstena Klosterhotel är med och tävlar i den prestigefyllda tävlingen World Luxury Restaurant Awards med Restaurant Munkklostret. I tävlingen deltar restauranger från 16 NOLLTRETTON Vad utmärker Restaurant Munkklostret? – Vi har genuina, svenska smaker i köket Text: Camilla Larsson Foto: Fredrik Lundkvist hela världen, alla utvalda av en jury. – Det känns fantastiskt. Det är alltid roligt att få uppmärksamhet och även om vi inte vinner är det ett väldigt fint erkännande för oss och vår vinkällare är något utöver det vanliga – den är helt fantastisk. Vi satsar även väldigt hårt på att utbilda oss vilket gör att vi har stor kunskap. Alla som jobbar här brinner verkligen för sitt arbete och är väldigt duktiga på att inspirera varandra. Fotnot: Prisutdelningen i World Luxury Restaurant Awards kommer att ske den 11 juli 2020 på Bali. GÖR SÅ HÄR: Häll ingredienserna till lagen i en stor kastrull. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter. Dela laxbitarna och lägg i lagen. Låt sjuda på svag värme i cirka 2 minuter. Ta av från värmen och låt laxen svalna i lagen. Låt sedan stå i kylen till servering. Skala räkorna till såsen och lägg dem i en skål. Tillsätt gräddfil, crème fraiche, rom, salt och peppar. Blanda. Låt stå kallt i cirka 30 minuter. Ta upp laxen ur lagen och lägg på ett stort fat. Dekorera med extra rom, citronskivor, syrad rödlök och dill. Servera med romsås. COUVENT DES JACOBINS - BOURGOGNE ROUGE 2017 / Frankrike / Art.nr 5283 / 149 kronor Denna eminenta röda bourgogne har allt det där en pinot noir från området skall ha. En bra kryddighet som ger en lång eftersmak, doften av trä, hallon och kanel ger bara en mersmak till vinet. Då vinet har kraft, trots att det är ljust i färgen, passar det bra till kötträtter såsom utskuren biff, oxfilé eller en god entrecote. Ha gärna någon kryddig sås eller vinsås till köttet. Fyllighet Strävhet Syra LOUIS BOUILLOT CRÉMANT DE BOURGOGNE BRUT Frankrike / Art.nr 7688 / 135 kronor Detta bubbel får alltid högsta betyg, när det gäller bedöma bubbel utanför Champagne. Jag kan inte annat än hålla med då den har en brödighet samt citrus i doften och en smak av gula äpplen, grapefrukt och en härlig mineralitet. Njut av den som en aperitif att servera till gästerna när de kommer. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl