Svensk Golf 1
08.45 Johan är på väg mot drivingrangen för att v
isa upp sina mest flitiga arbetare. För sju år sedan mekaniserades rangen och sedan dess är det två robotar som sköter allt. Den ena klipper och den andra plockar bollar och de klarar sig i stort sett på egen hand. – Vi har inte klippt rangen på sju år. Förr la vi 25 timmar i veckan totalt på rangeskötseln och det gick åt tre man för att få rangen rensad på bollar och klippt, säger Johan som tror att robotarna med tiden kommer klippa gräset även på vanliga golfbanan. – Tekniken finns och när GPS:n blir bättre kommer robotar kunna klippa vissa delar på banan. 09.00 Personalen samlas för frukost och till Johans underlättar allt arbete avsevärt. – Jag har kontoret i fickan. Ena handen på ratten och svarar på mejl i telefonen med den andra. Det ringer hela tiden och vissa sommardagar kan det bli 40–60 samtal om dagen. Jag är igång i stort sett jämt och några röda dagar finns inte i det här yrket. På väg mot tvåans green hoppar Johan av maskinen och berättar att Ängsö haft problem med bökande vildsvin senaste åren. – Vi är inte överens jag och vildsvinen. De dras till fuktiga jordar så jag försöker torka ut banan på hösten så att de ska hålla sig i skogen. Mycket har förändrats i golfbanebranschen. Kvalitetskraven har höjts, banarbetarna har blivit färre men förväntas göra mer, och samtidigt har de fått fler arbetsuppgifter för att dra ner på utgifterna. – Nu är vi tre fast anställda. För tio år sedan var vi dubbelt så många och upp mot 13 personer under sommaren. Nu är vi färre och ska göra mer. Men vi har också blivit bättre på det vi gör. Förr var det mer bondmannamässigt, nu är vi bättre utbildade och har större intresse för golf. 08.24 Telefonen ringer och banchefen måste åka till klubbhusområdet för att instruera de ideellt arbetande ”gubbarna” som håller på för fullt runt parkeringen och i blomrabatterna. – Tack vare dem kan vi dra runt det här stället med den lilla personalstyrkan vi har. De gör det som vi inte hinner med. Tillsammans lägger de 1 500–1 700 ideella timmar om året, säger Johan och visar gubbarna var de ska placera plintar och reglar så att så många bilar som möjligt ska få plats. Ängsö gk Karaktär: Skogs- och parkbana i Mälarnatur. Antal hål: 18. Par: 72. Gul tee: 5 880 meter. Röd: 5 024 meter. Course Manager: Johan Scott. Anställda (banan): Fem, tre fasta och två säsongsanställda. lättnad har morgonens klipparbete gått bra och de kommer kunna hålla undan för golfarna. Halverad personalstyrka på tio år och robotar som ”tar över”. Vad tänker du om det? – Golfsverige effektiviserar och när det ska skäras slutar det alltid med att man drar ner på personal. Människor är dyrare än maskiner men jag är inte orolig över att yrket kommer försvinna helt. Om robotar klipper så kan vi äntligen lägga tid på en massa andra saker som vi inte hinner med. Mycket att göra, höga krav, lite tid. Är det stressigt? – Jag har haft lite ont i magen men nu är det lugnare och jag har lärt mig med tiden. Men jag tror att alla banchefer är spända på vad som ska visa sig under snötäcket inför varje säsong. Vi har tack och lov varit förskonade från vinterskador men det är lite nervigt varje år. 10.50 Eftersom klippningen går bra kan Johan sätta sig på en truck och åka till pumphuset för att göra den årliga infettningen av pumparna. På vägen stannar han och rättar till en outpinne och kommer då på att han ska ställa in nya vattenspridare på sjuans tee och vänder tillbaka mot maskinhallen för att hämta rätt verktyg. SVENSK GOLF | 7 2016 69