Buffé 1
Påsklunch med smörrebröd 3 små rätter Gör alla so
m en påskig smörrebrödslunch eller välj en och bjud som förrätt. MATJES, KRISPIG FÄNKÅL & BRYNT SMÖRCRÈME Klassiska kombon matjessill och brynt smör. Fast det brynta smöret har blivit till en luftig crème. FÖR 4–6 PERSONER 4 skivor grovt rågbröd 1 burk matjessill (200 g) 1 fänkål (ca 250 g) ½ syrligt rött äpple 1 msk färskpressad citronjuice 1 msk hackad dill + dill till garnering olivolja flingsalt, nymald svartpeppar BRYNT SMÖRCRÈME 1 msk smör 1 dl crème fraiche salt GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med den brynta smörcrèmen. Hetta upp smöret i en liten kastrull. Dra från värmen när det börjar bli lätt brynt och doftar nötigt. 2. Lägg crème fraichen i en bunke och vispa ner det brynta smöret, lite i taget. Krydda med 1 krm salt. 3. Häll av sillen och skär den i skivor. 4. Skär bort roten och skiva fänkålen tunt. Skär äpplet i tunna skivor och skär sedan i tunna stavar. Blanda med 1 tsk olja, citronjuice och 1 krm salt. Rör ner dillen precis före servering. 5. Bred ett tunt lager brynt smörcrème på bröden. Fördela fänkåls- och äppelsalladen över och lägg sillen ovanpå. Toppa med smörcrème,dill och peppar. FÖR ALLA Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet. Välj laktosfritt matfett och crème fraiche. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet. Välj mjölkproteinfritt matfett och byt ut crème fraiche mot Imat fraiche eller Sour supreme (obs! konsistensen blir inte fast). Fri från ägg, men kontrollera innehållet i brödet. FÖR ALLA Räksallad. Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg. FÖR ALLA Äggröra med tillbehör. Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd. Gör laktosfri: kontrollera brödet. Välj laktosfri mjölk. Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Välj mjölkfritt ostalternativ. Innehåller ägg. Malin Stålberg, Therese Elgquist och Mattias Hamberg njuter av den fräscha påskmaten. RÄKSALLAD MED AVOKADO & GRAPE Fräscha asiatiska smaker. Servera smart i krispiga gemsalladsblad. FÖR 4–6 PERSONER 500 g räkor med skal 2 gemsallad (à ca 80 g) ½ röd chili (t ex spansk peppar) 2 avokador 2 blodgrape 1 msk fisksås 1 msk sesamolja 1 tsk flytande honung 1 msk färskpressad limejuice ½ dl hackad färsk koriander salt koriander till garnering ÄGGRÖRA, PICKLAD GURKA & LAX PÅ SURDEGSTOAST Riven parmesan lyxar till äggröran. FÖR 4 PERSONER 4 skivor ljust surdegsbröd 100 g skivad kallrökt lax 4 ägg ½ dl mjölk 1 dl riven parmesanost olivolja salt, nymald svartpeppar SNABBPICKLAD GURKA ½ gurka ½ röd chili (t ex spansk peppar) 1 dl risvinäger 1 msk strösocker GÖR SÅ HÄR: 1. Skala räkorna. Plocka gemsalladsbladen. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ut köttet och skär i tärningar. 3. Skär bort skalet på grapefrukten med kniv, se till att få bort allt det vita. Skär ut hinnfria klyftor. Skär klyftorna i mindre bitar. 4. Rör ihop chili, fi sksås, sesamolja, honung, limejuice och 1 krm salt. Blanda med avokado, grapefrukt, hackad koriander och räkor. Fördela i salladsbladen och toppa med korianderblad. GÖR SÅ HÄR: 1. Börja med gurkan. Hyvla långa skivor av gurkan med mandolin eller osthyvel. 2. Dela, kärna ur och fi nhacka chilin. 3. Rör ihop vinäger och socker tills sockret lösts upp. Blanda ner gurka och chili. Låt stå minst 1 timme. 4. Vispa ihop ägg, mjölk, parmesanost, 1 krm salt och 1 krm peppar. 5. Hetta upp 1 msk olja i en stor panna och häll i äggsmeten. Sänk värmen och rör till en krämig äggröra. Rosta bröden och fördela äggröran på. Lägg på laxen och toppa med gurkan. Strö över svartpeppar och servera genast. B UFFÉ 3 • 2015 9