Nöjesnytt Kalmar Öland 1
billig vardagsmat Vardagsmat kan vara både billig
och god! Här hittar du recept på allt från biffar och fisk till fläskpannkaka och soppa. KÖTTFÄRSBIFFAR I TIMJANSÅS 4 portioner 500 g köttfärs 1 ägg 1 riven vitlöksklyfta 0,5 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2,5 dl Arla Köket® matlagningsgrädde 0,5 msk oxfond 0,5 dl färsk timjan 1 kg potatis 65 g blandad grönsallad Skala och hacka löken. Börja med att skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Blanda köttfärs, ägg, vitlök, salt och peppar till en jämn smet. Forma färsen till biffar. Stek biffarna i smör-&rapsolja i en stekpanna ca 3 min på varje sida. Tillsätt grädde, fond och 1 msk hackad timjan. Låt sjuda ca 3 min. Strö över hackad timjan. Servera med potatis och sallad. FISKPUDDING 4 portioner 1,5 dl grötris 2 dl vatten 5 dl Arla Ko® standardmjölk 600 g torskfilé eller kolja 3 ägg 2 dl Arla Köket® crème fraiche 1 citron, finrivet skal 1 krm färskriven muskotnöt salt & svartpeppar TILL SERVERING 100 g Arla® svenskt smör 250 g frysta gröna ärtor 50 g färsk pepparrot Koka upp ris och vatten. Låt koka tills vatten kokat bort. Tillsätt mjölken. Koka upp igen och sjud i ca 20 min till en gröt. Koka fisken i saltat vatten ca 5 min. Plocka upp fisken med en hålslev och dela den i mindre bitar. Sätt ugnen på 225° eller 210° varmluft. Blanda gröten med ägg, crème fraiche och finrivet citronskal (spara citronen till servering). Smaka av med muskotnöt, salt och nymalen svartpeppar. Vänd ner fisken. Lägg blandningen i en smord ugnsfast form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Bryn smöret under ständig omrörning. Tina ärterna. Skala och finriv pepparroten. Skär citronen i klyftor. Servera fiskpuddingen med brynt smör, ärter, pepparrot och citronklyfta. 34 | nöjesnytt Hetta upp smör i en kastrull och fräs löken mjuk utan att den tar färg. Tillsätt tomater, vatten, smulad buljong, grädde och peppar. Låt tomatsoppan koka några minuter. Smaka av med socker och toppa med persilja. FLÄSKPANNKAKA 4 portioner 300 g rimmat sidfläsk, bacon eller pancetta 3 msk Arla Köket® smör- & rapsoja 3 dl vetemjöl 6 dl Arla Ko® standardmjölk 4 ägg 0,5 tsk salt TILL SERVERING 1 dl lingonsylt 250 g Keso® Cottage Cheese Sätt ugnen på 225º eller 200º varmluft. Klipp eller skär fläsket i tärningar. Fördela i en långpanna, 30x40 cm. Ringla över smör- & rapsolja. Stek fläsket i ugnen tills det är kripigt. Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt ägg, salt och resten av mjölken. Häll pannkakssmeten över fläsket. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min, tills fläskpannkakan stannat och fått fin färg. Servera fläskpannkaka med lingonsylt och cottage cheese. PASTA CARBONARA 4 portioner 300 g spaghetti 150 g rökt fläsk 1 msk Arla® svenskt smör 0,5 dl Arla Köket® vispgrädde 1 finhackad vitlöksklyfta 3 dl Arla Köket® riven gratängost 4 äggulor Salt & svartpeppar TOMATSOPPA 4 potioner 1 gul lök 1 msk Arla® svenskt smör 800 g passerade tomater 1 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 2,5 dl Kelda® matlagningsgrädde 1 krm svartpeppar 1 krm strösocker Hackad färsk persilja Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och ostblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar. Servera pasta carbonara med en äggula. KYCKLINGGRYTA 4 portioner 400 g kycklinglårfilé 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 dl Arla Köket® lätt crème fraiche feta & soltorkad tomat 250 g broccoli 1 kg potatis Salt & svartpeppar Börja med att skala och koka potatisen. Skär kycklinglårfiléerna i mindre bitar. Salta, peppra och stek dem i smör-&rapsolja i en stekpanna. Ansa och dela broccolin i bitar. Lägg dem i stekpannan och tillsätt crème fraiche. Låt koka ca 5 min. Späd ev med lite vatten. Servera kycklinggrytan med potatisen. PAPRIKA- & CHILIKYCKLING 4 portioner 400 g kycklingbröstfilé 2 dl fullkornsris 1 tsk salt 1 röd paprika 2 salladslökar 1 msk Arla Köket® smör- & rapsolja 2 dl Arla Köket® lätt Crème fraiche paprika & chili Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingen i strimlor. Salta. Kärna ur paprikan och hacka den. Finstrimla salladslöken. Salta och bryn kycklingen i smör-&rapsolja i en stekpanna. Rör ner crème fraiche och låt koka 2-3 min. Strö över paprika och salladslök. Servera med ris. KÄLLA: ARLA