Nolltretton 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Då är det dags för
lite vin i kanten igen. Vi har en konstig tid just nu och många av våra restauranger har det tufft och vill du ej besöka dem kan du stödja dem genom att köpa med take away hem till kvällens eller helgens måltid. Så denna gång tänkte jag titta på lite viner som passar till lite rätter som man kan ta med sig hem, så man får njuta av lite mat och vin i höstmörkret. Jag har hittat några viner som är bra fyndviner på Systembolaget för tillfället. /Text: Peter Lannesand GEMTREE BLOODSTONE-SHIRAZ 2018 / Australien / Art.nr 2083 / 119:Denna läckerhet från Australien, med druvan Shiraz i grunden, är ett mycket smakrikt vin. När man doftar på det känner man av en hel del viol, lakrits och kaffe. Smaken är kraftig med en bra fatkaraktär som känns väl i munnen, den har även en härligt kryddig smak. Vinet passar bra till kraftiga kötträtter såsom t ex biff eller oxfilé med en krämig potatisgratäng till. Strävhet Fyllighet Syra RÖDBETSBIFFAR MED PARMESANOST OCH ÖRTER Comfort food – från matnojor till ren njutning: Agnes Gällhagen / Nordstedts DU BEHÖVER: (18-20 biffar) 2 rödlökar 3 vitlöksklyftor 800 g rödbetor 5 dl grovriven parmesanost 2 dl havregryn 1 msk torkad timjan 1 tsk torkad rosmarin 1 tsk havssalt 3 msk majsstärkelse 3 ägg neutral olja nymalen svartpeppar GÖR SÅ HÄR: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka lök och vitlök. Fräs försiktigt i olja tills den är mjuk och glansig. 2. Skala och riv rödbetorna grovt. Krama ur så mycket saft från rödbetsrivet som möjligt. Blanda med lök och vitlök, parmesanost, havregryn, timjan, rosmarin, salt och peppar. Vispa ut majsstärkelsen med äggen och vänd ner i smeten. Låt gärna smeten stå i minst 30 mintuer. 3. Forma biffar och stek i olja tills de är gyllene på båda sidor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen i 10 minuter. Detta gör att osten smälter samman ordentligt med resten av ingredienserna. Servera biffarna med valfria tillbehör. RUBESCO-LUNGAROTTI 2018 / Italien / Art.nr 2942 / 109:Detta goda vin med druvorna Sangiovese och Colorino som gör vinet lite lättare i smaken är riktigt trevligt. Vinets har en doft av mörka körsbär, mogna plommon och med en uns av choklad. Smaken är bra nyanserad med en lätt fatighet, lakrits och lite peppar och detta passar väl till lite lättare rätter såsom t ex pizza eller varför inte en lammrätt. Sötma Fyllighet Syra GÉRARD BERTRAND-PICPOUL DE PINET 2019 / Frankrike / Art.nr 79175 / 109:Håll Linköpings restauranger levande Det faktum att vi är mitt uppe i en pandemi behöver knappast påpekas för någon. Men många skulle nog behöva en liten påminnelse om att inte glömma bort att stötta våra restauranger och lokala butiker i dessa tider – så att de finns kvar att besöka när den här pandemin väl är över. Vill du inte ut och äta på restaurang så gör inte det, men köp hem mat till dig och din familj istället. Varje krona spelar roll för Linköpings alla fantastiska restauranger. Förutom att erbjuda take-away i större utsträckning än tidigare så vidtar restaurangerna alla möjliga olika åtgärder för 18 NOLLTRETTON att göra sin verksamhet ”coronasäkrad” – så glöm inte att du kan stötta din favoritrestaurang utan att bryta mot någon av folkhälsomyndighetens restriktioner. CORONASÄKRADE JULBORD Vi är redan inne i november månad vilket innebär att tiden för julbord börjar närma sig för restaurangbranschen som är i full färd med att planera och coronasäkra sina julbord. På Stångs Magasin är man väldigt noga med att följa alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och se till att alla som kommer dit kan känna sig trygga – dessutom erbjuder de två olika nivåer på julbord, samt en jultallrik som take-away för de som inte vill äta julbord på restaurang. – Vi har varit väldigt noga med att skapa utrymme – t ex har vi satt upp en ny tältdel på våran uteservering. Sen kommer vi också ta emot färre gäster, ha längre avstånd mellan borden, sätta upp avskiljningsväggar, erbjuda handsprit, se till att det blir en spridning av ankomst och styra över när olika sällskap tar från buffén, säger David Weinhandl, Restaurangchef Stångs Magasin. (SS) Från Frankrike hämtar jag vårt sista vin denna gång. Detta vin där druvan Picpoul ger vinet en speciell härligt ungdomlig doft av päron kombinerat med en fräsch syra av lite honungmelon. Smaken är frisk med en touch av citrus, melon och även här päron. Detta ungdomliga vin passar perfekt till fiskrätter men även till pastarätter med inslag av skaldjur. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock