Omtanke 1
RECEPT Matiga mackor En riktigt schysst macka, bä
ttre start på dagen kan man knappas få, eller hur? Fungerar även bra som mellanmål eller lättare lunch. Smörgåsarna är utvalda som representanter för 2017 års macktrender. RECEPT OCH FOTO: PÅGEN Vegansk macka med örtbakad Rödbetsmacka med hummus, groddar och rostad fetaost Härligt färgglad med sting. Groddar och skott går enkelt att odla själv. 4 port Tid: 30 min Du behöver: 8 skivor bröd, t ex Pågen Kornelle 150 g fetaost 1 förp groddar 1 förp ärtskott ½ dl rostade pumpakärnor Rödbetshummus: 500 g färdigkokta rödbetor 1 förp kokta kikärter ca 390 g 1 vitlöksklyfta ½ msk spiskummin 3 msk olivolja ½ citron salt och cayennepeppar Gör så här: 1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fetaosten i tärningar, lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt baka tills osten fått fin färg. 2. Mixa samman rödbetor, kikärter, vitlök, spiskummin, olivolja och saften av en halv citron med mixerstav eller i en matberedare. Smaka av med salt och cayennepeppar. 3. Skär av en bit av stjälken på ärtskotten, skär sedan resterande del i mindre bitar. Blanda ärtskotten med groddarna. 4. Bre rödbetshummusen på brödskivorna. Toppa med fetaost, groddar, ärtskott och pumpakärnor. portabello och tryffelmajonnäs En modern macka i tiden - vegansk med portabello som ugnsbakas under ett krispigt örttäcke.I receptet ingår vegansk majonnäs, men vanlig går lika bra. 4 port Tid: 30 min Du behöver: 4 skivor bröd, t ex Pågen Energi 1 vitlöksklyfta 50 g sallad ½ dl rostad lök salt och peppar Örtbakad portabello: 4 stora portabellosvampar 1 knippe persilja 1 knippe timjan 1 vitlöksklyfta ½ dl ströbröd 50 g mjölkfritt margarin/smör eller ½ dl rapsolja Tryffelmajonnäs: 2 dl äggfri majonnäs/vanlig majonnäs tryffelolja Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg svamparna i en ugnsfast form med hatten nedåt. Salta och peppra. 2. Finhacka persilja, timjan och vitlök. Blanda med ströbröd och margarin/smör/olja. Salta lätt. Fördela blandningen på svamparna. Låt baka tills blandningen fått fin färg, ca 15 min. 3. Blanda samman majonnäsen med några droppar tryffelolja. 4. Rosta bröden i brödrost. Gnid med en delad vitlöksklyfta. 5. Bre på majonnäs, lägg på sallad och portabello. Strö över rostad lök.