Hemlagat 1
G r lo ön Basilika är en av våra absoluta favorit
kryddor, starkt förknippad med det enkla men smakrika medelhavsköket. För hinduer i Indien är basilikan till och med helig. Text MARIE-LOUISE OLSEN Illustration SARA-MARA hur mycket basilika som varje år blir till pesto under trycket av svenska stavmixrar, eller omsorgsfullt läggs över mozzarella och tomat och blir till sallad Caprese, den italienska antipastirätten, det vet nog ingen. Men många krukor blir det! Under den mörka årstiden kan bara doften från en kruka basilika hemma på köksbänken väcka drömmen om sommartid, med barfotafötter mot solvarm sand. Vi förknippar den också med det enkla men smakrika medelhavsköket, för många synonymt med semester. Den sätter sting på klassiska pastarätter och är det perfekta sällskapet till tomat. Basilika är en av våra absoluta favoritkryddor. Och det är inte konstigt. Det är en snäll, men ändå smakrik krydda, söt men samtidigt kraftfull. Den finns i olika varianter, med smak av anis, citron eller kanel. Även bladens storlek och färg finns i olika varianter, som exempelvis småbladig och rödbladig. I Sverige och västvärlden är den slät- och blankbladiga Ocimum basilicum, sötbasilika, eller basilika Genovese, mest lättodlad och därför vanligast i butik. Forskarna tror att vi människor har odlat basilika i flera tusen år. Man tvekar om huruvida ursprunget finns i Afrika eller Asien, somliga menar att hemlandet kan vara nuvarande Iran. Den växer vilt runt nästan hela jorden – där klimatet tillåter det, som i Asien, Afrika och USA. Den har till och med spridit sig till Australien – och till mer eller mindre isolerade stillahavsöar. Vi vet säkert att basilika kom till Europa någon gång för ungefär 1 000 år sedan från Indien via Mellanöstern. Den blev snabbt populär och spred sig norrut på kontinenten. Emigranter tog med sig basilika till Amerika redan på 1600-talet. Här hemma beskrev Carl von Linné basilika år 1741. I Indien är basilikan av sorten Ocimum tenuiflorum en helig växt. Hinduerna använder den både i religiösa ceremonier och i ayurvedisk, indisk traditionell medicin. 24 HEMLAGAT g