Nollelva 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Ojoj, nu går tiden
rasande fort, det närmar sig jul med glöggmys och sedan är det snart dags för oss att fira in ett nytt spännande år. Den här gången har jag tips på två bubbel i olika prisklasser, så man kan välja det som passar både smak och plånbok. Jag önskar Er ett Gott Nytt Vinår! Text: Liselotte Andersson Vinkonnäsör CODORNÍU ECOLÓGICA EKO Spanien / Art.nr 7927 / 95:JULSKINKA MED UGNSSTEKTA ÄPPLEN Ur boken: Julens allra godaste / Norstedts DU BEHÖVER: 1 kg rimmad kokt skinka äpplen smält smör Griljering 2 äggulor 5 msk skånsk senap 4 msk ströbröd En garanterad succè på julbordet! GÖR SÅ HÄR: Skär bort svålen på skinkan. Lägg skinkan i en ugnsäker form. Dela äpplen i kvartar och fördela dem runt om i formen. Smält smör och pensla äpplena med det. Griljering Separera äggulor från vitor och blanda äggulorna med senap. Pensla blandningen över skinkan och strö över ströbröd. Sätt in formen i ugnen 250 grader 5-10 min, tills griljeringen fått fin färg. Cava är ett vin från Spanien som produceras enligt den traditionella metoden d v s precis som en champagne tillverkas. Joseph Raventós Fatjó som gift in sig i familjen Codorniu tillverkade den första cavan år 1872. Han hade rest runt i Frankrike för att få inspiration att utveckla företagets produkter och fastnade för möjligheten att göra ett mousserande vin liknande det han provat i Champagne. 90 % av all cava tillverkas i Katalonien i nordöstra Spanien, dock får det tillverkas på spridda ställen av landet. Man får använda de klassiska champagnedruvorna, men här har man valt att använda den lokala druvblandningen av Xarel-lo, Parellada och Macabeo. Idag är Codorniu gigantiskt stort och tillverkar över 60 miljoner flaskor/år. Mitt första tips är deras ekologiska variant av cava, här selekteras druvor noga och man skördar de ekologiska fälten särskilda dagar för att ingen risk att mixa dessa druvor med övrig frukt ska uppstå. Vinet är torrt, har mycket frukt i doft och smak. Det gör sig bra som aperitif, till lättare tilltugg/förrätter eller till nyårsskålen. Strävhet Fyllighet Syra BOLLINGER - SPECIAL CUVÉE BRUT Frankrike, Champagne / Art.nr 7418 / 479:Sushi Yama satsar på barnmeny I november lanserade Sushi Yama en barnmeny för att nå ut till sina yngre gäster. Menyn går under namnet Yama Kids och bjuder på en måltid tillsammans med lekfulla tillbehör. Barnmenyn bygger på ett samarbete med Sanrio som bland annat har Hello Kitty och Bad-Badtz Maru. Tanken med Yama Kids är att underlätta för barnfamiljer. – Innan vi lanserade Yama Kids så försökte föräldrar oftast själva välja sushi som de trodde att barnen skulle få tycke för. Vi såg därmed ett mönster och ett återkommande moment som vi ville förenkla. Med Yama Kids följer utöver sushi även dryck, en liten påse russin och ett pussel – vi tror att upplägget är ett uppskattat inslag för både föräldrar och barn, säger Danny Barsoum som är Chief Brand Officer på Sushi Yama. Responsen hittills har varit väldigt positiv även om det såklart tar ett tag innan konceptet blir inarbetat. – Det är klart att det tar ett tag för våra besökare att se oss som en given destination för barnfamiljer, men vi ser att fler och fler väljer Yama Kids och vi tror att barnmenyn kommer att bli allt mer uppskattad med tiden, säger Danny. Finns det planer på att utveckla konceptet ännu mer i framtiden? – Ja, vårt konceptuella arbete är levande. En röd tråd ska finnas i allt, men den ska gärna ta ut sina svängar med jämna mellanrum. Närmast för Yama Kids är att vi inom kort kommer att lansera tillhörande ätpinnar för barn. (CL) 18 NOLLELVA Foto: Richard Ström En av mina absoluta favoriter vad det gäller standardchampagner - välgjord, klassisk och mycket för pengarna även om den ligger lite i det övre prisspannet. Första jäsningen på ståltank och små gamla ekfat, cirka 55 % ”reservevin” från tidigare årgångar tillsätts för att hålla en jämn och kontinuerlig stil och kvalité. Efter andra jäsningen på flaska får vinet vila på sin jäst tre-fyra år, det gör att vinet utvecklas och blir mer komplext. Doft av nybakat bröd, mogna äpplen, nötter & smör. Vinet är torrt och lämpar sig väl till skaldjur, lagade fiskrätter och även till ljus fågel. Lite dyrare, men man får verkligen en helt unik produkt i sitt glas, och njut den tidigt på kvällen och ta sedan något enklare mousserat om du ska ut och ta nyårskålen i kylan. Sötma Fyllighet Syra Foto: Henrik Nydahl