Nollelva 1
KROG KROGKRÖNIKA Julbordens härliga tid... eller?
Text: Tobias Pettersson Tallrikar som dignar av rödbetssallad, julskinka och Janssons frestelse i en salig röra. För många är det himmelriket, för andra rena mardrömmen. Det gäller att ta ställning, för just nu befinner vi oss i julbordens högsäsong. dén om december är att det är stillhetens och andaktens tid då vi ska varva ner och känna frid och ro. Inget kunde vara mer fel. För är det någon gång på året vi verkligen stressar är det från första advent och fram till nyår. Det ska handlas julklappar, julpyntas och helst ska man hinna göra sin egen julmat också. Lägg till det alla dessa julshower och julkonserter som anordnas. När december närmar sig ska plötsligt varenda svensk artist ge sig ut på en julturné. Utbudet är hysteriskt och tycks bara öka för varje år. Sen har vi alla dessa julfester som företagen ordnar för sin personal. En gång om året får de anställda chansen att svulla som grisar och dricka sig dyngraka på arbetsgivarens bekostnad. Inte sällan slutar det med att någon överförfriskad anställd säger chefen ”ett sanningens ord” eller skämmer ut sig på annat sätt och vaknar med dunderångest dagen efter. Och så har vi då julborden, den kanske värsta styggelsen av dem alla. Jag brukade älska julbord och byggde upp ett berg av köttbullar, ägghalvor och sill på tallriken. Strunt samma att smaker som inte passade ihop blandades, det skulle bara ner i buken. Sen gick jag och hämtade en tallrik till. Och en till. Och sen en rejäl efterrätt på det. Om man efter att ha pustat ut en stund upptäckte att det fanns en liten bit av magsäcken som inte var riktigt fylld var det bara att ta en vända till. Att smaken var borta efter timmar av varmhållning spelade ingen roll. Att folk pratade om att plocka i samma mat inte var det fräschaste ignorerade jag. Likaså att det en gång så stiliga upplägget förvandlats till något man inte ser att känna igen. Men det var då, för numera har jag svängt i frågan. Det kvittar att det finns libanesiska, karibiska och indiska julbord, konceptet att blanda en massa olika rätter i en hög för att sedan vräka i sig utan att knappt känna de olika smakerna är detsamma. Särskilt illa är om man blandar kalla och varma rätter. Julen är en kristen högtid men den som äter julbord begår nästan alla av de sju dödssynderna, såsom frosseri, vällust och girighet. Det är dags att denna okultiverade tradition får ett slut och det tänker jag personligen gå i bräschen för. Så när chefen säger att företaget ska bjuda på julfest med julshow och efterföljande julbord så kommer jag definitivt säga nej… eller kanske… eller ja… men då kommer jag att äta under protest… och hämta mer mat max en enda gång. I Brooklyn Bar öppnar upp sportavdelning Text & Foto: Camilla Larsson Efter fem år i Norrköping har Brooklyn Bar nu byggt ut och utökat sin verksamhet med en sportavdelning – Brooklyn Bar Sport. Under cirka fyra veckors tid byggde Brooklyn Bar ut sina lokaler för att göra plats åt sin nya sportavdelning - här kan man givetvis se sport i mängder, men också spela shuffleboard, tv-spel, air hockey, flipperspel och mycket mer. – Vi sänder all möjlig sport beroende på vad gästerna vill se. Sedan finns dels retrospel på Nintendo att spela, dels PS4 där man bland annat kan spela NHL och FIFA. Shuffleboard är något som har efterfrågats bland gästerna och som vi numer kan erbjuda – det känns väldigt roligt, berättar Kostas Koupourtiadis som är restaurangchef på Brooklyn bar. Sportavdelningen har liknande öppettider som Brooklyn Bar och förhoppningen är att de med ett bredare utbud ska kunna locka en ännu bredare målgrupp. – Även om öppettiderna är snarlika de som Brooklyn Bar har men de styrs lite av matcherna som spelas och vilka tider de går – ibland kommer den att hållas öppen längre än Brooklyn Bar, säger Kostas och fortsätter: – Just nu är det däremot inte så mycket sport utan det är först efter jul som sporten kommer igång och det är också då som sportavdelningen kommer att komma igång på allvar. POPULÄRT STÄLLE De fem år som Brooklyn Bar har funnits i Norrköping har det utvecklats en hel del och blivit ett populärt ställe med gott rykte bland Norrköpingsborna. – Det är jätteroligt att vi har utvecklats så bra. Nu vet de flesta i Norrköping vilka vi är och var Brooklyn Bar håller hus. Vi ser verkligen uppskattning bland gästerna där vi får allt fler stammisar, säger Kostas. Han påpekar också att det var nödvändigt att bygga ut lokalen för att kunna ta emot fler gäster. – Efter fem år kände vi att vi behövde bygga ut för att få in nytt folk. Det är ofta fullsatt och nu räknar vi med att vi kan ta in ett 100-tal mer än innan. Det känns jätteroligt med vår nya sportavdelning och det ska bli spännande att se hur den utvecklas, avslutar han. MISSA INTE NOLLELVA 39