Nolltretton - Linköpings Nöjestidning 1
MAT & DRYCK Lite vin i kanten Nu lämnar vi kylan
och de mörka vintermånaderna bakom oss och ser fram emot värmen, våren, sommaren och de härliga grillkvällarna. Kvällar då vi kan sitta på uteserveringar, balkongen och i trädgården och bara njuta av härliga drycker. Jag har denna gång hittat ett par trevliga viner som passar alldeles utmärkt till just detta! /Peter Lannesand Vinkonnäsör KINGS RIDGE - PINOT NOIR 2015 / USA / Art.nr 6286 / 149:HUMMUS HARVEST BOWL Ur boken: Det goda gröna - Mat från min trädgård / Karoline Jönsson / Norstedts Strävhet DU BEHÖVER: 1,2 liter kokta gula ärtor ca 1 dl kokvatten eller vatten till lagom konsistens 1 ½ dl olivolja ½ liter nässlor, lite lätt packade 1 citron, saft 1 vitlöksklyfta 1 ½ tsk spiskummin 1 ½ tsk mald koriander 1 tsk svartpeppar 1 tsk chilipulver ½ tsk sesamolja salt Det spelar liksom inte särskilt stor roll vad du lyckats odla i trädgårdslandet eller vad du hittat i affären eller på bondens marknad – här kan man ta precis vad man har eller vilka grönsaker som man för säsongen håller mest kära. Gallrade betor eller rötter, örter, gröna bönor, sockerärtor eller några uppskurna gurkor eller tomater. Skörden och din goda smak får bestämma vad du vill servera tillsammans med en gigantisk skål av den här fantastiska hummusen och en bit bröd. Passar även på en härlig buffé. GÖR SÅ HÄR: 1. Kör alla ingredienser i en mixer. Smaka av och krydda eventuellt mer om det behövs. 2. Servera med blandade ugnsrostade rotfrukter, uppskurna grönskaer och ett gott bröd. LA PLAYA - VIOGNIER 2016 / Chile / Art.nr 6289 / 80:La Playa med druvan Viogner är en underskattad druva som många inte känner till. Detta vin är ett friskt och trevligt vin med smaker av apelsin, mynta, earl grey och det passar som bäst till en vår- eller sommarsallad. Med en bra syra i vinet så får man en behaglig upplevelse även om man dricker det som det är. Passar perfekt i picknickkorgen en härlig vår- och sommardag! Syra Fyllighet Druvan Pinot Noir är kanske en av världens mest svårodlade druva, men när den odlats på rätt sätt så är den underbar och ger vinet en perfekt smak. Kings Ridge hittar man i hjärtat av Oregon, USA där man kan hitta många bra viner med denna druva. Kings Ridge lagras på franska ekfat nio månader innan den buteljeras vilket gör att den får en underbar lång eftersmak. Smaken på vinet har inslag av mogna jordgubbar, vildhallon men även en skön kryddighet. Vinet är bra till grillat kött, dock inte för kryddat, men går även att dricka som det är. Ett litet tips - köp ett par extra flaskor och lagra i 5-7 år. Elstötar ska ge godare kryddor Sötma En del torkade kryddor – som basilika, dill och koriander – kan vara en trist historia, men detta kan det bli ändring på. En grupp forskare i livsmedelsteknik från Lunds Tekniska Högskola har upptäckt att om basilikablad får elstötar, smakar och luktar den torkade varianten nästan som färsk. Förklaringen? Bladens porer, eller stomata som de egentligen heter, stängs naturligt när omgivningen är torr för att växten ska behålla sin fukt. Men om bladen behandlas med så kallad pulsed electric field-teknik, eller PEF-teknik, skadas porerna och förblir öppna varpå efterföljande torktid nästan halveras. Detta leder till att flera av bladets smakbärande celler och ämnen förblir intakta även efter att bladen torkats. Upptäckten gjordes mer eller mindre av en slump: - Min tidigare doktorand noterade att stomata inte stängde när hon körde bladen i PEF-teknik. Det påverkade hennes experiment på ett negativt sätt, vilket var en intressant observation och vi kom på att permanent öppna stomata borde kunna korta torktiden. Så Federico Gomez testade och visst förkortades torktiden samtidigt som aromen och färgen blev mycket aptitligare. Tekniken används ännu endast i labbet, men då den inte är dyr – enligt Federico Gomez förmodligen billigare eftersom energi sparas under torkningen – bedömer han att den bör vara efterfrågad. (BN) 20 NOLLTRETTON Syra Fyllighet Foto: Henrik Nydahl Foto: Shutterstock