Örebro Läns Tidning 1
örebro läns tidning | restaurang Fika ute i Örebr
o Text // Paul Dahlgren Foto // Pressbild Örebro är en härlig sommarstad. När solen skiner så fylls stadens många uteserveringar. Här kommer fem bra tips för en fika ute. Centralpalatset har haft ett konditori ända sedan Adolf Lindgren lät bygga det mäktiga huset 1913. År 1920 togs konditor Enar Häll över verksamheten vilken då fick namnet Hälls konditori. Från uteserveringen, på Olaigatans trottoar, har gästerna en fin utsikt över vackra Henry Allards park, Svartån och Slottet. Utbudet av bullar, wienerbröd, bakelser och smörgåsar är stort. Lill-Annas Bageri & Café, på Vasagatan, har sin lilla uteservering på en mycket pittoresk bakgård. I denna för många okända oas är gästerna omgivna av cyklar och balkonger. En specialitet är sopporna till lunch. Det kan vara en blomkåls-, sparriseller en svampsoppa serverad med gott bröd, och tre röror. Blomkålssoppan är het och väldoftande, brödet frasigt och tomatröran lite het, gott. Utöver soppan ingår kaffe med kaka, kan vara en liten krämig chokladmuffins. Visst finns det matbröd, bakverk, bakelser, tårtor och smörgåstårtor, i mångfald. Vi lämnar gärna Lill-Annas med en påse mandelkubb. Lill-Annas Slottscafé, vid Slottet, har en trivsam uteservering. Från de historiska cafélokalerna i Slottets sydöstra torn kan gästerna njuta av en fika eller lättare lunch. Många av gästerna är turister vilka trivs på Lill-Annas och imponeras av Örebros bedårande stadskärna. Sveas konditori vid Stallbacken, tidigare Hälls, har hundraåriga traditioner. Idag är den stora uteserveringen mot Stallbackens torg en uppskattad mötesplats. Utbudet av bullar, wienerbröd, bakelser, bitar och kakor är stort. För den mer hungrige finns bakad potatis, pastarätter, sallader, baguettes och smörgåsar. Från Vasa-konditoriets rymliga uteservering kan vi blicka upp mot den mäktiga Nikolakyrkan. Över en kopp kaffe och en lyxig räksmörgås har i snart 60 år gästerna från Vasa kunnat följa pulsen i centrala Örebro. Den dignande disken töms, imponerande, dagligen på sina bakverk. En särskild disk finns för de omtyckta lunchsalladerna. Vi tar gärna den klassiska chillevippbakelsen, bestående av sockerkaka, grädde, vaniljkräm, choklad och maräng, till ett par koppar kaffe. Kaffe Kaffe är en dryck som tillverkas av kaffebuskens frön, kallade kaffebönor. Kaffebusken kommer ursprungligen från subtropiska Afrika och har därifrån exporterats till andra delar av världen. Ursprunget finns i Etiopien för två tusen år sedan. Kaffe importerades först som apoteksvara till Sverige under slutet av 1600-talet. Under 1800-talet tog kaffedrickandet rejäl fart i samband med koloniseringen av Afrika och Sydamerika. Det produceras nära 10 miljoner ton kaffebönor årligen. De främsta odlingarna ligger i Brasilien, Vietnam, Indonesien, Colombia och Etiopien. Tips Hälls Konditori Centralpalatset Lill-Annas Bageri Lill-Annas Slottet Sveas Stallbacken Vasa Konditoriet 1 RUM & KÖK Under lunchtid serveras traditionell svensk husmanskost, tillagad från grunden. Lunchmenyn rymmer en dagens rätt likväl som ett flertal andra rätter i form av bland annat kött, fisk, pasta, sallad och vegetariska alternativ. Kvällstid är det à la carte som gäller och då rymmer menyn ett tiotal rätter med inspiration från världens alla hörn. Gemensamt för alla rätter är att de tillagas från grunden, med råvaror som i så stor utsträckning som möjligt är både ekologiska och närodlade. Stortorget 16, Örebro. Tel. 019-10 67 55. www.1rumokok.com 34