NG Malmö 1
V isst är det ofta så med de som blir riktigt fra
mgångsrika, att de haft samma intresse hela livet och alltid har vetat vad de vill bli? Siri Barje har läst kokböcker sedan hon var fem år gammal. En sådan grej är svår att konkurrera med. Hemma i Siri Barjes lägenhet tornar en imponerande samling kokböcker upp sig längs en hel vägg. Några exemplar av de två böckerna som hon själv har skrivit syns till i en av högarna. Minns du den första kokboken som du köpte själv? — Ja, det var Jamie Olivers Jamies Amerika. Jag var 19 år och pluggade i Uppsala när den kom, så jag hade knappt några pengar, men jag spenderade dem på den. På den tiden drömde jag om att gå i en mataffär och kunna handla exakt allt som jag var sugen på. Matintresset ledde in Siri på Grythyttans kockutbildning för tio år sedan, och i samma veva startade hon en matblogg. Numera kan hon titulera sig tv-kock, författare, matstylist, poddare och influencer. Siri Barjes matbilder skulle kunna influera upp vilken grönsaksskeptiker som helst i brygga. Hon verkar rentav inkapabel att skapa ful mat. — I mitt huvud vill jag säga att jag aldrig äter fult, för jag tycker att alla måltider är lika viktiga. Varje gång jag äter vill jag att det ska vara nice, det är så sjukt viktigt. Det är djupt rotat i mig. ”DET LÅTER SÅ JÄVLA PRETTO, MEN JAG HAR SVÅRT ATT ÄTA EN KNÄCKEBRÖDSMACKA MED BARA OST PÅ.” Men hela tiden? — Det är klart att jag äter tråkig mat också, framför allt på senare tid efter jag fått barn. Förut fotade jag allt och stylade och fixade. Nu hinner jag inte det, men jag vill fortfarande att det ska vara bra. Om jag gör fiskpinnar ska det vara kokt potatis och mosade ärtor med massor av smör. Jag kanske har en färdig majo i kylen och tänker att det räcker, men så måste jag ändå riva ner vitlök, hacka örter och pressa citron. — Om jag inte har någon ork alls äter jag mackor, men då gör jag dem fina också. Jag kör tre skivor Wasa Sport och gör tre olika toppings utifrån det jag har i kylen. Kanske ost och saltgurka på en, lite dill och sesamfrön. En med ost, färsk gurka, chili flakes och lite salladslök. En med kaviar och persilja. Det låter så jävla pretto, men jag har svårt att äta en knäckebrödsmacka med bara ost på. Jag känner mig inte tillfredsställd då. Hur mycket pengar lägger du på mat varje månad? – Jag vet inte, men det är mycket. Handlar du varje dag? – Sedan jag fick barn hinner jag inte. Men jag vill handla varje dag, i alla butiker. Jag vill gå till Kina-Li, jag vill gå till Gryningen, jag vill gå till Rot, jag vill gå till Asien Livs i Söderhallarna, jag vill gå runt i Söderhallarna. Om jag fick välja hade hela min dag gått ut på att handla. Jag älskar att gå i matbutiker. Nu för tiden handlar jag kanske varannan dag. Vad landar ett kvitto på din lokala Ica på en vanlig dag? – 700 kanske. Men jag köper så mycket ekologiskt jag kan, och då menar jag verkligen av allt. Då blir det dyrt. Mitt jobb är också att laga mat. Min personliga åsikt är att jag tjänar mina pengar så att jag kan lägga dem på mat. Jag tjänar pengar för att kunna bjuda mina vänner och mina barn på bra mat. Det är det jag väljer att lägga pengar på. Mat och vin. När hade du senast ett vanligt jobb? – För sju år sedan. Då jobbade jag i en väskbutik. Jag hade precis gått ut Grythyttan och hade råångest. Jag tvivlade på min egen förmåga och kände att jag absolut inte klarade av att jobba med mat. Jag visste väldigt tidigt att jag inte ville stå i ett restaurangkök, utan jag ville jobba som matstylist. Jag hade jobbat extra i väskbutiken i flera år, och då frågade jag om jag fick börja jobba heltid där eftersom jag tyckte att kockyrket kändes läskigt. Jag tror att det kan vara bra att göra sådana saker, för att ta ett steg tillbaka och känna efter vad som känns rätt. Jag är glad att jag gjorde det, för annars hade jag nog hamnat i något annat som jag kanske inte hade velat. Att Siri hamnade där hon gjorde är hon inte ensam om att vara glad över. Jag skulle vilja påstå att hon är TV4-kökets starkaste dragplåster. I höst syns hon i ytterligare ett tv4-format när hon gör entré i Kockarnas Kamp tillsammans med sju andra etablerade kockar. Det är tredje gången hon får frågan om att vara med. – Det var supermäktigt, supernervöst, och väldigt jobbigt. Jag hade min bebis med mig och han helammade, vilket var ganska stressigt eftersom man spelar in hela dagarna. Jag fick springa fram och tillbaka och amma hit och dit mellan tävlingarna. Det är synkar, de filmar frukost, lunch och middag. När vi åkte därifrån kände jag bara…what the fuck hände. Det var otroligt kul, men jag kände mig lite splittrad ibland. Det är ett jävligt bra gäng, alla deltagare och produktionsteamet. De var väldigt stöttande. Redan innan jag fått se första avsnittet av Kockarnas Kamp avslöjar TV4:s pressansvarige i ett mail att han är ”99% säker på att det var Siri som ’knivhögg’ sin lagkamrat i första tävlingen så att han fick åka in och sy ett finger”. Det visar sig vara sant. Ett ögonblicks missförstånd i den stressiga, första tävlingen gör så att Siris vassa kniv skär igenom huden på hennes lagkamrat Alexander Sjögrens vänstra lillfinger. Blodet rinner, och Siri ber oavbrutet om ursäkt. Det ska visa sig att fingret inte behöver sys, men det blir ett besök på akuten och inspelningen tvingas till en paus. Trots att olyckan egentligen inte kan skyllas på en enskild person blir det naturligtvis en trist start i tävlingen för Siri Barje. NR 09, 2020 | NÖJESGUIDEN 19