NG Malmö 1
FRIED RICE 4 portioner 500 g broccoli neutral olj
a, till exempel rapsolja, till stekning salt 5 dl kokt basmati- eller jasminris 1–2 msk japansk soja 4 ägg 2 dl frysta, tinade gröna sojabönor 1 dl salta jordnötter färsk koriander ev lime Skär broccolin i buketter, skala och skiva eller tärna stjälken. Hetta upp olja i en rymlig stekpanna eller wok och stek broccolin på hög värme under omrörning till fin färg. Salta. Tillsätt riset och stek 3–5 min tills riset är varmt, smaksätt med soja. Knäck i äggen och stek under omrörning ytterligare några minuter. Strö över sojabönor, jordnötter och koriander vid servering. Servera gärna med limeklyftor. KRUTONGER OCH CROSTINI Det går bra med till exempel baguette, ciabatta, surdegsbröd, lantbröd eller liknande. Skär brödet i tärningar, ca 2 x 2 cm. Lägg dem på en plåt, ringla över olivolja och vänd runt. Salta. Det går bra att rosta utan olja, då blir de mer som skorpor. Med olja får krutongerna mustigare smak. Rosta i mitten av ugnen i 200° till fin färg, cirka 10 min. Skär brödet i tunna skivor och rosta i ugnen, då kallas de plötsligt crostini. På en crostini kan man lägga nästan vad som helst och kalla dem för snittar – till och med på en tisdag! Med ett glas vin då för den som vill vara lite dekadent. M atsvinnet är ett enormt problem internationellt, och inte desto mindre i Sverige. Svenskarna slänger i genomsnitt 19 kilo mat per person varje år och utöver det går ytterligare 26 kilo flytande föda rakt ner i slasken. Detta vill Karin Bohlin råda bot på i sin nya bok. ZERO WASTE I köket innehåller alltifrån tips på hur du tar vara på spill, spad och kanter till mer avancerade recept och inspiration till hur du kan planera din matlagning på ett hållbart sätt. En broccoli som börjat gulna kanske avgör att det blir wok ena dagen och någon deciliter yoghurtsås från gårdagen blir inspirationen till en hamburgerdressing idag. KARIN BOHLIN ÄR matkreatören och den tidigare krögaren som till vardags bland annat jobbar med att laga och skriva om mat för olika tidningar. Hon har även ett gäng kokboksproduktioner i ryggen sedan tidigare. HÄR BJUDER KARIN Bohlin på tre tips på hur du på bästa sätt tar hand om ris, bröd, makaroner och ost så det inte behöver slängas. Zero waste i köket finns ute nu på Norstedts förlag. NR 09, 2020 | NÖJESGUIDEN 45