Nöjesnytt Kalmar Öland 1
Här finns en stor uteservering och i mitten står
en utebar i rostig cortenplåt som sätter stilen. Restaurang Zegels innergård har förvandlats till en plats för härligt sommarhäng, kvällssol, drinkar, bärs och god mat. Matintresset kom redan som barn när Magnus Wahlström hängde i farmor Alice och Mormor Annas kök. Här fick han lära sig om hederlig gammal husmanskost och Magnus minns särskilt alla söndagsstekar som han och familjen åt tillsammans. Första sommarjobben var hos Kurre på Kalmar Golfrestaurang och i köket på Stensbergs servicehem, och när det var dags för gymnasiet föll valet på hotell- och restauranglinjen. Därefter väntade några år i kök, både i Växjö och Halmstad, innan Magnus fick nog och kände sig redo för något nytt. –I december 1999 sitter jag på ”Lilla Helfwetet” i Halmstad med storslagna drömmar inför det nya milleniet. På nyårsafton åker jag hem till Kalmar och bestämmer mig för att öppna restaurang – tre månader senare sitter jag med Calmar Hamnkrog i famnen, säger Magnus. Vid den här tiden hade Hamnkrogen sett sina bästa dagar och Magnus och hans kollegor arbetade hårt för att få den på fötter igen. Ganska snabbt blev restaurangen ett av stans flaggskepp och det är många Kalmarbor som suttit här och njutit av en bit mat, samtidigt som de blickat ut över Kalmarsund. Sju år räckte dock för Magnus innan han bestämde sig för att lägga kockrocken på hyllan. –Istället blev jag säljare inom restaurangbranschen, tjänade pengar och var ledig om kvällarna – ett riktigt gött liv. Hade inte pandemin kommit i vägen hade jag nog varit säljare fortfarande, säger Magnus. PÅ ANDRA SIDAN HAMNEN Han hade lämnat jobbet och tänkt skaffa ett nytt, men det var svårt i pandemitider. Istället fick han tips om restaurang Zegel, på andra sidan gästhamnen, och det var svårt att stå emot. Lokalerna renoverades och man bestämde sig för att servera Kalmars bästa lunch, men att öppna restaurang mitt i en pandemi är verkligen att börja i uppförsbacke. –Vi var permitterade från dag ett och hade en dagskassa på fem tusen. Sedan kom kriget med höjda mat- och elpriser vilket har varit en jätteutmaning. Samtidigt fortsätter Kalmarborna att unna sig lunch och det är vi jätteglada för. Utan dem hade det inte gått, säger Magnus. Tre år efter öppning har han bestämt sig för att storsatsa och nyligen byggdes köket ut och innergården har förvandlats till en plats för härligt sommarhäng, kvällssol, drinkar, bärs och god mat. Här finns en stor uteservering och i mitten står en utebar i rostig cortenplåt som sätter stilen. I sommar serverar Zegel lunch sju dagar i veckan och onsdag-lördag har de även kvällsöppet där det bland annat kommer serveras en lite annorlunda BBQ-tallrik. Under alla öppettider erbjuder man en bistromeny med känsla av gamla Sommarzegel – såklart med de populära räklådorna. För Magnus är maten alltid i fokus och han gillar att inspireras av olika matkulturer och ställen han har besökt. –Varje tallrik måste smaka bra. Man kan göra det svårt och konstigt med en massa lullull, men det viktigaste är att det är gott, eller ”Håll käften-gott” som jag brukar säga, säger Magnus. KALMARS EGEN MÄSTERKOCK För att skapa en hype kring restaurang-Kalmar lanserades Kalmarduellen. Tidigare i vår kunde vi följa kockar från fyra olika restauranger tävla i matlagning som sedan bedömdes av en stjärnspäckad jury bestående av Karin Fransson, Robert Gustafsson och Sven Ekberg. Efter en svettig kamp var det ingen mindre än Magnus Wahlström som kammade hem den ärofyllda förstaplatsen. –Det var såklart jätteroligt – ett kvitto på att det man gör är bra. Vi var lite tveksamma när vi öppnade Zegel för tre år sedan men när man får sån här feedback förstår man att det är detta man ska syssla med, säger Magnus.