Nöjesnytt Kalmar 1
LAMMET & GRISEN – SUCCÉN I BUTIK VÄXER I 45 år ha
r människor vallfärdat för de helstekta grisarna, lammen, gratängerna och såserna. Bara namnet får det att vattnas i munnen på de flesta av oss. Och nu kan även Lammet & Grisen komma hem till dig, till din grillfest. Kan det bli bättre än så? I snart ett halvt sekel har alltså Lammet & Grisen lockat kunder att åka till Löttorp för att njuta av helstekt lamm gris, fantastiska potatisrätter och ljuvliga desserter. Och i dag vågar man nog påstå att restaurangen är en av Ölands fräschaste och mest välbehålla 45-åringar. Hemligheten bakom fräschören är förstås en jämn och hög kvalitet men också en strävan mot att alltid fortsätta utvecklas. Så sent som 2011 fick restaurangen en rejäl tillbyggnad med ny fasad, entré, restaurangdel och dubbelt så många soffor på den läckra takterassen. Varje kväll bjuds gästerna på livemusik och vem vill exempelvis missa den stora Allsångstimmen? RESTAURANGMAT HEMMA Men den vackra miljön och musiken i all ära – det som står i fokus på Lammet & Grisen är förstås maten och drycken. Med kockar i toppklass, exempelvis Fredrik Hedlund som kan titulera sig OS-guldmedaljör, lämnas absolut inget åt slumpen. Och nu flyttar den öländska kvalitén även ut till de småländska stugorna när Lammet & Grisen börjat sälja delar av sina produkter i butik. – Redan förra året fanns vi i en mängd butiker på Öland men det blev nyligen klart att vi i år även finns bland ICA 48 | nöjesnytt Maxis sortiment i Kalmar och på ICA Kvantum i Färjestaden, säger Mattias Richert som driver restaurangen med bland andra brodern Joachim. Färdigmarinerat kött, aioli, gratänger, kryddsmör, två kryddade bearnaisesåser, grillmarinader – totalt finns 13 av restaurangens produkter i butikshyllorna. – All mat tillagas från grunden på vår restaurang av våra egna kockar. Det är alltså samma produkter i hyllorna på ICA som serveras på Lammet & Grisen. Riktig restaurangmat hemma – det är vi nog ensamma om, säger Mattias stolt. FÖR HEMMAKVÄLLAR Utbudet kommer att variera en del med årstiderna. Och ägarna har inte bråttom, däremot är de långsiktiga målen högt ställda. – Nu har vi satsat lokalt men tanken är att så småningom finnas i hela Sverige och därefter siktar vi på Skandinavien. Men vi skyndar långsamt och tar det steg för steg. Och vi är jättenöjda med att hittills har alla handlare vi kontaktat velat ha våra varor i butiken. Det är väldigt spännande! ”Fantastisk mat för fantastiska hemmakvällar” är ledordet. – Det kan kanske låta kaxigt men det är precis det detta handlar om. Att kunna sitta hemma och grilla i trädgården men ändå kunna få mat som smakar lika gott och håller lika hög kvalitet som på en riktigt bra restaurang. Lammet & Grisen hemma i trädgården, alltså. Kan det bli mer sommar än så? Och tröttnar du ändå på att stå framför grillen finns ju alltid Lammet & Grisen kvar i Löttorp på Öland. Med miljön, Allsångstimmen och den underbara atmosfären. Det är kvalitet, det. TEXT: LISELOTTE ERNDIN DAHLBERG FOTO: CARL SWENSSON