Marknad Örebro 1
NYHETER Det är orealistiskt att tro att vi ska ku
nna stoppa klimatförändringarna med de ständiga krav på tillväxt och vinst som kapitalismen innebär. Det menar Ståle Holgersen som skrivit boken Krisernas tid: ekologi och ekonomi under kapitalismen. Läsk utan socker växer på dryckesmarknaden och har de senaste tio åren haft en ökning på omkring 200 procent. HAMMARS BRYGGERI PRESENTERAR EN NYHET – PASSIONSFRUKT UTAN SOCKER FOTO: PRESSBILD Hammars Bryggeri, hantverksbryggeriet vid Vätterns norra strand, fortsätter att utmana de etablerade stora aktörerna på marknaden. Nu lanserar bryggeriet en av sina traditionella storsäljare: Passionsfruktsläsk – här i en variant utan socker. Grunden till Hammars Bryggeris ”familjesortiment” av traditionella smaker på PET-flaska är i stort sett stabil sedan flera årtionden, men då och då byts några sorter ut och det lanseras något nytt. – Massor av kunder som möter oss här på plats i Hammar och i sociala medier har efterfrågat just vår passionsfruktsläsk utan socker. Vi har jobbat hårt för att skapa en fantastisk smakupplevelse för dem, kommenterar Anders Markstedt, vd på Hammars Bryggeri. Läsk utan socker växer på dryckesmarknaden och har de senaste tio åren haft en ökning på omkring 200 procent. Hammars Bryggeri - som har ett traditionellt sortiment av drycker där man kokar sitt eget sockerlag som en viktigt del av smaken, angrep tidigt denna marknad med målet att lyckas där andra går bet; att göra sockerfria drycker som smakar fantastiskt. – Att ta fram recepten i vårt utan socker-sortiment är alltid en av våra största utmaningar. Vi vill erbjuda en otrolig smakupplevelse även för de som inte kan eller vill dricka socker. Med passionsfrukt vill vi bevara smaken av frukten, som tar dig till sydligare och varmare breddgrader. Inte den typiska smaken som många andra sockerfria produkter har. Jag måste säga att vårt gäng i det gamla bryggeriet utanför Askersund har lyckats fantastiskt bra, avslutar Anders Markstedt. Passionsfrukt utan socker lanseras nu i Hammars Bryggeris klassiska enliters PET-flaska. ® ”DET EKONOMISKA SYSTEMET MÅSTE FÖRÄNDRAS FÖR ATT VI SKA KLARA KLIMATKRISEN” FOTO: PRESSBILD Ståle Holgersen är forskare i kulturgeografi och ny som lektor vid Örebro universitet sedan i höstas. Han är aktuell med boken Krisernas tid: ekologi och ekonomi under kapitalismen som han hoppas ska väcka debatt om hur samhället hanterar kriser. Ståle Holgersen kommer ursprungligen från Norge och disputerade vid Lunds universitet 2014. Hans tidigare forskning har framför allt handlat om stadsplanering och stadsomvandling i relation till ekonomiska och ekologiska kriser. I höstas gav han ut sin andra bok som tar avstamp i forskningen, men som på ett populärvetenskapligt sätt utforskar hur ekonomiska och ekologiska kriser förhåller sig till kapitalismen. – Många tror att en kris kommer att leda till att kapitalismen så småningom går under. Min tes är tvärtom: det kapitalistiska systemet behöver kriser för att kunna återskapa sig själv och överleva, säger han. Boken berör såväl den stora depressionen 1929 som de ekonomiska kriser vi sett i modern tid, liksom den globala uppvärmningen och andra kriser av ekologisk karaktär. – Jag hade precis skrivit under bokkontraktet när pandemin kom. Coronapandemin är ett exempel på en kris som både är ekonomisk och ekologisk, vilket gjorde att temat för min bok blev ännu mer aktuell och relevant. Ståle Holgersen hoppas att hans bok ska leda till debatt och samtal om hur samhället hanterar kriser. Inte minst klimatfrågan kräver nya sätt att möta kriser, menar han. – Det är orealistiskt att tro att vi ska kunna stoppa klimatförändringarna med de ständiga krav på tillväxt och vinst som kapitalismen innebär. Det ekonomiska systemet måste förändras utifrån vad som är bäst för både planeten och för människor. Hur ser du på framtiden och chansen att vi ska klara målen i Agenda 2030 och Parisavtalet? – Mitt sista kapitel heter ”Optimism vid branten av ett stup”. Visst blir det svårare för varje dag som går, men vi måste vara optimistiska och känna hopp, avslutar Ståle Holgersen. ® Hos oss på Stallyktan är Ni varmt välkomna att ta emot vintern med en bit mat och god dryck. Boka gärna er plats hos oss på boka@stallyktan.se Varmt Välkomna! Öppet: tisdag–torsdag 16.00–22.00 • fredag–lördag 16.00-00.00 Boka bord online: www.stallyktan.se • 019-10 33 23 • Södra Strandgatan 3b 10