Marknad Örebro 1
GASTRO ÅRETS BÄSTA MATUPPLEVELSER TEXT: PAUL DAHL
GREN FOTO: PRESSBILD Vår matskribent Paul Dahlgren har utsett ”Årets bästa” matupplevelser under 2022. Bredsjö ostcafé & bondgårdsbistro är Årets café. Det mycket välbesökta caféet är främst känt för sina ostar. Uppskattat är hällbrödet, gräddat över öppen eld, serverat tillsammans med ostarna. Caféet erbjuder också lättare luncher samt hembakta bullar, kakor och tårtor. I över 30 år har, kultosten, Bredsjö Blå spridits och ätits över hela vårt land. Osten görs på mjölk från de egna Ostfriesiska fåren. I ett genuint hantverk tillförs Roquefortemögel varefter osten pastöriseras och lagras i ett år. Givetvis sker provsmakning och försäljning av de olika ostarna. Lilla Väsby i Kräcklinge, nära Lekeberg är Årets gårdsbutik. Den drivs sedan år 2011 av Arvid och Ida Andersson, femte generationens brukare. Imponerande och föredömligt sker en djuruppfödning i samklang mellan djur, natur och människa. I gårdsbutiken kan köpas kött från de kor och lamm vilka föds upp på gården 40 och även ägg från hönsen. Eftertraktat är det hängmörade köttet, exempelvis i form av entrecote, fransyska, högrev, innanlår, ryggbiff och oxfilé. Vi har tillagat både oxfilén och ryggbiffen, kött som allra bäst. Köttet förädlas även till hamburgare, länets bästa, och till olika korvar. Dessutom finns ett brett sortiment av närproducerade produkter från vårt län. Vasa konditoriet är Årets konditori. Vänligt tas alla gäster emot med några uppmuntrande ord. Över en kopp kaffe och en lyxig räksmörgås har i snart 60 år gästerna hos Vasa kunnat följa pulsen i centrala Örebro. Den dignande disken, vilken dagligen töms, innehåller matbröd, smörgåsar, kaffebröd, kakor och tårtor. Uppskattad är salladslunchen och de goda, egentillverkade, pralinerna. Vi tar gärna den klassiska chillevipp-bakelsen, bestående av sockerkaka, grädde, vaniljkräm, choklad och maräng, till ett par koppar kaffe. Fisk i hallen, i Saluhallen, är Årets lunchställe. Fiskhandeln bestående av butik, deli och bistro har varit med sedan Saluhallens start. Varje veckodag erbjuds olika fiskrätter som dagens lunch. Lunchen med stekt torsk och potatismos, ärtor och kräftsås var en av årets allra bästa. Mjäll och perfekt stekt torskrygg, fluffigt potatismos samt en kräftsås med behaglig karaktär. Fisk som bäst. Lunchgästerna kan även välja ur menyn med Caesarsallad, Fish ´n Chips samt den berömda fisksoppan. Årets ostbutik, Örebro ost, finns i den egna butiken en bit in på Kungsgatan. Ägarna Johanna och Kristina har i snart 20 år tagit emot kunderna med vänlighet och ett stort kunnande. Ostälskarna gillar det breda sortimentet, över 100 olika ostar, och den manuella servicen hos Örebro ost. Till vår egenkomponerade ostbricka väljer vi, den schweiziska opastöriserade hårdosten Gruyère, den krämiga franska opastöriserade vitmögelosten, Bries de Meaux och den väldoftande kittosten, Münster från Alsace samt blåmögelosten Evert från Ostbiten i Granhammar. Årets restaurang, Verandan i Katrinelund, finns i en mycket naturskön miljö vid Hjälmaren. Verandan har idag ett, inbjudande, öppet kök. Här erbjuds till middag en fyra- eller sexrätters meny, baserad på säsongens råvaror. I december erbjuds länets bästa julbord. Kökschefen Mark Monkman lagar tillsammans med sina smaksäkra kockar utsökta rätter. Vi minns från året den enrisbakade vildanden och desserten på äpple. Två rikliga bitar vildand, korrekt mjälla och rosa i köttet, kombinerades med olika smakrika svampar och smördegsbakelsen som var fylld med grillat äpple och toppad med lavendel, kombinerat med en svalkande god äppelglass. Årets servitör/sommelier är Patrik Edbom på Chicce. Patrik har genom sin kunnighet berikat och breddat Örebros vinutbud. Årets bästa Årets Café - Bredsjö ostcafé & bondgårdsbistro Årets Gårdsbutik - Lilla Väsby Årets Konditori - Vasa konditoriet Årets Lunchställe - Fisk i hallen Årtes Ostbutik – Örebro ost Årets Restaurang – Verandan i Katrinelund Årets Servitris/servitör – Patrik Edbom ®