Nöjesnytt Växjö 1
Tendenserna i vin och dryckesvärlden tar form när
vi går in i ett nytt år. Att välja bort alkohol blir allt vanligare, framförallt bland de yngre konsumenterna som är allt mer engagerade i hälso- och miljöfrågor. Att vi äter mindre kött är ett faktum och de vegetariska och veganska rörelserna växer sig också allt starkare. smakstart UTE & INNESPANING FÖR DRYCKESÅRET 2018 Vintips Vin som passar till vegetarisk mat är långt ifrån självklara eller av en och samma typ alternativt stil som att begreppet ”naturvin” är en homogen grupp vin av en och samma smak. Självklart finns oändligt mycket nytt att upptäcka, och av nya kombinationer mellan vegokökets rätter i kombination med vin som hela gruppen, spännande naturviner, har vi bara fått en smakstart. Kanske är det en motsägelse, men inom ölsfären gäller annat. Vissa bedömare menar att vi ännu inte nått vägs ände vad gäller hög alkoholhalt. Öl som IPA (India pale ale) är den grupp som spås sticka iväg med än högre alkoholhalt och ytterligare mer smak av humle. Över världen gäller också trenden små byggerier som bara blir fler vilka ger de stora aktörerna än mer huvudvärk. Tydligt visar det sig i ölstaden München. Det årliga firandet av Oktoberfest blir således än mer viktigt för stadens fem stora bryggerier som nu vakar över eventet som ett omistligt varumärke. NYA DESTILLERIER För de stora spritmärkena hårdnar konkurrensen också. Situationen påminner om den som gällde inom ölvärlden för några år sedan med små garagebryggerier. Småskaliga sprittillverkare poppar upp i allt snabbare takt. Vissa av de nya destillerierna har också lyckats kliva ut ur sin egen låda för att svara upp till de högre krav som ställs på tillverkaren som satsar på kommersiell framgång. I Sverige har vi skickliga Hernö Gin, BOX whisky och Purity Vodka, som alla är prisbelönta och internationellt uppmärksammade. I spritsegmentet ökar således mångfalden bland tillverkarna och bland de stora utvecklas smakvarianter på redan kända märkena i allt snabbare takt. I vinvärlden går trenden till vin med mer frukt, mindre alkohol och lättare struktur. Vita viner blir alltmer populära. Kännare refererar till stilen som ”svala viner”. Inte oväntat myntades begreppet i USA som ”cool climate wines”. Anledningen till denna helomvändning kan enkelt beskrivas med grova generaliseringen, ”det är ute med appassimentosöta och extraktrika tuffingar, men inne med svala röda Beaujolaiser”. Mest genomslag fick vi med avsaknaden av AV: ELKE LJUNG WEBBREDAKTÖR & SOMMELIER VINBANKEN.SE FLER VINTIPS PÅ HTTPS://VINBANKEN.SE recensioner från en av världens mest inflytelserika vinkritiker när denne gick i pension. Denne person var stor vän av kraftfulla, täta och kompakta vin-smaker under en tids era när en enda röst kunde påverkade en hel vinvärld, via print (papperstidning). Många av världens mest välrenommerade vinslott tävlade om uppmärksamheten och självklart, vinerna anpassades i den mån det gick efter rådande smakpalett. FAKTAKOLL En annan anledning är att vi lever i en tid när världsläget är skakigt. Många vinkonsumenter väljer då att köpa vin från sitt närområde. Och européer gillar vin, det har vi med oss från vår bakgård – nåväl, inte i Sverige såklart, men helt klart väljer många av världens vinkonsumenter att göra inköpen bland Europas vingårdar. Andra anledningar kan vara transparens. Dagens vinkonsumenter kan förbluffande enkelt kolla fakta och allsköns uppgifter med en snabb sökning i vilken webbläsare som helst. Lägg till att vinintresserade har många fler röster att ta rygg på, från stora väletablerade källor till nyfikne sommelieren med eget instagramkonto. Sist men inte minst, efter regn kommer sol. Det är faktiskt kul att ”byta” smak och med tanke på att det finns oändligt mycket vin i världen, många är tillgängliga via Systembolaget, är anledningen närapå noll att man inte ska upptäcka dem. I slutet av året får vi se om dryckesspaningen höll. Under tiden kommer undertecknad lära mer om allsköns drycker men också specifikt, svensk äppelmust. It’s a must! I MOUSSERANDE: PHILIPPE DEVAL VOUVRAY MOUSSEUX BRUT (7922) Albert Besombes, Vouvray Frankrike, 115 kr Torrt, mousserande vitt vin som smakar av gröngul, mogen frukt, med hintar av persika och melon, inslag av honung och balanserad syra. Bra längd. Suveränt charmig. Passar utmärkt för mingel och festlig skål, men också till ceviche med mango och lax, eller snittar med mildare asiatisk krydda. Matigare tillfälle är till soppa av gröna ärtor. Betyg: 4+ VITT: CAMELEON SELECTION UNOAKED CHARDONNAY 2017 (6031) Domaine Bousquet, Tupungato Argentina, 89 kr Torr, medelfylligt vitt vin med fruktig smak av gula äpplen och päron, en hint honung och smak av örter. Vardagsvin som levererar, smakar mycket och generöst.Servera till januari-pytt-i-panna med kyckling. Passar också till fisk med tillbehör som saffrans-aioli. Betyg: 3+ RÖTT: ALLESVERLOREN TOURIGA NAÇIONAL 2016 (2005) Allesverloren Wine Estate, Swartland Sydafrika, 135 kr Kryddig doft av mörka bär, peppar och fat. Smaken är medelfyllig av mörka bär med inslag av choklad, kryddor, ett uns tobak och fat. Servera till långkok, bön- och linsgryta eller till en biff med potatisgratäng. Betyg: 4 60 | nöjesnytt