Nolltretton 1
Julen från A till Ö Text: Tobias Petterson K Å A.
Aladdin – den enda choklad som enligt lag får ätas på Julafton. B. Bruna bönor – ett måste på julbordet enligt far i huset – och ingen mer. C. Clas Ohlson – affären folk passerar på väg till julfesten när de insett att de glömt köpa julklappar. D. Dopparedagen – annat namn för Julafton (fast ingen vet varför). E. Expressen – tidningen pappa alltid ska gå och köpa strax efter “Kalle & hans vänner”. F. Finns det några snälla barn? – Tomten får gärna vara gammal och glömsk, men han får aldrig glömma att fråga detta. G. Glögg – Tomtens favoritdryck. H. Hårda paket – den enda sorts julklappar som borde vara tillåtna. I. Ischoklad – smakar som att tugga på rent smör, men hör ändå till julen. J. Julmust – samma som Påskmust (fast med annan etikett på flaskan). K. Karl-Bertil Jonsson – tv-propaganda om en pojke som vill krossa det kapitalistiska samhällssystemet. L. Lutfisk – dallrig fisk som läggs i lut innan den äts. Lut är starkt frätande och används vanligtvis i alkaliska batterier eller som propplösare i avlopp. M. Midnattsmässa – gudtjänst för de som vill dra sig på Juldagsmorgonen och skippa julottan. N. Nasaret – Jesus hemstad. O. Otacksamma barn – aldrig är de fler än på Julafton. P. Pepparkaksdeg – äts ofta ogräddad och leder till magont. Q. Quebec – mysig sagostad som passar perfekt att fira jul i. R. Rudolf – Tomtens favoritren som smakat på glöggen och fått en rejäl fyllenäsa. S. Skorstenen – undrar ni varför Tomten aldrig kommer så är det där han sitter fast. T. Tjuren Ferdinand – tecknad slöfock som hellre slår dank än blir hyllad stjärna. U. Uppesittarkväll – segt och evighetslångt tv-program som brukar sändas kvällen innan julafton. V. Vörtbröd – julöl i fast form. W. White Christmas – tidernas mest uttjatade julsång. X. X-mas – ”cool” engelsk stavning av Christmas. Y. Yxa – behövs om man ska ut i skogen och tjuvhugga en julgran. Z. Zappa – det man gör på tv:n när man inser att det bara sänds skräpprogram på Julafton. Å. Åsa-Nisses julalbum – svindyrt seriealbum man luras att beställa av jultidningsförsäljarna i september, och som man har glömt bort när de levereras strax innan jul. Ä. Äta – julhelgens egentliga budskap. Ö. Önskelista – Där vissa överst brukar skriva – önskar att det snart är över. Varför passar julölen så bra till julmaten? Text: Mikael Carlsson Foto: Shutterstock Öl till jul är den äldsta jultraditionen vi känner till och har rötter tillbaka till vikingarnas midvinterblot då det hölls gästabud, det blotades (offrades till gudar och alfer), och man drack öl. Utvecklingen av ölet har skjutit ordentlig fart de senaste åren och varianterna som passar till julbordet är idag många. Öl har det druckits till nordisk julmat så länge man kan minnas. Vattnet var ofta otjänligt eller i alla fall kontaminerat så det blev en hel del öl istället. Julöl i modern mening har man däremot bryggt i Sverige endast sedan slutet av 1800-talet. Vissa originalrecept används faktiskt fortfarande. Öl en utmärkt måltidsdryck i juletider. Koldioxiden och alkoholen balanserar upp matens mustighet, beskan passar med matens relativt höga fetthalt och maltigheten gör de robusta smakerna rättvisa. Historiskt har julölen alltid varit mörk, mustig och ganska söt. Idag har sötheten avtagit och istället har julölen en mer prominent beska. Men med hantverksölstrenden och småskaliga bryggerier finns det en hel mängd stilar att hitta nu för tiden och just julölen varierar kraftigt i utseende, doft och smak. De rostade och mustiga tonerna är dock oftast närvarande och passar otroligt bra ihop med patéer, syltor och småvarmt på julbordet. Julmaten är oerhört varierad i sina respektive smakprofiler. Här finner vi allt från eleganta sillinläggningar, gravad fisk, lutfisk, stekt kål och griljerade revben till ål, allsköns korvar och skinka. Öl passar generellt till alla turerna på julbordet som traditionellt ska vara sju, men det är nästan att föredra att variera typ av öl. Varför inte starta med en lättare, citrusfrisk pilsner eller ljus lager, fortsätta med en krämig och mild Pale Ale för att sedan gå på en mer karamelliserad julöl som en Brown Ale, Belgisk ale eller varför inte blanda din egen mumma? Det sistnämnda är en mysig traditionell öldryck blandad på porter, gin och/ eller portvin, sockerdricka och lager. I vissa recept kryddar man med kardemumma. Mums och God Jul! Å 36 NOLLELVA 06 NOLLTRETTON