Nolltretton 1
- Tid för julbord - Julen närmar sig och det börj
ar bli hög tid att tänka på årets julbord och andra juliga tillställningar. Ibland kan det vara svårt att veta vart man ska gå, och för att hjälpa er på traven kommer de närmsta sidorna att handla om just detta. Här finns allt från moderna julfester till traditionella julbord i mysig miljö. Så luta dig tillbaka och fortsätt att bläddra i tidningen för att hitta det som faller just dig i smaken. Här finns julbord och tillställningar för alla tillfällen – vare sig du ska ut med medarbetarna på jobbet eller vill ut och äta med några nära vänner för en trevlig stund. Varför äter vi Julbord? Text: Mikael Carlsson Foto: Shutterstock Julbordet har en lång historia ända tillbaka till Vikingatiden men många av de rätter som vi idag ser som självklara och traditionella på julbordet har en betydligt kortare historia. Men varför äter vi så mycket fläskkött på julen och vem kom på den här idén med lutfisk? A 42 NOLLELVA 32 NOLLTRETTON tt samlas kring mat och dryck är något många av oss ser som en av högtidsstunderna här i livet. Förutom privata tillfällen som högtidsdagar och trevligt umgänge med vänner och bekanta ges vi många traditionella tillfällen till det som påsk, midsommar och inte minst kring jul. Att äta julbord är en tradition som följt oss ända sedan vikingatiden då uttrycket dricka jul myntades. Under medeltiden kom det kristna julfirandet till Sverige och man började då fasta under advent. Det innebar ett förbud mot att äta kött och middagen bestod i stället av lutfisk och gröt. Att man åt torkad fisk berodde också på att det för många var svårt att få tag på färsk fisk under vintern. Under dagen serverades ofta dopp i grytan mellan alla sysslor på gården och i hemmet. Fastan bröts först på juldagen då man äntligen fick äta kött igen av olika slag. För de flesta i det gamla bondesamhället var dessa dagar årets högtidligaste. Under decennierna runt sekelskiftet 1900 förstärktes hemtrevnadsidealet och därmed önskan om den perfekta julen. Huvudrätter som lutfisk, dopp i grytan och gröt var redan traditionella vid det här laget, men nu började husmodern duka fram allt fler dekorerade och pyntade smårätter på julbordet. Inspirationen kom från borgerliga matsalar och restaurangmiljöer. Genom åren har det diskuterats vilka maträtter som ansetts höra till julbordet och en rad maträtter har tillkommit. Julskinka, kalvsylta och julkorv är exempel på rätter som förekommit länge på julbordet. Prinskorv, gravlax, rödkålssallad och sillar med olika smak dök upp senare. Sammanfattningsvis kan man säga att dagens julbord består av rätter som dels har anknytning till medeltidens fasteregler, dels är förknippade med den traditionella slakten av julgrisen före jul som gav färskt kött och dels är en kvarleva från dåtidens konserveringsmetoder som till exempel inlagd sill och torkad fisk.